7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823897
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Ekskiuzmi dlaczego Avatar jest tak wysoko w rankingu ?

Rozumiem efekty zawaliste, niebieskie stworki very sexy , ale niżej niż
Avatar jest wiele wspaniałych filmów, bodajże:

Marzyciel, Zapach kobiety, Co gryzie Gilberta Grape'a i nawet nasz poczciwy SHREK!

Halo, tu ziemia.

ocenił(a) film na 9

"Strzałka megastwoor, pojechałeś dzisiaj komuś :-)? "

no coś Ty :D . Staram się jak mogę trzymać fason. Niech to będzie moja
pokuta za wywołanie płaczu u pimpka. Naprawdę wewnętrznie chciałbym przeżyć
mały renesans stosunków :)

zaraz zobaczę... to pewnie przez cytowanie jego bloga :D

ocenił(a) film na 5
megastwoor

Między filmami związku jako takiego nie ma. Ale określenie "kreskówka dla starszych dzieci" bardziej pasuje do avatara niż do shreka.

ocenił(a) film na 9
Legion_

zupełnie się z Tobą nie zgadzam, ale o Twoich antypatiach i lękach możemy
jeszcze porozmawiać :D jeżeli masz ochotę.

ocenił(a) film na 5
megastwoor

A myślałem, że tu się o filmach rozmawia.

użytkownik usunięty
Legion_

To również, ale z mniejszą częstotliwością :-).

ocenił(a) film na 5

Nie zmienia to faktu, że wyjeżdżanie z tematyką lęków pokazuje, że megastwoor przez dyskusje z takimi gówniarzami jak pmp przejął ich styl dyskutowania.

użytkownik usunięty
Legion_

"Między filmami związku jako takiego nie ma. Ale określenie "kreskówka dla starszych dzieci" bardziej pasuje do avatara niż do shreka."

Dlaczego tak uważasz?

ocenił(a) film na 5

Technika animacji + trywialność fabuły robią z avatara film animowany dla niewymagającego widza, jakim stanowczo są właśnie starsze dzieci, zwane czasem nastolatkami, bądź gówniarzerią. To już shrek ze względu na humor w nim umieszczony i odniesienia do filmów etc. został skierowany do starszej publiki.

użytkownik usunięty
Legion_

No dajże spokój, chłopie... Jaka "trywialność" fabuły, możesz napisać o co ci konkretnie chodzi, zamiast rzucać pseudo - fachowymi określeniami? Do twojej wiadomości - Avatar dostał trzy Oscary, a w Akademii Filmowej raczej nie pracują dzieci, także widzisz, dorosłym także się spodobał :-). Może po prostu nie zrozumiałeś tego filmu i ot, cała tajemnica?

ocenił(a) film na 3

''Avatar dostał trzy Oscary''
hahahahaha. z tego co wiem nie dostał Oscara w kategorii ''Film''. :)

użytkownik usunięty
BeautyAndStupid

"''Avatar dostał trzy Oscary''
hahahahaha."

Co cię śmieszy w tym, że "Avatar" istotnie dostał Oscary?

ocenił(a) film na 3

''Co cię śmieszy w tym, że "Avatar" istotnie dostał Oscary?''

To, że dostał je za efekty specjalne, a nie za dobry film ;)

ocenił(a) film na 5

Dostał trzy oscary, owszem. Za scenografię, efekty specjalne i zdjęcia. Jak to się ma do fabuły, którą skrytykowałem?

A fabuła jest prosta i oklepana. Od siebie dołożyłbym jeszcze, że kompletnie niewciągająca. Zaraz po zagorzałych fanach jest najgorszym elementem tego filmu.

użytkownik usunięty
Legion_

"A fabuła jest prosta i oklepana."

Jakieś argumenty? Bo o dziwo, moim zdaniem nie jest.

"Od siebie dołożyłbym jeszcze, że kompletnie niewciągająca"

Bo?

