7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 824125
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

I gdzie ci widzowie, pytam się? Same negatywne opinie. Jak ze zwolennikami PiS-u; takie poparcie a nie znam nikogo kto na nich głosuje. Tutaj jest identycznie; wszyscy krytykują, a na jakiejś podstawie film zarobił 4 mld. dolarów. Powód: po prostu się ludziom podoba. U mnie ocena po pierwszym obejrzeniu dobry, po drugim obejrzeniu bardzo dobry, być może po trzecim razie uznam go za arcydzieło. Podobnie było z "Ojcem Chrzestnym", "Matrixem" i "Władcą Pierścieni".
Pozdrawiam, powodzenia.

ocenił(a) film na 9
diana6echo

fanatyków avatara nie potraficie inaczej określać tylko "lol" "rotfl" "haha" "bez komentarza"

jeśli coś was gryzie to PISZCIE WYRAŹNIE
bo to jedyna droga do wzajemnego zrozumienia i zrobienia porządku na tym forum

ocenił(a) film na 6
plantum

ty nie rozumiesz najprostszych słów

ocenił(a) film na 9
diana6echo

to może przestań się wypowiadać :]

diana6echo

Nawiązania, metafory. Przecież to w kinie ambitnym właśnie lubicie!

ocenił(a) film na 6
plantum

No właśnie masz odpowiedź na swój zarzut. Plastikowe "świątki". A co tej ropy i itd. to ja nie widzę ŻĄDNYCH nawiązań. Za to do Indian, całe mnóstwo: Na przykład ten cały minerał znajdował się w świętym dla tubylców miejscu, wypisz wymaluj Dakotowie i święte dla nich Góry Czarne w których znaleziono złoto, albo bogate w minerały święte góry Apaczów Superstition Montain w Arizonie. Podobnie z Parkiem Narodowym Yellowstone które było świętym terytorium Indian Nez Parces... Mógłbym ten wątek ciągnąć i ciągnąć! A tobie zalecam lekturę kilku książek z historii.

ocenił(a) film na 9
rejmons

zgadza się

ocenił(a) film na 9
rejmons

Ale to nie umniejsza wartości filmu...
Poza tym rozoznałem na tym filmie zdjęcia Neptuna i Saturna... Czemu tego nie dopracowali?

ocenił(a) film na 9
Joecrou

Technika komputerowa zaszła już tak daleko, że chyba nie ma znaczenia czy to 2003 czy 2010 rok. Obecnie trudno się domyślać co było robione komputerowo a co nie.

ocenił(a) film na 9
plantum

No i cytat: "Terror będziemy zwalczać terrorem" - widzę analogie do polityki zagranicznej USA... Wszyscy, którzy się nam nie podporządkują i zaczną przeciwstawiać stają się terrorystami. Ludzie nie mogli zrozumieć innej kultury, nie mieli do niej szacunku i dlatego zaczęli niszczyć tę na Pandorze.

ocenił(a) film na 6
pimi6

niszczyli Pandore by wydobyć kruszec.. a że pech chciał że tubylcy byli całkiem rozumni i ich nie kręciły ipady..

ocenił(a) film na 9
diana6echo

"byli całkiem rozumni"

miali łatwiej bo ich bóstwa dało się dotknąć

ocenił(a) film na 6
plantum

fejspalm

ocenił(a) film na 9
diana6echo

następmnym razem napisz "...", będzie szybciej

ocenił(a) film na 10
diana6echo

A Ty nie chciałabyś mieć czegoś więcej, niż tylko dogmatycznej wiary w coś, czego nie można dotknąć? Jak widać po historii, ludzkość ma z tym duży problem... tylko ciężko o ty mówić.

ocenił(a) film na 6
NommaD79

nie, nie chciałabym - ja nie potrzebują świętych obrazków, krzyżyków/totemów, specjalnej świątyni by poczuć że tam jest coś więcej.

