PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=465818}

Alicja w Krainie Czarów

Alice in Wonderland
2010
7,1 371 tys. ocen
7,1 10 1 371247
5,6 51 krytyków
Alicja w Krainie Czarów
powrót do forum filmu Alicja w Krainie Czarów

Czy ktoś jeszcze zauważył że nowy film Tima Burtona jest tak naprawdę kontynuacją? Jest jakby "Alicją w Krainie Czarów II", odbiega od pierwowzoru, bo wcale nim nie jest... Alicja przeżywa podobną przygodę, ale wiele lat później. W migawkach jej wspomnień z poprzedniej wyprawy do Krainy czarów widać wyraźnie elementy charakterystyczne dla oryginalnej wersji "Alicji.." np : malowanie białych róż na czerwono przez strażników Kier, czego logicznie rzecz ujmując nie ma w jej obecnych przygodach, bo jest to zupełnie inna historia.

Wnioskuję z tego, że Tim Burton, po prostu dał widzowi prawo do akceptacji jego nowej wersji poprzez pozostawienie starszej w obrębie wspomnień bohaterki (i widzów oczywiście). Mnie film bardzo się podobał, odbiegał nieco od uwielbianego przeze mnie klimatu charakterystycznego dla reżysera, ale trzeba przyznać, że mnie oczarował.

ocenił(a) film na 7

nie no szybka jesteś xD mi tam film się naprawdę podobał ale ja oglądałam bez 3D i tak był świetny nie wiem
co niektórzy do niego mają ;) miło mi było powrócić do książki którą ostatnio ponownie przeczytałam ;)
pozdro ;D

użytkownik usunięty
Lucjanna

Lucjanno, szybka, nie szybka, byłam na filmie wczoraj, weszłam na forum i miałam nieodparte wrażenie, że nie dla wszystkich jest to takie oczywiste, bo najwyraźniej 90% widzów albo książki nie pamięta, albo jej w ogóle nie czytała. Mało tego niektórzy zarzucili Burtonowi, że zmienił fabułę, odbiegł od pierwowzoru itp. Stąd mój wątek :)

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7

no wiem Burton przecież nie zmienił fabuły bo on ją robił na podstawie a nie ekranizację książki ;) (tak dla
wyjaśnienia) pozdro

ocenił(a) film na 5

dokładnie, to był SEQUEL. a nie ekranizacja książki. ale niektórzy zdają się tego nie zauważać -_-'

ocenił(a) film na 8

Nie, nikt iny tego nie zauważył. Dziękujemy Ci! Wreszcie zrozumieliśmy Wielką Istotę Rzeczy! AVE!

użytkownik usunięty
kropekk

Kropekk, dziękuję za twoją wspaniałą ironiczną odpowiedź :) Ale gdybyś wszedł na inne tematy związane z filmem, zobaczyłbyś, że to co napisałam nie jest takie oczywiste dla wszystkich.

Pozdrawiam :)

Ciesze się że to napisałaś :) czasem ocena nie pozwala na realizację wyobrażenia o filmie więc warto zaglądnąć do komentarzy. a skoro film okazuje się być tym samym, jeszcze raz przeżytą przygodą Alicji i w innym czasie... dlaczego nie! a więc wybieram sie do Kina :D

kropekk i inne pytam skąd ta agresja?

użytkownik usunięty
Ripia

Bardzo się cieszę w takim razie i dziękuję :)

istnieje druga częsc książki "po drugiej stronie lustra"...

użytkownik usunięty
potente

Nie napisałam, że nie istnieje :) Doskonale wiem, że istnieje, bo tak na marginesie są to właśnie moje ulubione książki.
Napisałam "...jakby Alicją w Krainie Czarów II", żeby podkreślić o co mi dokładnie chodzi... A sądziłam, że skoro ktoś nie zorientował się, że film jest kontynuacją to znaczy, że nie czytał "Alicji w Krainie Czarów" i tymbardziej "Po drugiej stronie lustra"

użytkownik usunięty

Dla wyjaśnienia: mój wątek jest retoryczny!!!!

Napisałam go dla i przez tych widzów, którzy opuścili kino w przekonaniu, że obejrzany film to oryginalna wersja "Alicji..." zmieniona przez Burtona...

Wpis nie był dla pokazania jaka to jestem spostrzegawcza!!! Dlatego, ironiczne i agresywne wpisy mające na celu udowodnić moje zacofanie pozostawcie proszę dla siebie...

I cieszy mnie jeszcze jeden fakt, że jak się okazało być może mój wpis przyda się nieco tym, którzy na "Alicji.." jeszcze nie byli :)

uwilebiam ten film, jest bardzo ładny, ale nie nadaje sie dla młodszych widzów.... mi brakuje mojej ulubionej postaci - a mianowicie Zająca Marcowego, szkdaoze pojawja sie tak malo razy, poprostu kocham patrzec na jego zachowanie i to jak odwala... kot tez jest fajny i bylo go wiecej niz zająca...mam nadzijeje ze powstanie pierwsza czesc o tym jak alicja wybrala sie tam po praz pierwszy jak pokazywali we wspomnieniach...i moze zajaca bylo by więcej :)