"Zaraz po zagorzałych fanach jest najgorszym elementem tego filmu."

Wg ciebie fani są "elementem" filmu i należy ich wliczać do oceny filmu? Wobec tego sprawdź wolne miejsca do lekarza w tym miesiącu.

ocenił(a) film na 5

Synku, jak nie wyczuwasz sarkazmu to już nie moja wina. Poleciłbym Ci również wizytę u lekarza [to byłby taki ukłon w stronę Twojego poziomu dyskusji], ale niestety żaden tej przypadłości nie leczy.

Fabuła nie jest prosta, czy nie jest oklepana? Bo nie jestem w stanie uwierzyć, że obydwa założenia odrzucasz. Powiedz mi, co takiego skomplikowanego jest w tej fabule? Tudzież co jest innowacyjnego, czego jeszcze nie było?

Jeśli zaś chodzi o Twoje pytanie "Bo?" a propos niewciągającej fabuły, to co byś chciał, żebym Ci odpowiedział? Jak mam uargumentować to, że mnie nie wciągnęła?

użytkownik usunięty
Legion_

"Synku, jak nie wyczuwasz sarkazmu to już nie moja wina."

Jasne, swoją ciemnotę i brak argumentów najlepiej tłumaczyć jako "sarkazm", nie ma co :-). I może zerknij najpierw do Googli, zanim użyjesz takiego trudnego słowa, bo chyba nie masz pojęcia, co ono oznacza. Co jest w twoim mniemaniu "sarkazmem" w twoich postach? Pisanie, że fabuła jest denna, gdzie tutaj widzisz jakiś sarkazm?

BTW, nie licz na to, że nazywając "synkiem" kogoś, kto mógłby być twoim tatusiem, urośniesz, spoważniejesz bądź podkręcisz swój iloraz inteligencji.

"Poleciłbym Ci również wizytę u lekarza [to byłby taki ukłon w stronę Twojego poziomu dyskusji], ale niestety żaden tej przypadłości nie leczy. "

Nie dość, że się powtarzasz, to jeszcze cytujesz niemal słowo w słowo to, co ja pierwej powiedziałem do ciebie. Nie stać cię na nic więcej, naprawdę?

"Fabuła nie jest prosta, czy nie jest oklepana? Bo nie jestem w stanie uwierzyć, że obydwa założenia odrzucasz. Powiedz mi, co takiego skomplikowanego jest w tej fabule? Tudzież co jest innowacyjnego, czego jeszcze nie było? "

A widziałeś już wcześniej film, w którym niebieskie stworki mieszkają na fikcyjnej planecie, barani łbie (nie obrażając barana)? Wskaż mi, która to produkcja.

ocenił(a) film na 5

BTW: nie wyjeżdżaj z tekstami typu "nie zrozumiałeś", bo to jest zwyczajne ośmieszanie samego siebie.

użytkownik usunięty
Legion_

Nie, drogi kolego, ośmieszaniem samego siebie to jest powtarzanie po kilka razy, że "fabuła jest denna, fabuła jest do kitu" bez przedstawienia żadnych konkretnych argumentów.

ocenił(a) film na 5

Tak samo jak ciągłe temu zaprzeczanie? Po kilkaset razy nawet. Wszak dużo ludzi tu przychodzi napisać, że fabuła jest denna i równocześnie do kitu, a każdemu trzeba zaprzeczyć. Nieprawdaż?

ocenił(a) film na 9
Legion_

Sądzę, że przeczytałeś moje sprostowanie odnośnie grupy docelowej Shreka.
Oczywiście uważam go za wysokiej klasy przemyślane dzieło. Czy nie przyszło
ci jednak do głowy to, że stwierdzeniem typu:

"Technika animacji + trywialność fabuły robią z avatara film animowany dla
niewymagającego widza, jakim stanowczo są właśnie starsze dzieci, zwane
czasem nastolatkami, bądź gówniarzerią."

