Cześć, mam nietypowe pytanie. Mianowicie nie oglądałem całego uniwersum, jedynie pojedyncze filmy. Które filmy powinienem obejrzeć przed pójściem na Infinity War? Wiadomo, że najlepiej wszystkie począwszy od Iron Mana 1 ale niestety nie mam na tyle czasu. Chodzi mi o ogóle zrozumienie filmu, bez wgłębiania się w jakiś easter eggi których na pewno będzie dużo.
Z filmów które widziałem to jest to
Avengers,
Avengers Czas Ultrona,
Spider Man Homecoming
Kapitan Ameryka Wojna Bohaterów.
Czytałem, że akcja dzieje się zaraz po Czarnej Panterze, czyli też przydało by się zobaczyć ten film. Jakie jeszcze filmy będą wazne dla fabuły?
Ja 8 kwietnia zacząłem oglądać wszystkie, poprzednie filmy MCU, żebym mógł przygotować się na obejrzenie najnowszej części Mścicieli. Dzisiaj obejrzę "Thor'a: Ragnaroka", a jutro "Czarną Panterę". Jeśli nie widziałeś jeszcze poprzednich filmów w tym uniwersum to sugeruję, byś nadrobił te zaległości, bo do premiery zostało już tylko 2 dni!!!
Myślę, że warto znać strażników galaktyki - tam mamy sporo Thanosa i informacji o kamieniach :)
Reżyserzy w jednym z wywiadów stwierdzili, że tak właściwie to żadnego wcześniejszego nie trzeba oglądać, bo i tak większość postaci nie zna się między sobą i każdy i tak musi się przedstawić... Ale tak dla świętego spokoju, to Strażnicy Galaktyki 1 i 2, Thor Ragnarok.
Warto :D
Thor: Ragnarok, Black Panther, Strażnicy Galaktyki. Obie części Avengers i Civil War już obejrzałeś, więc tak dużo do nadrabiania nie masz. Te 6 filmów w zupełności wystarczy. ;)
Na pewno trzy części Iron Mana, bo to najważniejsza postać w Mcu.
Trzy części Kapitana Ameryki. Dlatego, że są tam ważne wątki fabularne.
Strażników Galaktyki obydwie części.
Trzy części Thora też wypadałoby znać, szczególnie Ragnarok. Ja akurat nie oglądałem, ale trzeba wiedzieć mniej więcej co tam się wydarzyło.
No i oczywiście Avengers. Obydwie części.
Reszty (Incredible Hulk, Ant-Man, Doctor Strange, Spider-Man) nie trzeba znać. No chyba, że jeszcze ewentualnie Doctor Strange, bo tam jest wątek z Kamieniem Czasu, ale niekoniecznie.