PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=130130}
7,8 207 tys. ocen
7,8 10 1 207149
7,0 42 krytyków
American Gangster
powrót do forum filmu American Gangster

Obejrzałem właśnie zwiastun i muszę przyznać, że zapowiada się interesujący film. Chyba nie będzie to nic na miarę "Obcego", "Łowcy androidów" czy "Thelmy i Louise", ale myślę, że będzie to jedna z lepszych produkcji Scotta. W zwiastunie zwłaszcza podobał mi się Crowe, a Washington już mniej, jednak miło, że wreszcie zagra tego "złego".

ocenił(a) film na 6
Albertino

Już grał złego w dniu próby ;p pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
Albertino

Washington posiada talent do grania postaci wewnętrznie rozdartych - wystarczy zobaczyć "Dzień próby" czy "John Q", by się przekonać o jego zdolnościach. W ogóle aktorstwo u Scotta zawsze stoi na wysokim poziomie, nawet kiedy kręci gorsze produkcje. Ta zapowiada się smakowicie, zwłaszcza, że osadzona jest w realiach lat 70-tych, które można pokazać bardzo interesująco. Myślę, że Ridley nie nawali, ale arcydzieło pewno to nie będzie.

Thommy

A czy ja napisałem, że nigdy złego nie grał? Bardziej mi chodziło o to, że dawno takiego nie grał...

Albertino

A "Człowiek w ogniu" ;)
tam też nieźle zagrał.

Albertino

A "Człowiek w ogniu" ;)
tam też nieźle zagrał.

Albertino

A "Człowiek w ogniu" ;)
tam też nieźle zagrał.

Thommy

Ostatnio coś w modzie filmy z akcją osadzoną w tych latach 60,70. Chociażby ostatnio też Zodiak, a i chyba również postarzany "Death Proof"...No coż, mi to odpowiada!:D

A co do A.G. to nie wróżę rewelacji, ale może chociaż przyzwoity film będzie.

Krolik_Pudding

no i też Ocean's 13 pasuje do tego klimatu...hmm...jakaś teraz moda?;]

ocenił(a) film na 10
Krolik_Pudding

no no no scott i washington to sie zapowiada ciekawie :) nie lubie filmow osadzonych w tych realiach ale mimo wszystko obejrze bo w koncu danzel to mo ulubiony aktor...

ocenił(a) film na 9
Albertino

a ja myśle ze moze wyjść nawet arcydzieło. i nawet film kultowy. czemu nie??
reż.Ridley Scott,
prod. Brian Grazer,
wyst. Denzel Washington, Rusell Crowe, Cuba Gooding Jr.,RZA,
zobaccie jak to zestawienei znanych postaci wyglada ankomicie..
to musi wyjść dobry film!!!
a zwiastun genialny i ta muzyczka jay-z "heart of the city"....
///where's the love? Aint no love...in the heart of the city...nanana.."

ocenił(a) film na 8
davemaster

Sądzę, że będzie to świetny film. Zwiastun napawa mnie ogromną nadzieją i jest to najbardziej oczekiwany przeze mnie film tego roku. Sądzę, że będzie to dobry film, a może nawet arcydzieło, które zapisze się w historii kina.

Washington, Crowe, Scott, Lata 70, kategoria wiekowa R (od 18 lat). To nie może być zły film.

ocenił(a) film na 8
Albertino

Racja, może być ciekawie. Crowe i Scott to musi być coś pięknego i solidnego. Tylko lepiej pochwały zostawmy do premiery, coś nie wpadnie w gust i będzie krytyka lub zawód.

ocenił(a) film na 9
Albertino

Mnie znowu w samym zwiastunie Denzel powalił na kolana. Może tą rolą zamknie jadaczki niektórym ,którzy oceniając go przez pryzmat paru ostatnich ról, twierdzą ,że zawsze gra policjantów.
Scottowi z kolei zarzuca się przerost formy nad treścią ,co w przypadku Denzela i Crowa ,aktorów znanych ze zdolności do kreowania wielowymiaowych, bogatych wewnętrznie postaci jest niemożliwe w tym filmie. Moje oczekiwania są więc wielkie. Szykują się "Chłopcy z ferajny" tej dekady!

killacam

Oj, żebyś się przypadkiem srogo nie zawiódł...

ocenił(a) film na 9
Albertino

A skąd taka wstrzemięzliwość? Recenzje scenariusza są więcej niż dobre, a wiadomo ,że Scott z dobrym scenariuszem potrafi zrobić klasyk. Do tego 2 genialnych aktorów i klimat lat 70-tych. Nie mogę się doczekać!

ocenił(a) film na 8
killacam

Poza wyżej wymienionymi aktorami, dodam również raperów (prawdopodobnie pojawią się w epizodach) Common (ostatnio wystapił w "Smokin` Aces") oraz T.I. W/g mnie zapowiada się na naprawdę konkretne kino. A samo zestawienie: scenariusz - Steve Zaillian (oscar za "Schindler's List")
reżyser - Ridley Scott (nominowany do oscara za film "Gladiator")
główne role - Denzel Washington (oscar za "Training day")
Russel Crowe (oscar ~chyba~ za "Beautifful mind")
produkcja - Ridley Scott & Brian Grazer (oscar za "Beautifful mind")
robi dosyć dobre wrażenie.

Albertino

Obejrzałem przed chwilą i muszę powiedzieć, że ponad 2h dobrego filmu. Teraz tylko czekać do stycznia...

ocenił(a) film na 9
osamaladen

Gdzie obejrzałeś? Można go już ściągnąć??????

killacam

Obejrzałem oczywiście w domu, bo innej możliwości nie ma ;)

Film jest od wczoraj na stronach z torrentami - jakich?, nie muszę chyba wymieniać...

pzdr

ocenił(a) film na 7
Albertino

Sadze, ze ten film ma duze szanse na nominacje do Oscara. Tym bardziej, ze Akademia chyba w koncu przekonala sie na dobre do kina sensacyjnego, czego dowodem tegoroczne nagrody dla 'Infiltracji'. Po zwiastunie i fotkach znac juz, ze to nie bedzie slaby film, juz sama obsada z Denzelem i Russelem swiadczy o pewnej jakosci. Nominacje do Oscara przewiduje za zdjecia Savidesa (tego samego co robil przy 'Zodiaku'), montaz, moze nawet rezyserie i film. Kto wie, moze i Crowe lub Washington dostana to wyroznienie?