ocenił(a) film na 9
diana6echo

ty czujesz :P

ocenił(a) film na 6
plantum

płacą ci za nabijanie postów czy co?

ocenił(a) film na 9
diana6echo

a tobie za obrażanie ludzi?

ocenił(a) film na 6
plantum

sam obrażasz ludzkość swoim istnieniem :)

ocenił(a) film na 9
diana6echo

ale ciebie nie :P

ocenił(a) film na 9
diana6echo

Europejczycy napadali na indian w Ameryce Południowej i także wywozili kruszec. To oczywiste nawiązanie. Być może ludzie nie zmienili się aż tak bardzo w ciągu kilkuset lat. Cały czas tak samo pazerni.

ocenił(a) film na 10
pimi6

Ja bym powiedział - tysięcy lat. Może nie jest to kwestia pazerności, tylko pewnego rodzaju wpojonej już genetycznie słabości do gromadzenia zasobów, niestety - głównie na potrzeby konkurowania z innymi, w konsekwencji tworzenia konfliktów i wojen (co mocno potwierdza tezę, że jest nas za dużo na tej planecie).

pimi6

Zarobił ponieważ większość widzów to osoby które poszły do kina ze względu:
1) na opinie znajomych (czyt. pkt poniżej), reklamę (fani powiedzą, że jej nie było, ale nie chodzi o reklamę w TV dosłownie, lecz np. mnóstwo kontrowersyjnych artykułów, wypowiedzi które lepiej skłaniają do obejrzenia niż trailer);
2) spora grupa fanów poszła na ten film wiele razy (niektórzy po 30), a jak wiemy bilety na wersję 3d tanie nie były. Sam przez pierwsze tygodnie od premiery również filmem byłem ''oczarowany''. Jak się później okazało nie z powodu wielkości dzieła lecz z powodu doznań wizualnych i dźwiękowych. Po ponad pół roku od kiedy film oglądałem nie jest dla mnie niczym niezwykłym poza dobrą dawką rozrywki.
Ad 1) To właśnie wiele osób z tej grupy zawiodło się ponieważ poszli na film o tematyce która ich nie interesuje. Chcieli zobaczyć co to za film wokół którego tyle skandalu i popularności.
Ad 2) Jeden wielki fan równa się kilku innym widzom. Chyba nie trzeba bardziej tego wyjaśniać. Ludzie zaniżają teraz stopniowo oceny jakie wystawili na początku. Sam ustawiłem teraz ocenę 7/10 ponieważ nie potrafię zestawić go z takimi filmami jak: Taksówkarz, Misja, Łowca Jeleni, 12 małp itp. Film potrafi wyzwolić emocje, ale tylko w czasie seansu. Zabrakło w Avatarze jednej rzeczy, myślenia nad filmem po seansie, zakorzenienia się w głowie.
Dodam że wiele osób oceniło film nie wypowiadając się. Takich osób jest najwięcej. po co więc mieli zaniżać oceny? Ocenili tak jak uważali. Mówienie więc że ''piszą negatywnie a uważają za super film'' mija się z celem. Dzisiaj bardzo łatwo.

ocenił(a) film na 9
KLAssurbanipal

Masz rację. Ja np. nie lubię horrorów, więc ich nie oglądam i nie potrzebuję wypisywać negatywnych opinii na ich temat. Trudno porównywać filmy fantasy z filmami sensacyjnymi, komediami romantycznymi czy sci-fi. To odrębne kategorie i odrębnie trzeba traktować filmy, tak jak nie ocenia się na jednym ringu pudli, dobermanów, jamników itd.

