PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31745}

Azyl

Panic Room
2002
7,0 102 tys. ocen
7,0 10 1 102391
6,3 38 krytyków
Azyl
powrót do forum filmu Azyl

Tak, Tak. To dzisiaj obejrzałam film pt. :"Azyl".Szczerze mówiąc uważam że jest naprawdę rewelacyjny. Chyba taki thriller o jakim dawno nie słyszeliśmy. Trzyma w napięciu i chyba ukazuje nam że nie potrzeba 40 aktorów i 20 scenografii żeby nagrać coś wartego obejrzenia. Czytając zajawki gazetach reklamujące film "świetny! Rewelacyjny! Najlepszy!" byłam trochę nieprzekonana i czułam komerchę, ale muszę stwierdzić, że odwalono kawał dobrej roboty przy nakręcaniu go.
Wiadomo że najważniejszą rolę odtwarzają tutaj aktorzy. To taki film, który bez dobrych aktorów nie przejdzie. I dobrzy aktorzy (O dziwo) byli.
Zaczynając od zdumiewającej Jodie Foster, która już kolejny raz pokazuje nam, że jest kimś ,kto wznosi się ponad standardy gry filmowej. To u niej czułam prawdziwy strach, wściekłość, zwątpienie, potrafiła pokazać każde uczucie, a uczuć w tym filmie było wiele.
No i nie można zapomnieć sceny, w której próbowała zbyć policjantów:)
Perfkcyjna:) diaog i ten ton kobiety załamanej aczkolwiek próbującej pokazac że nic ją nie obchodzi życie męża.Może lekko kobiety sfrustrowanej xD ale to było mistrzostwo .
Również perfekcyjna była gra 3 bandytów. Przyznam się bez bicia że pierwszy raz oglądałam film z Forestem Whitakerem. I jego rola to naprawdę było coś!Można było poczuć i wściekłość i pogardę i nawet współczucie do postaci.Był kimś czyniącym zło, ale myślącym dobrze. Jakoś trudno mi było w pełni być przeciwko bandytom kiedy On-ojciec, mąż wkraczał do akcji dla poprawienia swojego bytu.Czułam współczucie, a nie pogardę.
Oczywiście film miał również słabsze ogniwa jak oczywiście pannę Stewart. Wtedy jeszcze młodziutką.(jeśli jakieś psychofanki Kristen to czytają to niech tutaj skończą, bo nie chce mi się czytać obelg na mój temat:))
Kolejny mój film z p.Stewart i kolejne rozczarowanie. Słyszałam wiele opinii o tym filmie.Że świetnie poradziła sobie z trudną rolą chorej dziewczyny itp.
Ale przyznajmy szczerze. Ona cały film ma taką samą minę. Caluteńki. Ja wiem że się miała nie denerwować ale chwilkę
napadają ja i matkę - jedna mina
wpuszczają gaz-wciąż ta mina
próbują zabic ojca-mina
w końcu ostateczna walka - WCIĄŻ TA SAMA MINA!!!
Ile można?!
gdyby nie warstwy make-up i charakteryzacja która miała pokazywać kolejne chwile spadku cukru we krwi to miałaby wciąż ta samą minę.
Ja rozumiem że fani Kristen mówili o scenie kiedy dostała ataku, ale nie jest jedyną młodą aktorką która potrafi zacisnąć zęby i wywoływać drgawki ciała na podłodze.Scena nie powaliła.Aczkolwiek do najgorszych nie należała.
Musze przyznać, że Kristen zbyt dużo się nie nauczyła od chwili Azylu do chociażby Zmierzchu.Wręcz idzie jej gorzej.
Kolejną kiepska rolą była rola ojca-Patrick Bauchau.Ale cóż jego rola nie była zbyt duża i sądzę, że nie mógł pokazać prawdziwej gry aktorskiej.
Podobał mi się też wątek humorystyczny(może dla niektórych niezauważalny) a mianowicie moment gdy mamuśka szukała słodyczy dla córki i znalazła paczkę miętusów i sugarfree!:D tak, na koniec taki czarny humorek xD

Ogólnie ode mnie 9/10 film dobry aczkolwiek z usterkami :)

Przepraszam za zbyt długą wypowiedź ale naprawdę spodobał mi si ten film i chciałam KULTURALNIE o nim podyskutować:) Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 4
arwena16

