PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=522361}

Amerykanin

The American
2010
5,8 23 tys. ocen
5,8 10 1 23365
6,0 10 krytyków
Amerykanin
powrót do forum filmu Amerykanin

widać, że film został zrobiony przez fotografa. Każde ujęcie jest starannie dopracowane. Każdy kadr jak fotografia. Do tego przekonywująca rola Clooney'a i całkiem niezła muzyka. Należy zaznaczyć, że ten film to przede wszystkim dramat obyczajowy z elementami thrillera. Dlatego fani kina akcji mogą być rozczarowani. Fabuła bowiem toczy się niespiesznie, a największy nacisk położony został na samotność i wyobcowanie głównego bohatera. Film spodoba się estetom - pod względem wizualnym to prawdziwy majstersztyk. Warto obejrzeć na dużym ekranie, aby w pełni docenić piękno zdjęć Martina Ruthe'a.

ocenił(a) film na 6
allani

Zgadzam się.Ujęcia naprawdę bardzo ładne,choć film nie dla fanów "mocnego kina akcji".Ale jest w nim coś co może się spodobać.

allani

Ja tam akurat jestem entuzjastą akcji, która mozolnie, pieczołowice, z taką prędkością jak życie mieszkańców Castelvecchio toczy losy głównych bohaterów - tu Jacka. Wtedy przynajmniej czuję jak film nabiera klimatu.
Zdjęcia faktycznie niezwykłe, znowu zatęskniłem za Włochami...
Poza tymi zaletami film dość przewidywalny. Kino w stylu: ZZ - zobacz, zapomnij.
Choć magnetyczny wzrok Clary robił wrażenie, to i tak nie daję więcej niż 6/10.

ocenił(a) film na 9
allani

film super, a ona miala naprawde ladna pupe, mniam :p, kupie dvd LoL