Czuć atmosferę tamtych wydarzeń, dobra gra aktorów, niesamowite dialogi, czasami aż dreszcz przechodził mi po ciele kiedy go oglądałem. Gorąco polecam !
No film bardzo dobry, w końcu dobry scenariusz - choć " na faktach" ;). Gra naprawdę dobra, zwłaszcza tego kapitan SB - Piotra Głowackiego, chyba sam siebie przeszedł w tym filmie :).
świetny film......kiedy się skonczył jeszce przez 20 mnin rozmyślałam o nim..
jest naprawde warty polecenia...
zgadzam się, tak właśnie się w tamtych czasach czuliśmy. a historia też fascynująca. można to było zrobić bardziej sensacyjnie, ale wowczas pewnie ta atmosferka swojskiego peerelu i naiwnej walki bym znikneła. podczas oglądani filmu tak mi się nasuneło, gdy leciała scena ze skandującymi ludzmi, ilu z tych ludzi to byli kapusie, ludzie z tych czy innych powodów współpracujący ze służbami. zresztą watek ten został w filmie poruszony kilkakrotnie. film ładnie pokazuje motywace UBecji i establishmentu partyjnego, które inspirowało pewne zdarzenia, wkrecało swoich ludzi aby kierować rewolucja tak jak chciało. i te wątki naszej historii nie są niestety rozliczone czy chocby wyjaśnione do dzisiaj. Ubecja ma się dobrze, uwałszczona i z majątkiem, a w kraju sie toczy permamentna wojna na górze. Jedyna nadzieja w historykach z IPNu powoli badającycyh te sprawy, o ile ich jacyś pogrobowcy systemu nie rozpirzą, jak chciało tego SLD