PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 619712
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

Kilka uwag :D

ocenił(a) film na 8

Na wstępie chciałem powiedzieć, że film jest kozacki. Nakręcony z jajem i specyficznym
poczuciem humoru. Spinanie się o profanację historii, że to nie tak było, że propaganda blabla
jest śmieszne :D

Ale przejdźmy do moich spostrzeżeń:

1. Christoph Waltz - czy ten Pan nosi okulary na co dzień? Bo w niektórych scenach wyglądał
jakby miał odciski z okularów i strasznie zmęczone oczy :P

2. Czy pułkownik Landa rozpoznał w właścicielce kina - żydówkę, która mu uciekła skoro
zaproponował jej szklankę mleka? Czemu łowca Żydów pozwolił zabić niemiecką elitę i
skończyć wojnę? Nie zauważyłem czegoś czy po prostu kaprys reżysera? Albo propaganda
żydowska?!

3. Brad Pitt świetnie odegrał swoją rolę, zwłaszcza grając głupkowatego włocha :D

4. Zabicie Fredericka przez żydówkę. Pytanie do ekspertów: Czy strzały z 5 metrów nie powinny
przejść na wylot? :P

5. Spalenie kina i strzelanie do szkopów bardzo udane. Podobnie scena w knajpie. Krwawo i
konkretnie.
Jeszcze jedna rzecz mi bardzo przypadła do gustu. Te długie, wymuszone i przerysowane
śmiechy - coś pięknego :D

6. Ostatnie słowa: "stworzyłem chyba arcydzieło" samozachwyt Tarantino? ;)

ocenił(a) film na 10
majster893

Czy ja rozpoznal? Mysle ,ze Hans mimo wszystko nie mogl rozpoznac Shosanny ,a to, ze w restauracji zaproponowal jej szklanke mleka wynikalo tylko i wylacznie z jego niezwyklego upodobania do tego "napoju".

Dlaczego zdradzil Niemcow? Bo doskonale wiedzial ,ze III rzesza chyli sie ku upadkowi i gdy tylko nadazyla sie taka okazja to postanowil najprosciej w swiecie z niej skorzystac i za wszelka cena znalezc sie po stronie zwyciezcow po zakonczeniu wojny. Landa sam okreslil sie ,ze jest jedynie detektywem ,ktory obecnie pracuje na uslugach SS ,nie bral przynaleznosci do tej formacji za punkt honoru, dlatego zdrada przyszla mu latwo.