PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=433913}

2012

2009
6,2 273 tys. ocen
6,2 10 1 273259
4,7 34 krytyków
2012
powrót do forum filmu 2012

Jak wam się wydaje, że scena z samolotem wymiata, to spytajcie lepiej prezydenta RP. On to w swoim rządowym TU-154 naprawianym przez ukrainców (bo taniej)z częściami sprowadzanymi ze wschodu przeżywa kilka razy w miesiącu. Jeśli już mam przyjąć CGI to zminimalizowane jak w Batmanie Nolana. 10 sekundowa Scena wystrzału w ''Ludzkich Dzieciach'' miażdży całą szatę graficzną 2012. Czemu ? Ponieważ to było niespodziewane i skupiało naszą całkowitą uwagę. Plastikowe makiety w Star Wars i ręczne wybuchy w Indianie Jonesie to wyższa szkoła jazdy. W 2012 jest tak nasrane, że praktycznie nic nie ma. Niby coś się dzieje, ale z ekranu wieje nudą. Emmerich w pewnym momencie postanowił skopiować Titanica. Nieudolnie, efekciarsko - nie efektywnie. Tym razem Amerykanie razem z Chinami ratują świat. Jakby tego było mało ratują także zwierzęta. Słonie, Żyrafy i inne - po jednym okazie oczywiście. Bo co tam kopulacja. Amerykance są tak zdolni, że stworzą replikacje. Nawet Ruska dziwka, która się uratowała wchodząc od ''kuchni'' przygarnęła psa. Pan reżyser ma chyba jakąś manie jeśli chodzi o psy (w Pojutrze Menel karmił psa parówkami itd...) Powiem tak. Emmerich nie zmienia formy. A czasy kiedy wystarczyło jak Rambo napieprza z kałacha dawno się skończyły. Jest konsekwentny - Uwe Boll także. Zdjęcia w plenerze - nie wiem czy takie były. Kiedy w Powrocie Króla można było czuć z ekranu zapach górskiego powietrza, tu widać tylko Cusacka na Zielonym Tle - ślepy by zauważył. Całkowite jechanie po budżecie. Niepotrzebnie porównywałem Camerona - Titanica do Emmericha. Titanic Camerona płynął z jakiejś wizji, czegoś wspaniałego, nowatorskiego, genialnie zrealizowane mimo słabego scenariusza. Czegoś magicznego. Był gotów oddać swoją ''działkę'' - kilka milionów za reżyserie, byle tylko projekt dokończyć. Emmerich potrafi włożyć w film serce (Dzień Niepodległości, Patriota) ale tak samo jak po 10 ileś zer B.C tak po 2012 widać, że - Cytując Republikę ''Ten Film jest kręcony wyłącznie dla pieniędzy''

ocenił(a) film na 4
Finalny_Odbiorca

no i wykrakałem.

ocenił(a) film na 4
Finalny_Odbiorca

No niestety... .

ocenił(a) film na 4
Finalny_Odbiorca

JESTEŚ U PANI!

ocenił(a) film na 6
krzychun

ponad 2 h nudy, jeżeli koniec świata jest możliwy w ''najbliższym czasie'' to historia w tym filmie zupełnie nieprawdopodobna, widząc ich szczeście to dziwie się że swiata całego nie zalało a oni się jedyni nie uratowali np. w miejscu gdzie stali ziemia sie uniosła i kataklizm ich ominął- mam nadzieję ze w tej stylistyce dalo sie zrozumiec moje przesłanie

użytkownik usunięty
Finalny_Odbiorca

Nie besztajcie tego filmu,bo to świetny środek usypiający.Jakieś 2 minuty i jestem w fazie NREM.

ocenił(a) film na 10
Finalny_Odbiorca

kurwa co wy pierdolicie najlepszy film i najlepsze efekty specjalne nie co gówniane polskie film!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 1
segal

Jak koniec świata tak będzie wyglądał to prędzej umrę ze śmiechu niż mnie coś zabije... dla mnie 2/10

//
i Ty chyba w życiu dobrego filmu nie widziałeś jak tak piszesz...

użytkownik usunięty
Freser

Można odpowiadając koledze zacytować jeden z "gównianych polskich filmów" - "to jest piękna kobieta? to ty nie widziałeś pięknych kobiet! memory... fajf... siara... i wszystko jasne" :D ;)

ocenił(a) film na 5
Finalny_Odbiorca

dla mnie najlepsze efekty specjalne :) beznadziejne to są twoje długie wypowiedzi, których nawet nie mam zamiaru czytać, bo jak ktoś daję za takie efekty 4/10 to znaczy, że coś ma nie tak z głową

ocenił(a) film na 7
brk91

No fabuła nie powala (ciekawe jak się z tej ciężarówki wydostał :) Ale efekty spoko:) No i wygląda na to że jak przyjdzie koniec świata w 2012 to się nie uratujemy jak nawet na Euro się nie wyrobimy;)

ocenił(a) film na 1
brk91

no nie wiem dla mnie te efekty wyglądały jak z lat '90, no sorry ale nic specjalnego jak dla mnie ;)