Przykro mi, nie posłuchałam Twojego polecenia. ; ) Lubię Kristen, ale przeczytałam Twoją wiadomość do końca. Zgodzę się z Tobą, iż ten film nie należał do jej najlepszych. Też mnie raziło to, iż przez cały film miała jedną minę... Jednak nie było aż tak źle.
Forest zagrał świetnie, najbardziej polubiłam właśnie jego postać. Szkoda tylko, że nie wiadomo, co się dalej z nim stało.
Ciekawe też, kto znajdzie papiery. xD Lotek nie potrzebny, miliony rzeczywiście leżą na ulicy. ; )
Film był tak wychwalany przez wiele osób... Jedynie mama spytała mnie, czy możemy przełączyć. Mówiła, że gdyby film był fajny, obejrzałaby go z chęcią drugi raz. Nie wierzyłam jej, bo chciałam zobaczyć Kristen "w akcji" (chodzi o te opinie na jej temat, o których wspomniałaś). Po filmie przyznałam jej rację. Kilka razy myślałam, że zasnę. Żadnej akcji. Jedyne co, to w napięciu śledziłam jej wyprawę po komórkę. I tyle.
Chociaż bardzo możliwe, że to przez chorobę.
Liczyłam na coś więcej i niestety się zawiodłam. ; )

ocenił(a) film na 9
Slayerka

No właśnie też mnie strasznie ciekawiło co się stało z postaci graną przez Foresta.Ale scena z puszczeniem na wiatr wszystkich milionów była piękna :) taka hm...nieoczekiwana.
Rzeczywiście też kilka razy głębokie ziewnie przerwało mi możliwość oglądania filmu.Ale Jodie Foster zagrała perfekcyjnie i tylko dzięki niej i Forestowi się nie nudziłam.Potrafili utrzymać w napięciu.

arwena16

Uwielbiam filmy z Jodie Foster, na tym również się nie zawiodłam. Ta aktorka jest po prostu stworzona do tego typu filmów i tyle ;) Daję 9/10.
Ale okropnie żałuję, że złapali tego złodzieja Foresta. Pomimo iż był zły, to przez cały film zdążyłam go polubić.

ocenił(a) film na 7
sikorka94

Film mi się podobał ale co do gry aktorskiej Kristen też mam zastrzeżenia. Także jestem ciekawa dalszych losów tego 'dobrego' bandyty ; )

Ruby_Angel

Jak ja się zastanawialam co się z nim stanie to wyobrażalam sobie że ta matka jakoś się będzie za nim wstawiać w sądzie żeby mu dali mniejszą kare czy coś... Wiem... To głupie...

arwena16

Ja bardzo lubię Kristen. Obejrzałam ten film bo chciałam ją zobaczyć grającą w innym filmie niz Zmierch. Byłam ciekawa jej mlodzieńczej gry. Bardzo lubię Zmierzch, nie powiem (ale nie jestem jakąś psycho fanką zakochaną w filmie - ja jestem zakochana w tych książkach :) ). Kristen jakoś się szczególnie nie wykazała. Al film i tak bardzo mi się podobał. Moje ulubione sceny? To gdy ten włamywacz chce zabić matkę młotem a corka przeraźliwie piszczy i rzuca się na niego ze strzykawkami, oraz ta scena w której miljony ulatują w powietrze (gdy on je wypuścił chciałam odruchowo je złapać :? ). Ogólnie film świetny, ciekawy.

ocenił(a) film na 9
monka_22_007

rzeczywiście scena z ulatującymi "milionami" pozostała moją najlepszą ;) również scena podpalenia gazu niezła była :P Widzę, że nie ja jedyna miałam chęć zobaczenia dalszej historii bandyty... właśnie tego zabrakło mi w tym filmie.Też chciałam żeby rodzina się wstawiła za nim ;)
Aha... no i w ogóle nie rozumiem po co ta ostatnia scena matki z córką. Zepsuła magię tego "latającego" ujęcia...:/

arwena16

Chyba po to, żeby coś niecoś wyjaśnić. Ale wyjaśniając jedno zapomnieli o drugim...

ocenił(a) film na 7
arwena16

trochę się rozpisałaś! hmmmmmmmm jeśli chodzi o recenzję to się z nią zgadzam. Tylko dlaczego tak się przyczepiłaś do Kirsten? Nie jestem jej fanem no ale chyba nie było aż tak źle!! a może było? sam już nie wiem xD

ocenił(a) film na 9
Eric_Theodore_Cartman

no rozpisałam.
Wiesz ta recenzja jest recenzją subiektywną, chyba jak każda recenzja...
Nie jestem krytykiem, tylko mówiąc ogólnie znam się na grze aktorskiej z zainteresowań i szkoły, nie jestem profesjonalistką. Według mnie zagrała kiepsko, nieprzekonująco i w ogóle była najsłabszym ogniwem wśród gwiazdorskiej obsady, która na dodatek zagrała po mistrzowsku tak, jak to powinno być:)
Ale doceniam kulturalną odpowiedź :)
Fajnie wiedzieć że są jeszcze na filmwebie jeszcze ludzie którzy potrafią kulturalnie powiedzieć że się nie zgadzają z czyjąś opinią a nie rzucać mięsem bo twierdzą że np.: Kristen jest "najsłitaśniejszą" i najcudniejszą aktorką i w ogóle "loffcia" ją a ja jestem głupia że pisze o niej źle xD

