PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=465818}

Alicja w Krainie Czarów

Alice in Wonderland
2010
7,1 371 tys. ocen
7,1 10 1 371247
5,6 51 krytyków
Alicja w Krainie Czarów
powrót do forum filmu Alicja w Krainie Czarów

Jutro wybieram się na Alicje i mam spory problem bo nie wiem czy lepiej się ogląda z napisami czy dubbingiem... Nigdy nie widziałam filmu 3D z napisami i nie bardzo wiem jak to wygląda. Myślicie że polski dubbing może zepsuć magie filmu?

ocenił(a) film na 9
czarna_kotka_chat

Właśnie wróciłem z seansu z napisami i myślę, że to nie był zły wybór. ;)

ocenił(a) film na 4
czarna_kotka_chat

Dla niektórych napisy w 3d i w zwykłym filmie nie robią różnicy ale ja przyznam szczerze, że po pewnym czasie na Avatarze troszkę mnie męczyły. Właśnie wróciłam z "Alicji..." z dubbingiem i w sumie nie mam zastrzeżeń poza jednym... Johny Depp mówi głosem Czarka Pazury... Strasznie nie mogłam się do tego przyzwyczaić, bo Pazura po Epoce lodowcowej i "sysuni" nie pasuje mi do dubbingowania Deppa. Gdybym teraz wybierałą wolałabym wersję oryginalną, zwłaszcza, że głos gąsienicy podkłada Alan Rickman. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
czarna_kotka_chat

właśnie wróciłam z wersji z napisami i powiem tak: oryginalne głosy przegenialne, szczególnie głos kota i gąsiennicy ;D jeśli chodzi o Deppa, to uważam dubbingowanie jego głosu za zbrodnię ;p dlatego też wybrałam się na napisy.

jednak jest mały minus - przez napisy na pewno mniej się będziesz skupiać na obrazie. no chyba, że dobrze rozumiesz angielski ze słuchu ;) wtedy olewasz czytanie napisów i bez żadnych przeszkód zatapiasz się w krainę czarów :)

ocenił(a) film na 8
czarna_kotka_chat

Wróciłam z filmu- oglądałam z napisami. Nie byłam przekonana do tego połączenia, ale spokojnie dało się oglądać ;). Myślę, że przy dubbingu wiele straci.

ocenił(a) film na 8
alicjam8

Ach, zapomniałam dodać. Mimo wszystko powinni zwolnić osobę, która tłumaczyła ten film.

ocenił(a) film na 9
alicjam8

Napisy mimo, że trochę przeszkadzają w sukpieniu się na obrazie i dźwięku są milion razy lepsza alternatywą od dubbingu !! A Alan Rickman i jego głos to wisienka na 100 metrowym torcie czekoladowym. Dodam, że tradycyjnie muza Burtona była genialna :D Dałam 9/10 ze względu na zakończenie. To było trochę komiczne kiedy nie wiadomo skąd nagle Alicja wyskoczyła z pomysłem "ekspansji" na Chiny i resztę Azji, nie trafiło to do mnieni w 5 ni w 10 no i mogła być bardziej hmmm Alicją. Nie mówię że była sztywna ale zbyt dojrzała. Miała swój swiat ale trochę zbyt szary jak na Krainę Czarów.

czarna_kotka_chat

Mysle ze zdecydownaie napisy lepsze, jak ogladalam fragmenty z dubbingiem to doszlam do wniosku ze za duzo sie straci. Oryginalne wersje głosów są super... ale samo tłumaczenie - bardzo "niedokładne", udelikatnione i niepełne. Jednak jak sie zna angielski przynajmniej trochę to nie jest aż tak duży problem tylko troche to irytuje :P

ocenił(a) film na 8
KiMA

Wróciłem z seansu dubbingowanego, nie wiem jak się ma do napisów, ale odwaliliśmy kawał dobrej roboty :) Świetny Dubbing :)

użytkownik usunięty
czarna_kotka_chat

Ja właśnie wróciłam DUBBING ODRADZAM! Brzmi jak typowy dubbig w filmie aktorskim - czyli nie ma bata, mimo najlepszych intencji - SZTUCZNIE!!! Na dodatek aktorzy mówią bełkotliwie (albo nagłośnienie w sali było liche). Tak chwalona p.Figura w rzeczywistości nie miała zbyt wiele do zrobienia - tylko krzyczenie: "skrócić ich o głowę!!!", może faktycznie była najlepsza spośród aktorów dubbingujących, ale mnie nic nie powaliło na kolana. Wręcz nawet popsuło seans (choć nie wiem co by było gorsze - męczyć oczy w tych okularkach napisami?)
Nie wiem również czy tłumaczenie jest w porządku. Jeśli tak, to scenariusz jest na prawdę fatalny (dialogi tak banalne - niekiedy na siłę starają się być śmieszne, że aż robi się to żenujące...)

ocenił(a) film na 8

napisy w okularkach męczą??? nie no litości, oglądać Johnny'ego mówiącego głosem...Pazury? si?
napisy,napisy,napisy. choćby dla Johnny'ego:)))

ocenił(a) film na 10
czarna_kotka_chat

Wróciłam niedawno z kina, byłam na seansie z napisami. Osobiście uważam, że lepiej jest oglądać film z napisami, słychać chociaż głos aktorów, dubbing wydaje mi się ze może troszkę popsuć urok filmu.

czarna_kotka_chat

Jak pójdziesz na seans w sali pełnej dzieciaków, to odechce Ci się dubbingu.

ocenił(a) film na 7
czarna_kotka_chat

NAPISY NAPISY NAPISY! Tylko tak zobaczysz grę aktorów, a myślę, że to dość
istotna część filmu ;)