PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=130130}
7,8 207 tys. ocen
7,8 10 1 207156
7,0 42 krytyków
American Gangster
powrót do forum filmu American Gangster

Niby za co nominacja? - pytam się. Chyba za wiek i kolor skóry. Bo przecież nie za te rozbiegane oczka i wypowiedziane 3 zdania przez cały film.

ocenił(a) film na 7
snoopy

Ubiegłeś mnie tym tematem, bo chciałem zapytać o to samo, gdy zobaczyłem, że tą role nagordzono niedawno SAG.

Nominacja do Oscara bardzo kuriozalna! To nawet nie jest rola drugoplanowa. To jest epizod (nie więcej niż 5 minut w filmie liczącym 2,5h). Świetny epizod, ale tylko epizod. A przepadło w nominacjach tyle interesujących kreacji (Pfeiffer; Roberts; Garai; Garner...)

Qmid

Ja też uważam, że miejsce Ruby w tej 5 aktorek powinna zająĆ inna, mimo że jej rola nie była zła. Tak jak snoopy uważam, że ta nominacja to tylko i wyłącznie za wiek.

A'propo tego, że to tylko epizod to pamiętajmy o nagrodzonej Oscarem genialnej Judi Dench za ZAKOCHANEGO SZEKSPIRA (bodajże 6 minut na ekranie)!

ocenił(a) film na 6
globus

Tylko że tak genialnej aktorce jak Judi Dench wystarczy 6 minut na ekranie, żeby na Oscara zasłużyć.

ocenił(a) film na 9
snoopy

Pierwsze o czym pomyślałem po obejrzeniu filmu, to właśnie o tym, że za tą rolę powinna dostać nominację :) Nawet nie za rolę... za jedną scenę, tą w której próbuje odwołać syna od zamiaru zabicia policjanta.

ocenił(a) film na 9
pyra24

Tam miało być "odwieść od zamiaru" przepraszam za gafę.

ocenił(a) film na 7
pyra24

No najwyraźniej tak samo pomysleli członkowie gildii aktorów amerykańskich i akademii filmowej. Bo tylko dwie sceny Ruby Dee w tym filmie miała :/