"Amerykanin" charakteryzuje się dbałością o detale, powolną pracą kamery, wolnym tempem i sposobem przedstawienia głównego bohatera.
Poszukuję podobnych filmów, także z płatnymi zabójcami w rolach głównych.
Takim filmem, jakim jest "Amerykanin"(odjąć wątek miłosny) mógłby być "Hitman" ale potencjał gry został zaprzepaszczony.
W związku z tym mam prośbę do użytkowników Filmweba.Czy znacie i możecie polecić filmy podobnego typu, jak "Amerykanin"?
Też z chęcią obejrzałbym coś podobnego .. gdy pojawiła się końcówka miałem niedosyt.. jak dla mnie mogłoby trwać i trwać. Bardzo dobra ekranizacja i właśnie cechy, o których pisze kolega - przyłączam się do pytania. Pozdrawiam.
Właśnie jestem świeżo po obejrzeniu "Amerykanina". Film bardzo mi się spodobał. Jeśli chodzi o twoje pytanie, o filmy z płatnymi zabójcami to najbardziej podobny do Amerykanina jest "Dzień Szakala" z 1973.
Inne tytuły:
1.Leon zawodowiec
2.Szakal
3.Bangkok - ostatnie zlecenie
4.Ostatnie zlecenie
5.Zabójcy
6.Zakładnik
7.Killshot
8.Mr. Brooks
No może nie wszystkie te film są w tym klimacie co Amerykanin, ale w obecnych czasach rzadko trafiają się tego typu produkcje. Może stąd tak niska ocena...??
Paru z wymienionych przez ciebie filmów nie widziałem-m.in. "Bangkok...", "Ostatnie zlecenie", "Killshot", 'MR. Brooks", ale najbardziej do "Amerykanina" podobny jest chyba, tak ja napisałeś , "Dzień Szakala". z Foxem., choc nie,nie , jest jeszcze "Mechanik" z Bronsonem , też surowe kino.
Panowie - z całym szcunkiem ale nie obrażajcie klasyków - porównanie Dnia szakala, Leona zawodowca, Mechanika, Zakładnika czy nawet Zabójców z Sylwkiem i Bandziorasem - do nijakiego Ameryrykanina jest nie na miejscu.
Mr Brooks - świetny ale o zabójcy serynym a nie zawodowym. Killshot i Bangkok (jeśli chodzi o film z Cagem) to z kolei badziew który obraża nawet Amerykanina,
"Najpierw strzelaj, potem zwiedzaj" ... ten to dopiero ma klimacik ;-) ... polecam
O tak !!! - "W Brugii" - nie wiem czemu tak przetłumaczyli ten tytuł - to faktycznie znakomite kino z fantastycznym klimatem, znakomitym angielskim/irlandzkim czarnym humorem, kapitalnymi dialogami i wyśmienitym aktorstwem od którego twórcy Amerykanina mogliby sporo się nauczyć.
mi osobiscie kojarzył sie Limits of Control Jarmuscha oraz To nie jest kraj dla starych ludzi coenów. głównie chodzi o pracę kamery i klimat budowanie napięcia.
To nie jest kraj dal starych ludzi - perełka - zresztą jak większość (choć niestety nie wszystkie) filmów Cohenów, Limits of control - nistety ciężkostrawny, pseudofilozoficzny bełkot, przerost formy nad treścią (lub raczej jej brakiem).
Amerykaninowi niestety bliżej do tego drugiego.
Popieram "To nie jest kraj dla starych ludzi" a z powyższych oglądałem " Najpierw zwiedzaj potem strzelaj " i polecam - bardzo klimatyczny film.
Filmowi bardzo blisko do twórczości Sergio Leone. Tyle, że tam akcja rozgrywała się w czasach Dzikiego Zachodu. Motyw Spagheti Westernu przewija się kilkukrotnie w filmie. Ja od siebie polecam zatem "Pewnego razu na dzikim zachodzie", "Dobry, zły i brzydki ". Dodatkowo, "Micheal Clayton", również z Clooneyem, bardzo podobny, wolny sposób prowadzenie akcji.
Jak mówisz, że dobre to sobie obejrzę:) Nawet znalazłem w HD:) Jeszcze może jakieś podobne sensacje?
Co za porównanie - słynna trylogia dolara - FILM KULTOWY !!!- poezja spaghetti westernu (coś co obejrzałem setki razy razy i wciąż wracam - ostatni nawet w ersji blu ray) vs flaki z olejem pomimo że z Clooneyem - tak się się jakoś zrymowało) - nie no bez jaj - to porównanie to lekkie przegięcie.
Jak dla mnie, Amerykanin to uwspółcześniony western:) Zresztą, jak ktoś obejrzał Amerykanina to musi też obejrzeć coś Sergio Leone, żeby skumać tą fazę z grą pozorów:)
1997 Assassin(s)
http://www.filmweb.pl/film/Zab%C3%B3jca%28y%29-1997-623
1995 Assassins
http://www.filmweb.pl/film/Zab%C3%B3jcy-1995-11903
Fajnie, pojawiło się parę ciekawych tytułów; na pewno postaram się większość kiedyś obejrzeć.
"Hanna" też zapowiada się w tym klimacie. http://www.filmweb.pl/video/trailer/nr+1-23872
No i w pewnym sensie początek 'Batmana Początek", kiedy bohater się kształcił na Ninja,czy innego killera.
http://www.filmweb.pl/film/Samuraj-1967-31782
Bardzo podobny do tego filmu:) Amerykanin jednak znacznie słabszy:)