PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=433913}

2012

2009
6,2 273 tys. ocen
6,2 10 1 273252
4,7 34 krytyków
2012
powrót do forum filmu 2012

Czy film pod względem efektów specjalnych dorównuje Transformersom??

ocenił(a) film na 5
Martinos1988

Moim zdaniem "2012" ma znacznie leprze efekty.

Martinos1988

Wszyscy mówili że pod względem efektów specjalnych 2012 przebije Transformers, i dlatego te pytanie?

ocenił(a) film na 6
Martinos1988

Wydaję mi się, że efekty były lepsze niż TF2, poza tym film ma niebywałe efekty dźwiękowe, oglądałem go w tym samym kinie co TF2 i dosłownie w niektórych momentach podłoga drżała pod nogami jakby się coś zarywało:-)
A w piersiach odczuwało się dziwne drgania....uwielbiam oglądać filmy 0:01 xD
Film nadaję się do obejrzenia w kinie, na pewno nikt nie pożałuję.

ocenił(a) film na 5
Martinos1988

Efekty mnie mile zaskoczyły każde ma swoje zdanie ale pewnie większość odpowie Ci to samo. Oprawa wizualna rewelacja.

ocenił(a) film na 5
Martinos1988

ojjj zdecydowanie nie dorównuje transformersom, a zadnym fanem nie jestem :) tam efekty mialy jakis sens, a tu? po prostu byly przerysowane.

ocenił(a) film na 2
Martinos1988

Nie dorównuje. W transformers animacje komputerowe mieszały się z realnymi sceneriami, a w 2012 praktycznie wszystko było zrobione komputerowo. I to było doskonale widać.

croos

moim zdaniem w Transformersach był bardzo duży realizm!!

croos

Czy tak trudno zrozumieć, że animacje w Transformersach mieszały się z realnym sceneriami, ponieważ w tej właśnie scenerii w tle nic się nie działo? A w 2012 rolę scenerii odgrywa koniec świata. To chyba logiczne, że nie mogła to być prawdziwa sceneria, no chyba, że ty sądzisz, że jak to są goście z Hollywood'u to mają możliwość dla dobra filmu np. zalać Himalaje lub zniszczyć Los Angeles w realnym świecie?

Jak się już czepiacie, to chociaż z sensem, proszę.

ocenił(a) film na 1
croos

Zgadzam się :) "2012" versus "Transformers"... na korzyść drugiego z filmów :) w T2 efekty też były trochę przerysowane, ale za to pierwsza część bije produkcję Emmericha na głowę. Poza tym jeśli chodzi o
"2012"...moim zdaniem wątek z Cezarem - psem, który kica do Arki mającej ocalić rasę ludzką, bo zawołała go jego ukochana pani, to lekka przesada. Cały film przepełniony niepoważnymi momentami, efekty przerysowane, co w efekcie jak dla mnie dało 4/10 :)

Martinos1988

Pobija niewyobrażalnie, biorąc pod uwagę skalę i typ efektów. Transformers praktycznie prawie nie miał efektów oprócz dobrych modeli robotów, które po prostu wrzucali do każdej sceny. Reszta to po prostu były podstawiane ładunki wybuchowe + parę dodatków zależnych od sceny. Już nie wspominam o tragicznych błędach graficznych, które wkradły się do kilku scen, gdzie człowiek się śmieje, że np. w powietrzu jeszcze widać przyklejone fragmenty rozwalonej fontanny. Natomiast w 2012 jest, nie pokazywany nigdy dotąd, rozmach i zróżnicowanie w kwestii efektów specjalnych. Czegoś takiego nigdy nie było w żadnym filmie w takiej skali.

PS. Oczywiście można się czepiać, że niektóre efekty w 2012 są zbyt komputerowe, ale jak myślicie, że zrobienie czegoś praktycznie od zera przy użyciu programów graficznych, by wyglądało w 100% jak rzeczywistość to jesteście w błędzie. To jeszcze nie te czasy, więc dla mnie ludzie, którzy narzekają na efekty są po prostu ignorantami. W żadnym filmie nie ma efektów dorównujących tym.

crstone2

zgadzam się z opinią AmazedAndAddicted odnośnie transformersów, 2012 jeszcze nie widziałem więc się nie wypowiadam.

użytkownik usunięty
crstone2

Nareszcie mądra wypowiedź! Popieram w 100%, w ŻADNYM filmie nie było jeszcze TAKICH efektów, jak w 2012.

użytkownik usunięty
Martinos1988

Nie dorównuje, tylko je przerasta :) genialne efekty w 2012.

Martinos1988

EFEKTY WIZUALNE W 2012 TO MISTRZOSTWO! MYŚLE ŻE EFEKTY LEPSZE NIŻ W TRANSFORMERSACH!