żenujący fimik bez ładu i składu, dla gibsona liczy się po prostu emanowanie krwią i przemocą a reszta? e tam co kogo reszta obchodzi publiczka zobaczy brutalny film i da 10/10 by pokazać jaka jest męska i dojrzała. film niby mówi o majach a ich już tam nie było w tym okresie praktycznie tylko aztekowie, sam gibson się mylił w wywiadach czy w końcu chodziło mu o majów czy azteków... a główny bohater jest porwany i ucieka, koniec cała fabuła filmu, myślałem że konkwistadorzy przybędą i coś się będzie z nimi działo... a tu ch*j pojawiają się na sekundę i już xdd
Dokładnie tak, ja w komentarzach piszę Majowie, bo tak to zostało zaprezentowane. Według mnie film usprawiedliwia konkwistę, najpierw przez 2 godziny nastawiając widza negatywnie do "dzikusów", którzy męczą swoich i masowo składają ofiary, a na koniec gonią po dżungli biednego chłopaka (+krew, pot, łzy i jaguar goniący człowieka przez kilkanaście minut po lesie, a na koniec skaczący na innego w bonusie). Po tym wszystkim w ostatniej scenie, w której przypływają statki z Hiszpanami, jawią się oni niemal jako wybawcy mający zaprowadzić ład w tym burdelu. Stronnicze g.... i klasyczne przerzucanie odpowiedzialności (lub części odpowiedzialności na ofiarę, bo skoro składali ofiary i skoro sami siebie zabijali to w takim razie zabić ich w imię Boga i przejąć ich ziemię jest ok. Żenada.
hmm przyznam ze pod tym katem nie myslalem o tym filmie ale rzeczywiscie jest stronniczy
NIEEEE TYLKO NIE MOJE MORDERCZE KULTY SMIERCI, CZEMU HISZPANIE NIE POZWOLILI TRWAĆ TEJ WSPANIAŁEJ CYWILIZACJI AAAA
chrześcijaństwo czyli naśladowanie pokojowego jezusa nie pozwala na mordy i tortury czego nie rozumiesz? a nie czekaj w sumie to katolicyzm ma biblie w dupie także robią co chcą
Przecież to w biblii jest najwięcej krwi i barbarzyństwa więc katolicy robili i robią wszystko jak należy.
chlopie chrześcijanie to naśladowcy i słuchacze nauk Jezusa a on mowil zeby byc pokojowym i kochać nieprzyjaciół, to że w starym testamencie żydzi prowadzili wojny to jest cos innego, judaizm, chrzescijanie jako ruch i religia powstali dopiero w 1 wieku i nie chwytali za broń oraz byli pogardzani przez żydów i judaistów
pewnie i tak nie zrozumiesz bo jestes typowym lewackim krytykiem wszelkiej religii bez wiedzy i rozróżniania pojęć xdd jedyne co umiesz napisac to "biblia jest pełna krwi wiec to gowno" i na tym konczy sie caly twoj swiatopoglad
Biblia: Mt 10,34 Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz.
Mt 10,35 Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teścio- wą; Mt 10,36 i będą nieprzyjaciółmi człowieka jego domownicy.
Mojżesz: Lb 31,17 Zabijecie więc spośród dzieci wszystkich chłopców, a spośród kobiet te, które już obcowały z mężczyzną.
Lb 31,18 Jedynie wszystkie dziewczęta, które jeszcze nie obcowały z mężczyzną, zostawicie dla siebie przy życiu.
1 Sm 15,03 nie lituj się nad nim, lecz zabijaj tak mężczyzn, jak i kobiety, młodzież i dzieci, woły i owce, wielbłądy i osły id itp
co za debil xdd slowa jezusa mowia o tym ze jesli zostaną chrzescijanami to wszycy znajomi sie od nich odwrócą i zaczną ich atakować po prostu, a stary testament to juz mowilem, olać bo to judaizm a nie powstałe duzo pozniej chrzescijanstwo