7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 824093
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Niech mi ktoś wytłumaczy. Chodzi o efekty specjalne, o zastosowanie 3D, czy może o fabułę? Wszyscy mówią o przełomie, rewolucji, ale o co ten cały szum???

Private_Witt

znaczy się na żygowiny;] wypociny są tylko moje...

Private_Witt

przepraszam na rzygowiny..

ocenił(a) film na 9
Private_Witt

Raczej nie wezmę.

kinematografia

Używanie sformulowania "dobre kino" jest mocno ryzykowne. Bo co to niby jest "dobre kino"?
Jeden uwielbia Almodovara i dla niego dobre kino musi się wiązać z jakimiś głębokimi przesłaniami.
Dla innego "dobre kino" zaczyna się na filmie SAW a kończy na SAW 6.

Natomiast z całą pewnością AVATAR jest filmem widowiskowym. W stopniu totalnym.

ocenił(a) film na 9
prozaic

Bardziej widowiskowy niż "Titanic"??? Bo jeśli tak, to super.

robert2207

widowiskowy to był ostatni odcinek "M jak miłość" Co to Avatara to sam nie wiem ;>:>:>

robert2207

Bardziej to nie jest odpowiednie słowo.
To po prostu zupelnie inna półka.

To tak jakbyś zestawiał Bolka i Lolka ze Shrekiem.

ocenił(a) film na 10
prozaic

Dobre kino w rozumieniu kina masowego, bez zbędnego odzierania filmu ze skóry na zasadzie fabuła, gra aktorska, efekty, muzyka itp.

Avatar jako całość to film rewelacyjny. Dla mnie to po prostu dobre kino.

ocenił(a) film na 9
kinematografia

A jak wygląda w skali od 1 do 10?

robert2207

101 dalmatyńczyków.... mnie więcej tak...

ocenił(a) film na 9
Private_Witt

Ale śmieszne...

ocenił(a) film na 10
robert2207

Masz ocenę filmu przecież na filmwebie. Jak dla mnie 10/10 ale moje i Twoje gusta oraz odczucia mogą być zupełnie inne.

robert2207

A ja bym poszedł nawet w kierunku 102 dalmatyńczyków

prozaic

albo Dywizjonu 303

lub Baśni z 1001 nocy

prozaic

<piwo> Prozaic ;] :D

Private_Witt

Dzięki :)

Myślę, że teraz kolega Rosa, kupi bilety u koników na najbliższy seans.
I wiesz co, Rosa? I tak nie przepłacisz.

ocenił(a) film na 9
Private_Witt

Widzę, że "Avatar" ma na Filmwebie bardzo wysoką średnią. Jak myślicie: czy zasłużona, czy przesadzona?

robert2207

Jest zdecydowanie zaniżona.

Tak myślę ja - PROZAiC.

ocenił(a) film na 9
prozaic

Avatar w pełni zasługuje na obecną średnią Filmwebu, szkoda tylko, że właśnie w tej chwili ktoś zaniża mu średnią robiąć po pare kont...

Cahir16

haha no tak na pewno ludzie nie mają co robić i zakładają konta żeby zaniżyć jakiś głupią amerykańską produkcję;]

ocenił(a) film na 9
Private_Witt

Dzieci neo robią i gorsze rzeczy ;) zbyt równe odstępy czasu i cały czas nota w dół... takie moje przypuszczenie, możesz się nie zgadzać.

ocenił(a) film na 9
prozaic

A powinna mieć całe 10/10???

ocenił(a) film na 9
robert2207

Te osoby to tzw "trolle".

robert2207

Dałem 10/10
Więcej się po prostu nie da dać. A szkoda.

ocenił(a) film na 10
robert2207

do autorki - bawia cie te prowokacje? No chyba ze masz 8 lat to rozumiem

ocenił(a) film na 5
prozaic

No wlasnie! Zrubmy ocene 11 specjalnie dla avatara! Na fotce jest a tu nie ;/ gupi ten filmweb ;/ rzal i bul ;/

ocenił(a) film na 10
robert2207

Pytasz się cały czas o odczucia ludzi którzy mają różne gusta i wyobrażenia dobrego kina.

Ciężko stwierdzić czy jest zawyżona czy zaniżona bo nie ma jednej, obiektywnej oceny filmu.

Ci którzy głosowali za 10 powiedzą że zaniżona, Ci którzy na 6 że zawyżona.

Z ocenianiem filmów jest taki problem że wiele gatunków ciężko do siebie przyrównać.

