PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=433650}

4 miesiące, 3 tygodnie i 2 dni

4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile
2007
7,4 26 tys. ocen
7,4 10 1 26337
8,1 37 krytyków
4 miesiące, 3 tygodnie i 2 dni
powrót do forum filmu 4 miesiące, 3 tygodnie i 2 dni

Surowy obraz tego czym aborcja tak naprawdę jest. I nie przekonują mnie hasła pod tytułem "wolność kobiety, wolność jednostki". Pod takimi hasłami kryje się tylko i wyłącznie egoizm i brak odpowiedzialności za własne czyny. Ciąża sama nie powstaje...

ocenił(a) film na 6
oska888

Miałem wrażenie, że film miał na celu pokazanie zła podziemia aborcyjnego, przez co staje się bardzo , podświadomie propagując legalizację tego zabiegu. Osobiście zgadzam się z Twoją opinią: za każdym razem jest to zabijanie i przejaw skrajnego egoizmu.

ocenił(a) film na 7
oska888

Ceauşescu zakazał nie tylko aborcji, ale i antykoncepcji, nie wspominając o tym, że w rumuńskich szkołach w tamtych czasach nie istniała żadna edukacja seksualna. Państwo nie wspierało ludzi wychowujących dzieci, domy dziecka były przepełnione, masa dzieci żyła w skrajnej nędzy (polecam reportaż Małgorzaty Rejmer na ten temat, można go znaleźć wyszukując hasło "Obywatelki, do roboty duży format") Mówienie, że w takich warunkach usunięcie ciąży jest egoizmem i brakiem odpowiedzialności za własne czyny, świadczy o okrucieństwie albo po prostu o braku wiedzy.

CompleteUnknown

niemcy tez byly w trudnej sytuacji po 1 wojnie swiatowej, wiec mowienie o holokauscie jako o zbrodni tez swiadczy o okrucienstwie i o braku wiedzy?

DonVitoCorleone

Kolejny imbecyl, co holokaust (zabijanie w okrutny sposób i dla chorej ideologii setek czujących kobiety, mężczyzn i dzieci- nie myl z płodami) porównuje do aborcji. Tak na marginesie, uważasz że holokaust był rozwiązaniem trudnej sytuacji gospodarczej? Brawo! Hitler byłby z Ciebie dumny.

Lady_Konsternacja

dlaczego smiesz przypisywac sobie co kto czuje i kiedy? jestes lekarzem, teologiem, filozofem, ksiedzem?
II wojna swiatowa wybuchla miedzy innymi dlatego. gdyby kraj byl bogaty a ludzie zadowoleni to zaden hitler do wladzy by nie doszedl. poczytaj troche zamiast warczec.
nie interesuje mnie czy hitler bylby dumny, bo nigdzie nie napisalem ze go wspieram ani usprawiedliwiam czy rozumiem.
dla takich jak ty jedyne 'czucie' jest w miejscu sluzacym do prokreacji. niby ok, ale nie latwiej i taniej sie wykastrowac?
moje pytania sa oczywiscie retoryczne, nie musisz odpowiadac, dla zaoszczedzenia czasu bo i tak nie przeczytam. raz odpisuje dla kultury.

ocenił(a) film na 7
Lady_Konsternacja

wystarczy przypomnieć sobie obraz już po aborcji-widzieliście płod czy dziecko? nie mogło tylko nic powiedzieć-czy go bolało, czy coś czuło? nie mogło nawet próbować uciekać. tym się różni płód od dziecka-nie umie jeszcze zapłakać ale istnieje. Jest.

oska888

czytając takie wypowiedzi jak twoje, tracę wiarę w ludzkość... Trudny obraz trudnej sytuacji kobiet, dla ciebie ewidentnie za trudny. Dobrze, że to zaznaczyłeś iż ciąża sama nie powstaje, ale wy często umywacie ręce. Jeśli masz zamiar napisać imbecylizm w stylu "to trzeba było nóg nie rozkładać" to mam nadzieje, że nie uprawiasz i nie będziesz nigdy uprawiał seksu dla przyjemności i tak by ciąży uniknąć - z zabezpieczeniami... sęk w tym, że one dość często zawodzą. Twój brak wiedzy, Twój EGOIZM, Twoja ignorancja, Twoje kołtuństwo mnie przeraża.

