PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=522361}

Amerykanin

The American
2010
5,8 23 tys. ocen
5,8 10 1 23363
6,0 10 krytyków
Amerykanin
powrót do forum filmu Amerykanin

Film urzeka scenerią. Ta cisza dominująca w miasteczku, to spokojne życie jego mieszkańców, ta oszczędność dialogów.. i dopiero na końcu gra o przetrwanie, to wszystko buduje niesamowite napięcie. a Clooneya zdecydowanie wolę właśnie w takich filmach, niż "w chmurach"..

ocenił(a) film na 5
Mousefromhouse

klunej faktycznie pasował.
gra aktorska, reżyseria.. wszystko na wysokim poziomie.

tyle, że film to "opowieść" a nie "obraz", więc pejzaż bez tła fabularnego to film przyrodniczy.

chyba, że ktoś się będzie doszukiwał tu metafor, twierdząc, że jest to piękny film o pustce w życiu, o poszukiwaniu czegoś wiecej, o spełnieniu u boku drugiej osoby, o zaletach rodzicielstwa.

no, ale i tak to gniot.
;]

ocenił(a) film na 8
HBKondi

Ja tu widziałem tło fabularne, i to całkiem dobre. Wiem ze spodziewałeś się kolejnego Leona z masą Pocisków itp. ale sorry nie każdy film musi być taki. Film jest świetny... Chyba najlepszy jaki widziałem w 2010, obowiązkowa pozycja na BD. Moim zdaniem jeśli ktoś zna się na kinie i potrafi wejrzeć nieco dalej i przy okazji odczytać język tego filmu to Amerykanin nie może się Nie podobać. Amerykanin to prosty film... może to jest jego piętą Achillesową... ludzie dziś szukają nie wiadomo czego w filmach a tu jest czysta prostota (ale znalazło się miejsce na zabawę kinem).