może być dla kogoś obraźliwe? Nie uważam siebie chociażby z racji wieku za
gówniarza. :)
Jestem dziś różową godzillą. Czy nie należy mi się zrozumienie :D
Miej litość... :)

ocenił(a) film na 5
megastwoor

A dlaczego miałoby być obraźliwe? Przecież tylko stwierdziłem, że niektórzy nazywają nastolatków gówniarzami. A to i tak powszechnie znany fakt.

użytkownik usunięty
Legion_

Patrząc po twoich postach zakładam, że również nie grzeszysz ani rozwojem emocjonalnym, ani dojrzałym wiekiem, więc może nie poruszaj tematów, które są dla ciebie niewygodne, hmmm?

ocenił(a) film na 9
Legion_

generalnie to Tobą już kończę pisanie, bo widzę wyżej, że moje
"czepialstwo" nie było przypadkowe, co zauważyłem np na przykładzie twojej
odpowiedzi danej Petroniuszowi.

ocenił(a) film na 9
BeautyAndStupid

"Dlaczego wymieniacie Piratów i Alicję?"

Ponieważ pochwaliłaś się publicznie oceniając je tak a nie inaczej, i jeśli mam być zimy i obiektywny, statystyki twierdzą, że to bardzo bardzo przeciętne filmy - na poziomie 5-6, a Ty zawyżasz ich ocenę. Jeśli żądasz obiektywny sądów, to sama musisz się do nich stosować.

"Tych filmów, które podałam nie cenię tak bardzo jak myślicie, chodziło mi tutaj o to, że są one niżej niż Avatar, a są LEPSZE, ale nie są arcydziełem."

Dlaczego są lepsze ? Uważasz, że Marzyciel to lepsze SF od Avatara ? :) Nie będę wspominał o reszcie wymienionych przez Ciebie tytułów...

ocenił(a) film na 3
Kolbe

Ee gdzie napisałam, że Alicja to dobry film? I czy to samo napisałam o Piratach?

''Uważasz, że Marzyciel to lepsze SF od Avatara ? :)''

Ty wciąż nie rozumiesz kotku. Nie lepsze SF tylko lepszy film.
Masz tu lepsze SF od Avatara: MATRIX.

użytkownik usunięty
BeautyAndStupid

"Kotku" - uuuummmmmm, robi się coraz cieplej na forum :-). Ja też chcę, ja też :-)!

ocenił(a) film na 9
BeautyAndStupid

"Masz tu lepsze SF od Avatara: MATRIX."

To jednak jest tylko twoje zdanie. Podejrzewam do tego, że jeżeli neo
zagrałby Deep a trinity Helena Bonham Carter, to twoje szczęście sięgłoby
zenitu
:D

ocenił(a) film na 3
megastwoor

"Podejrzewam do tego, że jeżeli neo
zagrałby Deep a trinity Helena Bonham Carter"

Po 1: Źle podejrzewasz.
Po 2: Niee, nie pasują do takiej roli :D

"To jednak jest tylko twoje zdanie."
Sądzę jednak, że większości osób :)

ocenił(a) film na 3
BeautyAndStupid

Poza tym Twoja główka wciąż nie rozumie, że filmy, które podaje są lepsze od Avatara, ale nie są moimi ulubionymi :)

ocenił(a) film na 9
BeautyAndStupid

Beautko. Specjalnie na wstępie wczoraj spytałem Ciebie o to czy jesteś
damą, żeby uniknąć później w swoich ripostach stwierdzeń, które mogłyby być
dla Ciebie nieprzyjemne, a dla mnie dołujące. Zachowuj się jednak jak
prawdziwa dama, bo powoli tracę swój kontenans. Twoje obraźliwe teksty
naprawdę mnie nie dotykają, powodują jedynie u mnie niesmak i rozczarowanie
sytuacją :/

ocenił(a) film na 3
BeautyAndStupid

Drodzy Fani,
co jest takiego wspaniałego we wspaniałym Avatarze o wspaniałej fabule?
Uh... Oczywiście nie chodzi mi o wspaniałą Pandorę, wspaniałą rasę Na'vi i wspaniałego Jake'a, który jest taki wspaniały.