arwena16

W zupełności się z Tobą zgadzam. Ja osobiście bardzo lubię Kristen. Nie jestem także żadnym krytykiem i się zbyt profesjonalnie na krytyce nie znam... Nie mam żadnych zastrzeżeń do tego jak zagrała. Nie mówię że była jakaś mega świetna, ale było OK. Zgadzam się z tobą, żę "fajnie wiedźieć że są jeszcze na filmwebie jeszcze ludzie którzy potrafią kulturalnie powiedzieć że się nie zgadzają z czyjąś opinią a nie rzucać mięsem". Dobrze to ujęłaś. Nie jestem psychofanką Kris, ale złego slowa o niej nie powiem bo nic do niej nie mam. Czasem pisząc takie słowa spotykam się z agresywną odpowiedzią jej "antypsychofanów" i także cenie sobie kulturalne wypowiedzi :)

ocenił(a) film na 6
arwena16

ja ten film oglądałam dwa razy i jakoś nie dostrzegłam w nim niczego co by było warte wspomnienia, zapamiętania..
taki przeciętniak, szczególnie jeśli wziąć pod uwagę osobę reżysera oraz Jodie Foster..
co do Kristen, imo, wypadła ok, tzn miała zagrać dziewczynkę z astmą i to jej się udało, ale coś sądzę, że odruch oddychania ustami jej już tak zostanie (patrząc na inne filmy z nią)..

ocenił(a) film na 9
diana6echo

ona miała cukrzycę...

ocenił(a) film na 6
arwena16

z tego co pamiętam (a pamięć mam dobrą, choć krótką) to coś z oddychaniem było.. no chyba, że już wtedy postanowiła, że będzie się czymś wyróżniać ;)

ocenił(a) film na 9
diana6echo

no była to cukrzyca ponieważ miała wskaźnik poziomu cukru na ręce i była ta przecudna scena na którą zwracałam uwagę (miętówki-sugarfree ;))
Zresztą nieważne xD nie ma to większego znaczenia:P

ocenił(a) film na 6
arwena16

nie będę się spierać, ani też nie mam zamiaru sprawdzać i wracać do tego filmu :P

arwena16

Nie ma co przepraszać za długą wypowiedź bo jest ona z sensem i jest to jeden z nielicznych komentarzy jaki przeczytałam na filmwebie :)

po przeczytaniu Twojej recenzji jestem bardzo ciekawa tego filmu :) i będę musiała go obejrzeć :)

ocenił(a) film na 9
regirl

Miło mi to słyszeć :)

ocenił(a) film na 7
arwena16

Jodie Foster..-bardzo lubię te aktorkę niestety film stracił w swojej wartości bo grała w nim pusta Kristen Stewart .;/

ocenił(a) film na 8
Guinever_

Taa pusta Kristen Stewart jej jakże "ogromna" rola zaważyła na wartości filmu. Moim zdaniem film świetny.

hepburn

Och, odczepcie się już od Kristen! Czy aż tak bardzo irytuje Was i boli to że ona tam grała?! Szczeże mi powiedzcie, czy gdyby ona nie grała w Zmierzchu to też byście się jej tak czepiali i twierdzili że tak okropnie i pusto zagrała? Dajcie już spokój... Może lepiej pochwalić kogoś innego za grę?
No właśnie: Kto według Was zagrał najlepiej? albo Czyj wątek był najciekawszy?

arwena16

Wątek cukrzycy był bardzo słaby. Ten, kto posiada podstawowe wiadomości na ten temat, to wie, że jakby Sarah się zdenerwowała cukier by jej 'lekko' skoczył.

ocenił(a) film na 9
arwena16

Dlaczego nikt nie wspomina o wspaniałej roli Jareda Leto? Czy tylko ja uważam że to właśnie on najlepiej zagrał w tym filmie (zaraz za nim oczywiście rewelacyjna Jodie Foster). Uważam że genialnie wcielił sie w rolę wrednego skurwiela, ktory myśli tylko o kasie i nic wiecej w swojej głowce nie posiada.

ocenił(a) film na 9
zupka111

nie... wcale mnie Kristen nie irytuje bo zagrała w zmierzchu. Denerwuje mnie reakcja po zmierzchu. Okrzyknięto ją bóstwem aktorek młodego pokolenia przez rolę którą zagrała bez polotu i jakichkolwiek umiejętności i talentu. Wszystkie jej role są do bani. Ale dziwnie tego nie widać. W pierwszym filmie który się ogląda z nią to się mówi że jest dobra... z każdym następnym jest coraz gorzej.

Osobiście uważam jak napisałam wyżej że Jodie zagrała najlepiej. W sumie nie było tam złego aktora oprócz wiadomej młodej osóbki.

arwena16

Dobra już nic nie mówię...
To była tylko moja złość...
Wiadoma młoda osóbka powinna dostać na powrót swoje imię...

I fatalną opinię...

Bez komentarza...

monka_22_007

Jest to kolejny temat w którym niedługo moje słowa zostaną uznane za karmę dla psów...
Bo ja przecież nie mam racji...
Moje domysły są bezpodstawne...
Nie, wcale...

arwena16

Przepraszam Cię ale wiele osób ma takie poglądy na jej temat i często reaguję na to alergicznie. Lubie ją. Ale nie twierdzę też że zasłużyła na te wszystkie wygórowane tytuły.