PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=537460}
7,0 43 tys. ocen
7,0 10 1 42537
6,1 16 krytyków
80 milionów
powrót do forum filmu 80 milionów

Czuć atmosferę tamtych wydarzeń, dobra gra aktorów, niesamowite dialogi, czasami aż dreszcz przechodził mi po ciele kiedy go oglądałem. Gorąco polecam !

ocenił(a) film na 8
hanzo151

No film bardzo dobry, w końcu dobry scenariusz - choć " na faktach" ;). Gra naprawdę dobra, zwłaszcza tego kapitan SB - Piotra Głowackiego, chyba sam siebie przeszedł w tym filmie :).

ocenił(a) film na 5
hanzo151

hanzo151 > Chyba żartujesz kolego !!

sebadal

Mówię całkiem serio bracie ;)

hanzo151

świetny film......kiedy się skonczył jeszce przez 20 mnin rozmyślałam o nim..
jest naprawde warty polecenia...

użytkownik usunięty
hanzo151

zgadzam się, tak właśnie się w tamtych czasach czuliśmy. a historia też fascynująca. można to było zrobić bardziej sensacyjnie, ale wowczas pewnie ta atmosferka swojskiego peerelu i naiwnej walki bym znikneła. podczas oglądani filmu tak mi się nasuneło, gdy leciała scena ze skandującymi ludzmi, ilu z tych ludzi to byli kapusie, ludzie z tych czy innych powodów współpracujący ze służbami. zresztą watek ten został w filmie poruszony kilkakrotnie. film ładnie pokazuje motywace UBecji i establishmentu partyjnego, które inspirowało pewne zdarzenia, wkrecało swoich ludzi aby kierować rewolucja tak jak chciało. i te wątki naszej historii nie są niestety rozliczone czy chocby wyjaśnione do dzisiaj. Ubecja ma się dobrze, uwałszczona i z majątkiem, a w kraju sie toczy permamentna wojna na górze. Jedyna nadzieja w historykach z IPNu powoli badającycyh te sprawy, o ile ich jacyś pogrobowcy systemu nie rozpirzą, jak chciało tego SLD