PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5}
7,5 21 tys. ocen
7,5 10 1 21482
6,8 15 krytyków
Amistad
powrót do forum filmu Amistad

Film wspaniały, poruszający i wzruszający. O jego płytkości, o tym że to "wpadka" reżysera
mogą mówić jedynie kompletni ignoranci albo prości, puści idioci. Wiadomo też że film
może się nie spodobać kolejnemu typowi kretynów- rasistom ale tego dna nie ma co brać
pod uwagę w ogóle. Ich miejsce jest na dnie oceanu z worem kamieni a nie tych
Afrykańczyków.

ocenił(a) film na 8
Amenhotep

bo ja wiem czy ten film to wpadka Spielberga? no może nie jego najlepszy film, ale zawsze z chęcią go oglądam i ryczę jak bóbr
dla mnie ten film to wielkie wzruszające widowisko
może i gra na podstawowych uczuciach widza, a w mowach adwokackich, zwłaszcza byłego prezydenta jest mnóstwo patosu, to jednak nie razi on w oczy

ocenił(a) film na 7
diana6echo

nie potrafisz się z kimkolwiek zgodzić. nigdy.

twoje ego na to nie pozwala.
Amenhotep napisze że film wzrusza, a ty? Nie napiszesz - "tak, zgadzam się ...." nigdy tak nie napiszesz - zawsze wyrażasz własne zdanie niezależnie. masz problem z soba chyba.

jesteś niemiła dla ludzi z którymi się nie zgadzasz. lubisz się wymądrzać.

ocenił(a) film na 8
plantum

czytać ze zrozumieniem to na pewno nie potrafisz. to fakt.

ocenił(a) film na 7
diana6echo

nie widzę w twojej wypowiedzi "zgadzam się" ani "tak, masz rację" ani "racja"

ty nawet tego nie zauważasz, ale jesteś tak zadufana w sobie że tylko twój punkt widzenia się liczy
"ale (ja) zawsze z chęcią go oglądam"
"(ja) ryczę jak bóbr"
"dla mnie ten film to wielkie wzruszające widowisko"

pomijasz fakt iż napisano już że film jest wzruszający - nigdy nie przyznasz nikomu racji - napiszesz własne zdanie
tobie naprawdę radzę, idź do specjalisty, bo się ze wszystkimi kłócisz wokoło.

ocenił(a) film na 7
diana6echo

":czytać ze zrozumieniem to na pewno nie potrafisz. to fakt."

a twoje wklejane 100 razy teksty o czytaniu ze zrozumieniem sobie wsadź głęboko
to ty masz problem
oto przykład, już zapomniałaś? święcie wierzysz w swoją rację.

DYSKUSJA W TEMACIE --- DZIEŁO SZTUKI (forum Avatara)
===========================================================
Lecho1523 : Bo odbiorcy to debile którzy dopiero po opiniach innych i po czasie dostrzegają że film jest arcydziełem, sztuką jest go odkryć przed innymi i mieć własny gust

w odpowiedzi na post: diana6echo
============================================================
plantum : "avatar jest arcydziełem! mam własny gust!
a ty się nie znasz....
hahaha ;D

"to masz zjechane standardy 'znawco'"
diana, może lepiej cichutko siedź, bo jesteś zbyt konfliktowa :]"

w odpowiedzi na post: Lecho1523
============================================================ =
Lecho1523 : Diana jest konfliktowa, najpierw wszczyna wojnę a potem się ośmiesza i przegrywa... A to że AV to nie arcydzieło nawet ty wiesz.

w odpowiedzi na post: plantum
============================================================ =
plantum :
"A to że AV to nie arcydzieło nawet ty wiesz."

niby ;D

============================================================ ===
diana6echo : no to teraz ty palnąłeś. czy ja kiedykolwiek pisałam, że Avek jest arcydziełem? uruchom zwoje nerwowe na sekundę choć raz :)

============================================================ ==
Lecho1523 : W jakim miejscu pisałem że tak mówiłaś ? Eee.

w odpowiedzi na post: diana6echo
============================================================ ==
diana6echo : post powyżej :)
"A to że AV to nie arcydzieło nawet ty wiesz." - odpowiedź skierowana do plantuma jasno sugeruje, że ja kiedyś pisałam, że Avek jest arcydziełem, co jest oczywiście wierutną bzdurą.

języka polska trudna być, ale zastanów się czasem nad tym co piszesz :)

============================================================ ===

Amenhotep

Tak jak stwierdziłeś jeśli ktoś nazywa ten film wpadką musi być ignorantem......
moja ocena to 7- był trochę nudny i za długi jednak aktorstwo Freemana Hopkinsa i Hounsou zasługuje na duży szacunek.

ocenił(a) film na 8
Amenhotep

Zgadzam się film bardzo dobry. Końcówka mnie zszokowała. Taka sądowa batalia wygrana, wracają do domu a tam nie ma wioski i prawdopodobnie idą do nie woli. Prawdziwy dramat.

ocenił(a) film na 8
jaco_13

Na jego miejscu nie wiem czy bym wrócił. Pewnie napisałbym list by się przekonać czy ktoś tam wogóle żyje. Wiadomo inne czasy. To co najprawdopodobniej zaistniało w jego rodzinnych stronach było po części do przewidzenia. Czego sie jednak nie robi dla rodziny. Jak dla mnie Amistad to dobry film. Osobiście lubię tego Hounsou. Jeżeli chodzi o czarnych aktorów to ma typowo afrykańską urodę. Nadaje się na niewolnika, lub jakiegoś średnio sympatycznego łowcę i właściwie najczęściej takie role odgrywa. Gladiator, Krwawy diamęt, Wyspa. Po prostu dobry chrakterystyczny aktor.

ocenił(a) film na 8
Rahabiel

trzeba by było umieć pisać, a może maila od razu.

ocenił(a) film na 8
jaco_13

Racja, a po za tym ci na miejscu też nie umieli czytać. Musiał więc wybrać. Jechać lub zostać. Pytanie czy miał wybór ?

ocenił(a) film na 8
Rahabiel

Pozwolono im zostać, ale myślę że każdy wolałby wrócić do domu mając tam rodzinę.

ocenił(a) film na 7
jaco_13

Jak dla mnie film dobry, ocenilam na 7. Swietnie ukazuje jak straszne i niehumanitrane jest niewolnictwo. Swietna gra Hounsou i Hopkinsa. Freeman jakos mnie nie zachwycil no, ale nie mial zbyt wielkiego pola do popisu. Zgadzam sie ze film jest za dlugi, a czasami zbyt patetyczny, szczegolnie w przemowie J.Q. Adamsa.