PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34185}
6,5 6,8 tys. ocen
6,5 10 1 6827
3,2 5 krytyków
Afera poniżej zera
powrót do forum filmu Afera poniżej zera

do tej pory, zanim obejrzałam 'casablankę' uważałam, że ten film jest.. no, jest. nie za dobrze, ale tragicznie tez nie. a teraz widzę, że twórcom nawet nie chciało się swojego scenariusza wymyślać i ściągnęli z casablanki.
tak, to pewnie był 'hołd w stronę 'filmu wszech czasów'', no ale bez przesady... nie miałam zbyt wielkiej przyjemności z oglądania casablanki przez ten film :/ - wiedziałam co się wydarzy dalej, bo nawet dialogi były te same w niektórych momentach, więc nie spodziewałam się innego rozwinięcia akcji.

głowni bohaterowie mają tak samo na imię - rick, scena np. tu z szafa grajacą tam jest z pianinem (w tej scenie dialogi są po prostu identyczne!), wątek miłosci głównych bohaterów - retrospekcje są nawet podobne.

nie wiem, co reżyser chciał osiągnąć przez to, dla mnie to trochę żenujące. gdyby jeszcze panowie malloy podali, że ściągnęli sobie fabułe z casablaki, ale gdzież.

rozumiem, że to dość ciekawy pomysł, ale naprawdę kompletnie psuje radość z oglądania casablanki.

zmieniam za to note tego filmu z 6/10 na 3/10.

wr.

ocenił(a) film na 10
haynee

łaaaaaa, po przeczytaniu tego tekstu zmieniam ocene z 9/10 na 10/10. "kompletnie psuje radość z oglądania casablanki" - lepszej reklamy nie da sie wymyslic

haynee

Jeszcze raz przeczytam jak ktoś bezmyślnie i bardziej 'z mody' niż świadomości napisze 'żenujący' - strzelę komuś w łeb.