Jak dla mnie np. American Pie 1 to świetna komedia jednak porównanie z Avatarem w tej chwili byłoby nie na miejscu. Komedie się ogląda żeby się wyluzować i pośmiać, a Avatara żeby podziwiać piękne efekty i dostać zastrzyk wszelakich emocji których twór Jamesa Camerona dostarcza dużo. Jak teraz porównać te dwa filmy skoro są zupełnie z innej bajki?

ocenił(a) film na 9
kinematografia

Pytam się, bo jestem ciekawy.

robert2207

przez ostatnie kilka lat zasłużona to jakbyś pytał czy charli cepmen moze teraz konkurować z moim zadem na youtuba

ocenił(a) film na 10
prozaic

Dla mnie 40 000 mil podmorskiej żeglugi.

ocenił(a) film na 10
robert2207

Ciekawość to pierwszy stopień do piekła...

ocenił(a) film na 9
kinomaniak45111

Nieprawda - ciekawość to pierwszy stopień do wiedzy!

ocenił(a) film na 10
robert2207

Najlepszym źródłem wiedzy na Twoje pytania jest pójście na seans. My Ci wielu odpowiedzi nie damy ;)

ocenił(a) film na 9
kinematografia

Pytałem tylko o podstawowe informacje, a nie o szczegółowe.

ocenił(a) film na 9
robert2207

Prawda?

ocenił(a) film na 9
robert2207

A wiecie może czy film ma dobry scenariusz??? Bo dobre efekty to nie wszystko.

użytkownik usunięty
robert2207

scenariusz prosty jak przysłowiowa budowa druta, ale film z pewnością wart obejrzenia

ocenił(a) film na 9

A jak jest z napisami? Jak ogląda się je w 3D?

ocenił(a) film na 1
robert2207

ten film to jedno wielkie zgapione pseudoekologiczne gówno nastawione jako wielka inwestycja jedyne pozytywne w nim to pieniądze a reszta to popopopelina

ocenił(a) film na 9
subrot

Jak to gówno? Ten film robiono 12 lat, od czasu "Titanica". Podobno efekty maksymalnie dopieszczono, a całość robi niesamowite wrażenie, więc o co ci chodzi?

ocenił(a) film na 10
robert2207

Wszyscy mówią, że efekty są wypasione. Niedługo idę do kina, to się zobaczy jak wyszło.

ocenił(a) film na 9
kinomaniak45111

Widzę, że" Avatar" cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Jak myślicie: czy to dlatego, że zrobił go król filmów - Cameron, czy dlatego, że zastosowano w nim rewolucyjne efekty?

ocenił(a) film na 3
robert2207

Według mnie dlatego, że tą machinę marketingową nakręcano 12 at :P

robert2207

Nie ma sensu , przejmować sie opiniami innych . Dla jednych jest to film straconej szansy , czy nawet 'badziew' , a dla innych arcydzieło które gniecie jądra , i wywołuje orgazm oczny .

Obejrzyj sama i sie przekonaj .

Atom_kon

No niestety .....filmu nie miałam jeszcze szansy widzieć i pewnie będzie z tym problem...ponieważ wczoraj złamałam nogę ...
Ale do rzeczy ...wątpię w rewolucję....ani jakiś wielki gigantyczny sukces komercyjny, rewolucja to byłaby gdyby np. oglądając film efekt 3D dało się osiągnąć bez okularów. A pamiętacie np. czasy Titanica???
Ten przez ponad 4 m-ce nie schodził z czołówki największych hitów, nie mówiąc , że był wyświetlany w kinach rok !!A niektóre teksty do dziś
są kultowe. No i to było coś..Przy avatarze wogóle nie da się wyczuć tej atmosfery..
Technicznie z pewnością rewelacyjny i niesamowity , ale jednak nie rewolucyjny. To oczywiście tylko moje zdanie.

agnieszka_26

Złamana noga : FUCK ! ;)

Na wózek , i jazda . Zresztą jak byłem , to widziałem jedną osobę na wózku ; w przypadku wersji 3D możesz siedzieć nawet w pierwszym rzędzie , i będzie OK .
Pozdro .

ocenił(a) film na 9
Atom_kon

Cool.

ocenił(a) film na 7
robert2207

Nie. Polskie napisy nie dość, że są płaskie to jeszcze na dodatek na dole ekranu co bardzo utrudnia ich czytanie szczególnie w kinie IMAX.
Na ten przykład angielskie napisy - gdy Navi mówią po swojemu - są w 3D i tuż pod środkiem ekranu.

Arek

ocenił(a) film na 9
Arnold_Buzdygan

Myślałem, że w Imaxie jest najlepiej, ale jeżeli napisy są słabe, to lipa.

robert2207

Walić napisy , tekst jest prościutki ,
Zresztą , nawet gdyby był to film niemy , zrozumiałbyś o co chodzi .