BeautyAndStupid

Oni nie wiedzą, dlatego że zostali Oślepieni przez kolorowe obrazki, fanatyczni fani avatara to ludzie, którzy nie mieli nigdy styczności z naturą, przyrodą itp.

ocenił(a) film na 9
pmp2811

"fanatyczni fani avatara to ludzie, którzy nie mieli nigdy styczności z
naturą, przyrodą itp."

filutku pimpku ty zwłaszcza nigdy nie miałeś tej styczności a gadasz to
samo. Miejże litość chociażby dla twojej nieśmiertelnej duszy ;)

ocenił(a) film na 3
megastwoor

Megastworze doczekam się odpowiedzi? :D:D Przecież jesteś jednym z fanów (wspaniałego) Avatara.

ocenił(a) film na 9
BeautyAndStupid

Szukam dla Ciebie odpowiedniego tematu, tracąc na to swój cenny czas. Doceń
to ok? ;)

ocenił(a) film na 3
megastwoor

Doceniam, oczywiście ;)

<za krótki............................>

ocenił(a) film na 3
megastwoor

Obraźliwie? Chodzi ci o ''Twoja główka'' ? Ok. ''Twoja głowa.''

ocenił(a) film na 9
BeautyAndStupid

"Poza tym Twoja główka wciąż nie rozumie, że filmy, które podaje są lepsze
od Avatara, ale nie są moimi ulubionymi :)"

Nie "moja droga" ( ;D ) chodziło mi bardziej o to, że obraziłaś moją
zdolność postrzegania i intelekt, jednocześnie sugerując mi, że ty z
pewnością takie rzeczy doskonale rozumiesz.

:D

ocenił(a) film na 3
megastwoor

Ta.. Odpowiesz mi? :D

<za krótki><za krótki>

ocenił(a) film na 9
BeautyAndStupid

Szukam dla ciebie odpowiedniego tematu - jeżeli oczywiście chcesz podejść
"poważnie" do sprawy. Niestety teraz forum zaśmiecane jest przez jednego
dupka, którego zdążyło mi się parę razu obrazić :D, odrobinkę utrudniło nam
to konwersację

ocenił(a) film na 9
BeautyAndStupid

"Ee gdzie napisałam, że Alicja to dobry film? I czy to samo napisałam o Piratach?"

Nie twierdzę, że napisałaś, oceniłaś, dosyć wysoko...

"Ty wciąż nie rozumiesz kotku. Nie lepsze SF tylko lepszy film.
Masz tu lepsze SF od Avatara: MATRIX."

Ależ jak najbardziej rozumiem, jednak cały czas podchodzisz do sprawy subiektywnie (zresztą tak samo jak ja). Jednak takie filmy jak Avatar i Finding Neverland rządzą się swoimi prawami. To tak jakbym chciał porównać Jacobs Ladder do Marzyciela, ten pierwszy zjada go na śniadanie - moim zdaniem. Oczywiście nie twierdzę, że tytuły które wymieniłaś są złe, wręcz przeciwnie. Jednak Marzyciel nie zapewnił mi takiej przygody jaką zawdzięczam Avatarowi, na blisko 3 godziny opuściłem naszą Ziemię, i nie przypominam sobie innego tytuł po którym miałbym podobne odczucia.

Matrix ? Oczywiście bardzo dobry film, ale jak pamiętam, to było wokół niego tyle samo burzy co obecnie przy Avatarze, zarzucanie plagiatów etc. A można chyba śmiało powiedzieć, że zapisał się na kartach historii. Czy lepszy ? Oba mi się podobały, oba dostarczyły mi różnych wrażeń.

ocenił(a) film na 3
BeautyAndStupid