Już dwa razy widziałem zwiastun Alicji w wersji 3D. Sceny były jednak zbyt
szybkie, abym mógł ocenić, czy efekt 3D jest w tym filmie poprawny (jak np.
w Avatarze), czy nienaturalnie dostosowywany do scen (jak w bajkach 3D).
Jednak ogólnie wyglądało to całkiem nieźle. :)
Ostatnio spotkałem się z opinią, że Alicja tak naprawdę została nakręcona w
wersji 2D i efekt 3D uzyskano w wyniku konwersji. Ze swoich doświadczeń w
konwersji obrazów do wersji 3D wiem, że jest to bardzo trudny i żmudny
proces. Już samo przekonwertowanie zdjęcia zajmuje mi dużo czasu i często
pojawia się przy tym dużo błędów, a co dopiero konwertować cały film?! Czy
ktoś orientuje się jak jest naprawdę? Bo nakręcić film w 3D jest stosunkowo
łatwo, jeśli się ma odpowiedni sprzęt, ale przeprowadzenie konwersji z
wersji 2D... to bardzo trudna sprawa, więc mam pewne obawy co do
ostatecznego efektu. :>
no trzeba będzie iść do kina,złapać nowości bakteryjne,posłuchać rozmów przez komórkę,usłyszeć jakie dzwonki są na topie,tęskniłem za tym
Ciekawie czy nieciekawie ja na 3D sie nie wybieram (kurcze, pisze to opraz 100) ;P
To jest KONWERSJA! Tak samo jak "Załoga G".
Widziałem wczesny trailer w 3D i w jednym, krótkim ujęciu szpetnie raziła całkowicie płaska twarz Alicji - kartonik (nie było tego w kolejnej wersji). Częsty problem konwersji to kartoniki, bo aktorzy zamiast być wymodelowanymi i zanimowanymi, co jest najbardziej czasochłonne, zostają wstawieni jako płaski obiekt sceny 3D.
To tak piszę przy okazji, bo akurat Luke jest tutaj specem z praktycznym doświadczeniem :)
Najbardziej się boję megaszybkiej i dosyć taniej konwersji "Starcia tytanów" - coś czuję, że to będzie wielka porażka w postaci biegających aktorów-kartoników. Nawet jak film będzie dobry to na tym straci ;/
aha, dodam jeszcze, że konwersja w przypadku Alicji to "małe piwo", bo jak widać na zwiastunach, to będzie taka druga Pandora - cały świat wygenerowany komputerowo, masa postaci CG (np. bliźniacy) - to wszystko to przecież gotowiec w przypadku konwersji na 3D. Pozostają jedynie prawdziwi aktorzy, czyli postacie takie jak Alicja, Kapelusznik, królowe i słudzy.
Nie zapominaj Luke, że firmy specjalizujące się w konwersji mają dedykowane oprogramowanie i całą ekipę, która ma z tego wypłatę :)