Film Aquaman był taki jak się spodziewałem, przeczytane recenzje i komentarze użytkowników podpowiedziały mi, że to pewnie będzie dobry film, wiele osób się nad nim rozpływało i taka sama liczba nazywała gniotem, a więc z doświadczenia można było zakładać, że obiektywnie film leży gdzieś tak po środku. Tak też jest, historia jest dosyć prosta, nie mówi nam o wielkich rzeczach, po seansie nie będziemy rozmyślać na sensem życia, ot opowieść o walce o władzę w Atlantydzie, oczywiście można znaleźć kilka troszkę ciekawszych wątków jak np. czystość krwi co jest nawiązaniem do rasizmu i pewnie do obecnej sytuacji w europie, ale ogólnie historia dosyć prosta. Mimo wszystko historia dosyć zręcznie i fajnie opowiedziana, taka fajna przygodówka którą od czasu do czasu miło obejrzeć.
Co mi się nie podoba ? To co zawsze w DCEU czyli film w żaden sposób nie popchnął na przód Uniwersum, nie wiem czy DCEU będzie Uniwersum w którym po prostu będą robić nie związane ze sobą filmy :D ? Ale to trochę jakby przestaje być uniwersum, może to takie dopiero wprowadzenie, może to nowy start po nie najlepszych filmach DCEU na początku, może teraz chcą zapoznać ludzi z bohaterami i wprowadzać powoli jakiś wątek, tak jak to robiło MCU, OBY!
Film był solowy czyli taki jak najbardziej powinien byc. MoS i WW tez tak działała i mamy minimalne nawiązania do uniwersum. Choć nie powiem w scenie gdzie były pokazywane w TV zasyfione wybrzeża to aż się prosiło by zobaczyć tam jak eS z Flashem lecą na mopach XD. Nowy Spider potrzebował IM, Cap3 Avengersów, Thor Hulka. Nie mówię ze to żle ale to już nie są solówki ;)
Po za tym Ziemia to duża piaskownica, a woda to jeszcze większa piaskownica wiec nie za każdym rogiem czai sie gacek z hot dogiem,a nawiązan do uni znajdzie sie wiecej pewnie w Shazamie :)
Co do kontynuacji Aqumana to maja pole szerokie na morza i oceany, jest co poszerzać i co pokazywać. Ktoś sie hajtnie... Ktoś może stracić dłoń by zamontować tam hak :) Ktoś może zatopić wschodnie wybrzeże...Ktoś może stracić syna(nienarodzonego jeszcze)...Ktoś może stracić tron: bo opozycja nie śpi...itp itd :P
Wystarczy jedno zdanie jako nawiązanie i niech ta łudź płynie dalej ;)