PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=465818}

Alicja w Krainie Czarów

Alice in Wonderland
2010
7,1 371 tys. ocen
7,1 10 1 371236
5,6 51 krytyków
Alicja w Krainie Czarów
powrót do forum filmu Alicja w Krainie Czarów

Mia jest za stara do grania Alicji? Mnie zawsze Alicja kojarzyła się z 5 lub 6-letnią dziewczynką. Nie podoba mi się pomysł, aby główna bohaterka była nastolatką.

A jakie wy macie na ten temat zdanie?

ocenił(a) film na 6
Lady_of_the_Rings

Po pierwsze w książce nie uwzględniono wieku Alicji i przyjęto uważąć ją za małą dziewczynkę, po drugie uważam, że to tylko reżyserska fantazja.

użytkownik usunięty
Lady_of_the_Rings

To nie jest dokładna adaptacja książki, bo przecież w opisie jest napisane, że to niej jest już mała dziewczynka, tylko Alicja ma już 19 lat. To dużo zmienia i według mnie to dobry wybór, chociaż przekonam się dopiero po obejrzeniu tego filmu.

ocenił(a) film na 7
Lady_of_the_Rings

W sumie Alicja kojarzy mi się z małą dziewczyną ze względu na pierwowzór tej postaci:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Alice_Liddell

BTW, faktem jest, że nie jest to adaptacja, tylko coś podchodzące pod parafrazę. Nie mniej jednak, ta nowa Alicja jakoś mnie nie przkonuje. Mam nadzieję, że Burton rozwieje moje wątpliwości

ocenił(a) film na 8
Lady_of_the_Rings

ale to nie jest historia Alicji, nakrecona po raz ktorys tam. to jest o tym ,ze alicja trafia drugi raz do krainy czarow, ale juz chyba sama do tego doszlas ;) ja jestem bardzo ciekawa, co Burton wymyslil, bo uwazam go za swietnego rezysera z genialna wyobraznia i jestem pewna, ze bedzie mi sie podobac, zwlaszcza ze gra tu Johnnny Depp <3

ocenił(a) film na 8
Lady_of_the_Rings

Tim Burton ZAWSZE budzi wiele wątpliwości, ale po obejrzeniu filmu wszystko staje się jasne... jak na razie mnie nie zawiódł!:)
taka "Gnijąca panna młoda (Corpse Bridge)"... ileż ona budzi kontrowersji! jak dla mnie bobma! :D

Lady_of_the_Rings

Weźcie pod uwagę fakt, że film reżyseruje Burton, więc wszystko może być możliwe. :q

ocenił(a) film na 8
martu23

Właśnie, też zastanawiam się co Burton wymyślił.... Raczej jestem przekonany że to bajeczka dla dzieci nie jest. Dlatego Alicja nie musi mieć tu te dajmy na to 6 lat... Bo to jest wizja Tima Burtona a on ma wielką wyobraźnie więc ja ten film przyjmuje bardziej w konwencji czarnego humoru z dużą dawką przygody niż zwykłą opowieścią o Alicji..

ocenił(a) film na 9
pawell190

Ale Alicja wraca do krainy, wiec musi byc duza.Widac to w zwiastunie, wszyscy sie ciesza ze wrocila. To nie jest bajka dla dzieci :D To jest kolejna wspaniala wizja Burtona ;p

Pacco28

Przecież to jest "kontynuacja". Za pierwszą część weźcie sobie animowaną Alicję z lat 50 ;)

ocenił(a) film na 5
Lady_of_the_Rings

Ten film opowiada o POWROCIE Alicji jako 19-letniej dziewczyny do świata, w którym znalazła się jako mała dziewczynka. Więc uważam, że Alicja dopasowana idealnie.

ocenił(a) film na 9
Mala_Lady_Punk

Zgadzam się z przedmówcą ;) O to właśnie chodziło Burtonowi, o dorosłą już
Alicję, która po latach wraca do tej bajkowej krainy. Film bez wątpienia
budzi wątpliwości, kontrowersje, ale to u Tima normalne. A jednak żaden z
jego filmów mnie jeszcze nie zawiódł i jestem pewna, ze tym razem będzie
podobnie. Przecież to sprawdzony skład: T.Burton, D.Elfman, J.Depp i
H.Bonham Carter..

Lady_of_the_Rings

Ale to jest kontynuacja historii Alicji. Ona po kilku latach wraca do krainy, ktora odwiedzila w dziecinstwie.