PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=433650}

4 miesiące, 3 tygodnie i 2 dni

4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile
2007
7,4 26 tys. ocen
7,4 10 1 26337
8,1 37 krytyków
4 miesiące, 3 tygodnie i 2 dni
powrót do forum filmu 4 miesiące, 3 tygodnie i 2 dni

Piejcie z zachwytu

ocenił(a) film na 6

Piejcie z zachwytu nad tym rumuńskim filmem o zabijaniu.
Powiem krótko: to zły film. Aborcja jest tu "niebezpieczna" tylko dlatego, że grożą za nią represje ze strony reżimu. Ale reżim chyli się ku upadkowi, nadchodzi Nowy Wspaniały Świat, w którym wszyscy będą mogli rżnąć się ze wszystkimi, przerwanie ciąży będzie proste i bezpieczne jak wysmarkanie nosa, a na chodnikach - na wzór koszy na psie gówna - pojawią się pojemniki na płody.
To nie mój świat i nie moje kino.

ocenił(a) film na 6
er_wu

Z tego filmu chyba każdy może wyczytać co mu się podoba. Ja nie widzę w nim promocji aborcji, porubstwa itp. Chyba wręcz przeciwnie. Lekarz "pomagający" dziewczynom jest obrzydliwy, same dziewczyny też odstręczające, bo wolą się prostytuować niż zawalić studia i wychowywać nieślubne dziecko, a do tego zwykłe idiotki liczące na refleks swojego bojka. No i ta końcówka, brunetka chce aby dziecko/płód zostało pochowane. To jak to w końcu jest - dziecko czy płód, człowiek czy jeszcze nie człowiek? Dla mnie film niejednoznaczny.

er_wu

To jest Baphomet w tym twoim avatarze?

ocenił(a) film na 6
Jimbo88

To tylko pospolity faun.

er_wu

Good morning, good mornig
good morning, good morning

... profesorze Chazan @:-)

ocenił(a) film na 6
gandalfszalony

)-@ nazahC ezroseforp ...

gninrom doog ,gninrom doog
ginrom doog ,gninrom dooG

er_wu

Obejrzę go sobie zaraz w tvp2 ale czytając fabułę i znając realia zgadzam się z Tobą całkowicie.

ocenił(a) film na 8
er_wu

Szokuje mnie, że ktoś tak mógł zrozumieć ten film. Dziewczyna poddająca się aborcji ukazana jest, jako ekstremalnie nieodpowiedzialna, pusta, odrażająca panienka bez jakichkolwiek ludzkich uczuć. Aborcja, to dla niej tyle co splunąć. Jedyną pozytywną postacią jest jej przyjaciółka, która autentycznie to przeżywa. Do tego genialne przedstawienie rumuńskiej rzeczywistości u schyłku Ceausescu. Film bardzo dobry, przedstawiający z fotograficzna dokładnością rumuńską komunę. Dla mnie, jedno wielkie wołanie o pomstę do nieba za czas komuny oraz manifest przeciw aborcji.

ocenił(a) film na 6
velve

To właśnie jest sztuka. Przeczytaj wcześniejszą wypowiedź Mordechaja w tym temacie. Szokuje Cię, że ktoś inaczej rozumie film? Ja nie szukam w filmie fotograficznego odbicia rzeczywistości, jak ona by nie była. Rozmawiamy o filmie, a nie o ustawie ministra zdrowia!

ocenił(a) film na 8
er_wu

O ustawie nie chcę rozmawiać, nawet jej dokładnie nie znam. Rozmawiam tylko i wyłącznie o filmie. Dla mnie genialny - 8, dla Ciebie beznadziejny - ocena 2. Może masz rację, może taka właśnie jest sztuka. Pozwala tę samą rzecz oceniać w diametralnie różny sposób. Pozdrawiam!