ocenił(a) film na 10
KLAssurbanipal

Generalnie przeglądając fora obecnie mało który film z wysokich rankingów jest poddawany jakieś analizie, raczej są to powtarzane slogany, a najgorsze jest to, że nawet drobne prowokacje do dyskusji przynoszą mierne efekty. Te zakorzenianie się w głowie też jest sprawą indywidualną, ale patrząc obiektywnie to ten film wzbudził więcej poruszenia niż niejeden klasyk (metaforycznie porusza sprawy być może proste i oczywiste, ale nadal często ignorowane przez ogół), który ograniczył się jedynie do ekspresji emocji na ekranie, ale niewiele z niego widz może znaleźć dla siebie, lub umieścić w realnym świecie poza jakimś indywidualnym przypadkiem (którego nigdy nie doświadczy).

ocenił(a) film na 6
NommaD79

a po co prowokować skoro skutków to nie odnosi? dla funu?

ocenił(a) film na 9
KLAssurbanipal

mam obniżyć ocenę Avatarowi?
są tylko dwa przypadki kiedy to może nastąpić

a) gdybym obniżył oceny dla wszystkich 400 filmów, ( i żaden nie miałby 10/10)
b) jeżeli wyjdzie coś lepszego od avatara

ocenił(a) film na 6
plantum

już wyszły lepsze filmy od Avatara: Matrix, Blade Runner, 2001: Odyseja Kosmiczna

ocenił(a) film na 9
diana6echo

bez komentarza

ocenił(a) film na 6
plantum

to po co piszesz? jak nie masz czego komentować, to nie komentuj, oszczędzaj palce

ocenił(a) film na 9
diana6echo

kurde,gdzie ty masz głowę?
słyszałem że kobiety potrafią czytać między wierszami... a tu jakoś tego nie widzę.

plantum

Nie powinieneś być przypadkiem w szkole ?

ocenił(a) film na 9
Lecho1523

nie?

plantum

Mama będzie zła że wagarujesz.

ocenił(a) film na 6
Lecho1523

jej to nie obchodzi... dlatego plantum siedzi 24/7 na forum

diana6echo

Zapewne, no-life bez życia.

ocenił(a) film na 9
Lecho1523

a ty się mylisz coraz częściej

plantum

Wnioskuję to z tego co zauważyłem na tym forum przez wiele miesięcy.

ocenił(a) film na 9
Lecho1523

1 chlasz piwko i obrażasz ludzi - przynajmniej przeprosiłeś
2 broniłeś zablokowanych kont użytkownika upadly_widz

plantum

Hehe, raz kumpel wpadł(a potem jeszcze jeden) i wypiliśmy po browarze( nie można ?) z ciekawości wszedłem na forum i odpisałem tam komuś, tylko że źle i tyle. W jaki sposób je broniłem ?

ocenił(a) film na 9
Lecho1523

po prostu się pomyliłeś, i obraziłeś mnie samemu nie będąc pewnym

"O kurde, ty jednak jesteś głupi, ile trzeba ci tłumaczyć żeby dotarło do tego twojego ciasnego móżdżka, chyba miale 6 kont a nie ma, a jak je usunęli to już nie ma tych głosów... "

ja już wcześniej z tym trollem rozmawiałem o jego kontach

plantum

"ja już wcześniej z tym trollem rozmawiałem o jego kontach"

Napisał troll...

ocenił(a) film na 9
Lecho1523

"Napisał troll..."

haha, a ty nie?
jesteś uparty jak osioł, i ostatnio już kompletnie dałeś upust swoim emocjom

plantum

Ja trollem ? Zgłupiałeś do reszty ?

ocenił(a) film na 9
Lecho1523

na pewno nie jesteś ta sama osoba która poznałem dawno temu

przestałeś trzymać się wielu reguł gry

plantum

A ty uważasz że jesteś taki sam jak dawniej ?

ocenił(a) film na 9
Lecho1523

nie,

jestem lepszy

a ty gorszy oczywiście

plantum

Haha, jesteś jeszcze bardziej jeb*ęty niż kiedyś, nawet nie da się z tobą normalnie rozmawiać...

ocenił(a) film na 9
Lecho1523

weź się przymknij, i już nigdy nie wymądrzaj się na tematy avatara

plantum

Tylko wtedy jak ty to zrobisz.