PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10043671}

4 noce w piekle

Hell House LLC Origins: The Carmichael Manor
2023
5,8 1,6 tys. ocen
5,8 10 1 1586
6,0 2 krytyków
4 noce w piekle
powrót do forum filmu 4 noce w piekle

Tyle nie do końca zrozumiałam niektóre rzeczy:

1. Kto był tym białym klaunem z pasami. Budda Kultu z hotelu?

2. Co się stało z ojcem? Znaleziono zabitą matkę i córkę. A o ojcu cisza i nic nie wspomniane było oprócz tego, że zniknął.

3. Czemu nic nie było wspomniane we wcześniejszych częściach o tym domu? Przecież w drugiej części i trzeciej szukali wszystkich wiadomościach o hotelu. Na pewno musiałaby być wzmianka o tym domu!

4. Czy brat wskrzesił te siostrę czy to musiałobyc coś innego z piekła?

5. Z tego co zrozumiałam to się działo przed sytuacją z domu szatana. Dobrze myślę?

Dlatego głupie jest jak wprowadzają jakieś części przed główna, bo wtedy to się trochę kupy nie trzyma.

ocenił(a) film na 7
Raimei_Osaka

Film obejrzałem dopiero teraz, więc sorry za późną odpowiedź. Ta część była dosyć chaotyczna, ale zobaczę czy coś się uda mi rozjaśnić poniżej :)

ocenił(a) film na 7
Raimei_Osaka

1) Były trzy klauny. Te dwa bardziej "nieruchome", to byli współpracownicy Tally'ego, właściciela hotelu Abaddon, tego guru kultu. Z kolei właśnie ten o którego pytasz, ten najbardziej agresywny, to był chyba Patrick Carmichael. W tym końcowym ujęciu widzimy że pracował tam, gdzie próbowano uprowadzić główną bohaterkę. Sporo wskazuje że próbował to zrobić on, albo ktoś z kultu.

2) Na to pytanie nie znam odpowiedzi, mam tylko domysły. Patrick (albo jacyś inni kultyści, w końcu na nagraniu Catherine widać kogoś biegającego w tych czarnych szatach) na pewno zabił matkę i siostrę, ale znaleźli jego zakrwawione łóżko. Moja teoria? W domu wydarzyło się to samo co w hotelu. Patrick nie miał okazji uczestniczyć w tym zbiorowym samobójstwie w hotelu, więc zrobił to w domu. I tak jak kultyści nawiedzali hotel, tak on straszy w posiadłości. W tym roku ma wyjść ostatnia piąta część serii. Może ona wyjaśni los ojca? Tally mówił też Mitchellowi w dwójce, że mają w zwyczaju wypuszczać jedną osobę podczas tych morderczych rytuałów.

3) Też nie znam odpowiedzi na pytanie, znowu mam domysły. Ten dom nie pełni przecież aż tak istotnej roli w stosunku do hotelu. Po prostu mieszkał tu jeden z członków kultu (Patrick) i trzymali u niego te sekciarskie fanty. I chyba tyle powiązań z hotelem.

4) Chyba ją przywrócił, tylko niestety była w stanie podobnym do tej dziewczyny z piwnicy z jedynki czy koleżanki Mitchella z dwójki, tzn. taka pusta skorupa zombie-zjawy.

5) Tytuł filmu to Hell House Origins, też myślałem że to będzie prequel. Ale w filmie już wyraźnie zaznaczyli że w tym sklepie z pamiątkami były pozostałości ze spalonego hotelu Abaddon (do czego doprowadził Russell w trójce). Była tam do kupienia m.in. ta tabliczka oujia czy jak to się nazywa, tego medium z dwójki.

W sumie najbardziej z filmu ciekawi mnie ta pojawiająca się miejscami czerwona poświata, podobna do tej z dwójki i trójki. Czyżby Patrick otworzył tam kolejną bramę do piekła?
I co z Chasem? Niby miał wydłubane oczy, ale siostra stwierdziła że potrzebuje pomocy. Nie wiem czy gdzieś było powiedziane że definitywnie nie żyje.

W sumie, to też jedną z najbardziej interesujących rzeczy w tym filmie jest stopień zaplanowania tych wszystkich wydarzeń przez kult.
W dwójce, na tablicy w jadalni wymieniającej odwiedzających, na samym dole jest nazwisko Russella, po nim nie ma nikogo, tak jakby przewidzieli, że będzie ostatnią ofiarą hotelu.

Z kolei w czwórce, jest kilkukrotnie powiedziane, że główna bohaterka badała te nawiedzone miejsca przez to uprowadzenie w dzieciństwie. I wygląda to tak jakby kult/Patrick celowo podjęli tą próbę uprowadzenia, żeby prędzej czy później mogła razem z resztą stać się ofiarą w tym domu.

ocenił(a) film na 9
LuckyLuke266

Spoko ja sobie lubię pogadać. Też czasami pisze odpowiedź ludziom, co dawali posty 18 lat temu xD

ocenił(a) film na 9
LuckyLuke266

Wydaje mi się, ze Chase nie żył już jak ją wołał. To było taką pułapką by ściągnąć ją do siebie na dół, a zabić te drugą. Chociaż dla mnie to i tak było nadwyrężenie, bo obie mogły zostać zabite w tym pokoju. Mnie bardziej zastanawia jak to jest, ze wcześniej mogły wyjechać, a jak już sie skapnęły to nagle nie mogły wyjść. Ciekawe czy tez ma to coś wspólnego z tym co przywiozły ze sklepu.