Lady_Konsternacja

Racja, podejrzewam, że większość oburzonych moralistów nie ma zielonego pojęcia jakim dramatem może być ciąża w kraju, w którym antykoncepcja była zakazana, prezerwatywy przemycanym rarytasem a jednym z dostępnych środków poronnych sprowadzany z Polski Biseptol.

Lady_Konsternacja

skoro nie dla przyjemnosci to dla ciazy. logika szwankuje u was hedonistow
ps widac lubisz dyskoteki techno dzampy itp

DonVitoCorleone

Czy to forum filmowe czy pro*... ? Usuniecie jest trudna decyzja lecz czesto jedynie sluszna. btw co to sa dzampy?

maldoror6

dziwne to czasy ze zabijanie stalo sie jedynie sluszne. a to forum pro-kill?

DonVitoCorleone

Promocja wyboru nie jest promocja zabijania. Promcja zabijania odbywa sie w kazdym sklepie miesnym.

sothis216

mozliwosc zakupu jedzenia ktore chcac nie chcac jest niezbedne. choc oczywiscie nie wszyscu musza czy chca jesc mieso. nie napisane jest nic o zadnej promocji ,zycie i porod to nie okazja w sklepie.

sothis216

wybor wiec zawieraja sie w nim dwa, w tym i ten zabijania. rownie dobrze moglby taki obowiazywac np zony ktora zdradzil maz, albo znudzilo jej sie wychowywanie dziecka, czemu ja karac. pytanie retoryczne bez odbioru

DonVitoCorleone

co za bzdurny pomysl - nie mam slow. pozatym nikt nie proponuje zabicia po porodzie. Nie jestes kobieta kto dal ci moralne prawo do oceny? porownanie ze zwierzetami jest zasadne ukazuje bowiem hipokryzje - jedno zabijanie jest akceptowane inne nie. Faktem jest, iz czy bedzie zakazne czy nie i tak bedzie sie dzialo moze dziac sie tylko w lepszych lub gorszych warunkach. ustawa na papierze jest tylko martwym drukiem.

sothis216

Mysle tez, iz gdybys bral na powaznie wlasne slowa powiniens zaproponowac tutaj, iz zaopiekujesz sie tymi wszystkmi odrzuconymi dziecmi z wadami wrodzonymi, uposledzeniami i chorobami, lub chociaz jednym i bedziesz poswiecac mu czas 24 godziny na dobe w innym wypadku jestes tylko fanatycznym krzykaczem ktory lepiej wie co dla kogo najlepsze.

sothis216

ty jestes w takim kolejnym bezmozgim lewakiem broniacym biednych zwierzatek ale dajacym prawo mordowania dzieci nienarodzonych. podoba ci sie takie porownanie?

sothis216

nie musisz pisac bo i tak juz nie odpisze mlodemu lewakowi z wypranym mozgiem

sothis216

jedzenie to biologia, nic wiecej. co za roznicampo czy przed. nie jestem tez niemcem, odpuszcze krytyke nazizmu. najlepszy jest niezobowiazujacy sex, chocby kosztem mordowania. wlasnie o tym mowie, nazisci mordowali takich ludzi, no chyba ze chorzy i uposledzeni i chorzy to nie ludzie. jestes nazista?
fakt ludzie zawsze beda zabijac.

DonVitoCorleone

http://dzieci.pl/kat,1033939,title,Eutanazja-w-bialych-rekawiczkach,wid,15137080 ,wiadomosc.html?smgputicaid=6f9fd tak wyglada sytuacja w angli. co lepsze aborcja czy cos takiego? W swoich smetnych jazgotach nie wysunales zadnego logicznego argumentu przeciw. Chyba tylko taki ze jest to be. Nie mam lewicowych pogladow skad ten pomysl.

sothis216

personalne ataki obnazaja twoj prymitywizm. Nikt tobie nie mowi co masz robic. wiec ty nie mow innym bo i tak nie beda cie sluchac. http://www.youtube.com/watch?v=oVzPGqdyYPg

sothis216

jedno i drugie to morderstwo
nie atak tylko pokazanie analogicznie twojego stsunku do rozmowcy. dalem ich duzo, ale widac nic nie rozumiesz co mnie nie dziwi. mowie co mysle i mam prawo. chcesz je komus zabierac? nie odposuj bo i tak juz zmarnowalem dosc czasu