Autopsja Jane Doe

The Autopsy of Jane Doe
2016
6,4 80 tys. ocen
6,4 10 1 80085
6,1 23 krytyków
Autopsja Jane Doe
powrót do forum filmu Autopsja Jane Doe

Swoją drogą, wyjaśni mi ktoś jakim sposobem ona tam weszła, kiedy nasza dwójka bohaterów sama przyznaje że utknęła i nie może się wydostać? Totalnie mi ta sytuacja zepsuła przyjemność z oglądania. Poza tym ten film to dobry przykład zmarnowanego potencjału, początkiem fajny a później dostajemy wszystkie klisze horrorów straszących jump scarami i zjawiskami nadprzyrodzonymi, do tego druga połowa to głupi scenariusz czego przykładem jest zabójstwo Emmy i sam fakt że udało się jej wejść, nie wspominając o jakiejś nawałnicy na zewnątrz. Naciągane 5/10 .

kamells

Emmy tam prawdopodobnie nie było, bohaterom się tylko wydawało, że ją widzą i że zginęła. Trzeba policzyć ciała na końcu, ale chyba z budynku wynoszą 3: Jane, syna i ojca. A jeśli jednak była (w końcu zawsze ciało Emmy mogło być akurat "w trakcie" wynoszenia i dlatego go mogło nie być na zewnątrz jeszcze), to weszła normalnie - nawałnica i zablokowane drzwi to albo wytwór halucynacji bohaterów, albo wizje podane im przez Jane. Na pewno nie było nawałnicy (komunikat w radio na końcu głosił, że trwa ileś tam dni słonecznej pogody), komunikat o burzy został więc także albo spreparowany przez siłę wyższą w jakimś celu, albo był wynikiem halucynacji. Jak dla mnie, to (w innym wątku już wspomniałam) Jane poprzez komunikaty o nawałnicach, piosenki, kota próbowała odwieść ich od dokonania sekcji. Nie wiem jeszcze na pewno, dlaczego. Tutaj (w innych wątkach) są różne - nazwijmy to - szkoły co do wyjaśnienia tego, co się wydarzyło w piwnicy. Niektórzy twierdzą, że sekcja się nie odbyła w ogóle, a ojciec i syn mieli od momentu zjechania do piwnicy halucynacje, przez które się pozabijali spowodowali pożar, ustawiali kamerę, itp. Inni - że częściowo się odbyła (rysunki, kamera, nadpalone zdjęcia), ale nie w takim wymiarze, w jakim widzimy (znów halucynacje lub wizje nałożone na bohaterów przez Jane). Jeszcze inni - że odbyła się w całości, tylko poprzez śmierć bohaterów Jane się odnowiła, gdyby jej nie kroili, to by mogła sobie odnowić inne części ciała i nie musiałaby tracić energii na rekonstrukcję tkanek po sekcji, stąd te wizje i strachy, żeby przestali ciąć. Każdy z widzów musi sobie sam przyjąć wersję wydarzeń.