No tak, piątek, koniec tygodnia, to brat leci rodzicom po jakiś film do wypożyczalni, a sam idzie do kolegów. Wpadł do domu zadyszany i mówi: "Bękarty wojny - Tarantino to nakręcił, kilka nominacji do oscara, podobno odlot na całego" i wybiegł jak oparzony. Ja nic ciekawego nie miałam do roboty, więc zasiadłam z mamą i tatą przed telewizorem. Chociaż nie cierpię filmów wojennych, pomyślałam: a nóż mnie coś miło zaskoczy. Nastawiłam się na coś w stylu "Pearl Harbor" który uwielbiam ze względu na Bena Afflecka. Tata włączył odtwarzacz i oglądamy... Najpierw prolog: Jakiś obleśny szwab przyjeżdża na inspekcję francuskiej rodziny. Gadają, gadają i znowu gadają. A, zapomniałam w przerwach popijają mleczko i palą fajki. MYŚLAŁAM ŻE SKONAM Z NUDÓW!!! JAK MOŻNA OGLĄDAĆ TAK NUDNE PIERDOŁY?! A mama z tatą oczywiście jak zawsze byli zachwyceni, oni się na okrągło podniecają takim nudziarstwem: "Ten aktor świetnie gra" "Dialogi wpadają w ucho". Ja dorosłych po prostu nie rozumiem, jak można ekscytować się jakimś szwabskim oblechem i czczą gadaniną? Jedziemy dalej, pojawia się oddział żydowskich żołnierzy, dowodzony przez bohatera granego przez Brada Pitta. Jak go zobaczyłam to o mało się nie popłakałam. JAK ON TERAZ WYGLĄDA?! Kiedyś był taki piękny, a teraz? Obleśny staruch po prostu. Rozpoczęła się scena masakrowania niemieckich żołnierzy: spektakl przemocy który przyprawiał mnie o mdłości. Dalej nie wiem co było bo wyszłam z pokoju, a rodzice za mną wołają: "Gośka, czemu ty dobrych filmów nie chcesz oglądać?!" DOBRY FILM?! W KTÓRYM MIEJSCU JA SIĘ PYTAM?! Już wolę sobie posłuchać Tokio Hotel niż oglądać ten szajs. A ludzie się tak zachwycają i rozpływają w pochwałach dla tego filmu!!! Za co te dobre opinie?! Za co te oscary ja się pytam?! To najgorszy, najnudniejszy i najgłupszy film jaki w życiu widziałam!!!
Choć jest to prawdopodobnie prowokacja (nie wiadomo, co się dzieje w głowach niektórych), pozwolę sobie napisać kilka zdań.
Najbardziej denerwuje mnie fakt, iż takie dzieci reprezentują poziom intelektualny nastolatków. Mam 13 lat, a takich głupot odnośnie tak genialnego filmu dawno nie słyszałem. Wiele osób przede mną raczyło powiedzieć, iż dialogi w filmie są powalające, a gra (szczególnie C. Waltz'a), mimika oraz niepowtarzalny akcent Brad'a Pitt'a pozwalają produkcji stawać się arcydziełem. Jeśli Ci się nie spodobał (czyt. nie zrozumiałaś), po prostu odpuść film i najzwyczajniej nie oceniaj, a tym bardziej nie insynuuj, by nie oglądać "Bękartów Wojny". Specjalnie odnalazłem swoje stare konto, żeby to napisać.
Btw. rozumiem, że są gusta i guściki, ale jak można "Skazani na Shawshank" ocenić 1/10, a jakowyś "Pamiętnik Księżniczki" 10/10, choć ewidentnie powinno być na odwrót.
Jak dla mnie film był kiepski 4/10, miejscami mnie irytował. Nie spodziewałem się kina wysokich lotów, jednak myślałem, że na tą 5 czy 6 się załapie.
To nie jest film dla każdego. Może kiedyś oglądniesz go raz jeszcze i Ci się spodoba...lub nie. To nie jest kino rozrywkowe jak zmierzch, czy pearl harbor.
Gdzie dobre są bękarty? Szczerze mówiąc nie należy się kierować nominacjami czy oskarami, ale w tym przypadku aktorstwo było wprost wyśmienite + muzyka + zdjęcia + scenariusz + reżyseria. W filmie Pitt wygląda tak jak miał wyglądać, młody do tej roli by nie pasował. A mogli jak w Benjaminie.
Pozro!
Po prostu nie oglądaj takich filmów dziecko bo po nocach nie będziesz mogła spać a co do fabuły nie jesteś w stanie zrozumieć ponieważ podświadomie oczekujesz prostoty w stylu zmierzchu bo to jest film z przekazem właśnie dla małolatów i tyle, może kiedyś będziesz na tyle dojrzała żeby podejść do filmów Tarantino jeszcze raz i chociaż spróbować pojąć a puki co oglądaj bajki dla dzieci!!!
Nieważne czy Sweet_Gosia jest faktycznie 13-letnią Gosią, 20-letnią Zosią czy 35-letnim Stefanem, tak czy siak niezły musiała mieć ubaw z tych Waszych* "mondrych" i "dojrzałych" odpowiedzi...
* Nie wszyscy powinni brać sobie to do serca, parę normalnych postów by się tu jeszcze znalazło ;)
Hej, ludzie, obudźcie się! Niemożliwym jest, aby słit gosia miała 13 lat, gdyż dzieci w tym wieku po prostu nie operują tak rozbudowanym językiem (to w końcu pierwsza klasa gimnazjum - na tym poziomie uczniowie dopiero poznają, czym jest rozprawka). Dam głowę, że ten profil został stworzony przez osobę dorosłą (może nawet jakiegoś moderatora) w celach czysto rozrywkowych. Zauważcie, że wypowiedzi słit gosi zawierają w sobie prawdziwą kumulację jakże znienawidzonych przez użytkowników filmwebu pierdół - ubóstwianie szmir z Disney Channel, wmawianie ludziom, jakoby Zmierzch (sic!) miał być ambitnym filmem, absolutna ignorancja umiejętności aktorskich, za to ocenianie bohaterów przez pryzmat urody, no i wreszcie wręczanie jedynek takim arcydziełom jak trylogia Star Wars, Egzorcysta, Lot Nad Kukułczym Gniazdem czy Władca Pierścieni...
Mądrze gada, polać mu. Wypowiedzi gosi zawierają w sobie perełki filmwebu, odwieczne topiki przewijane w tysiącach postów na FW.
O 'gadanie' chodzi, dziecko. Ta scena jest mistrzowska. Pokazuje geniusz, przebiegłość i spryt tego 'szwaba' jak go pieknie nazwałaś. Wiedziałaś, że aktor, który go zagrał ,otrzymał Oscara za rolę drugoplanową? Moim zdaniem zasłużył sobie na to. Zagrał drania bez skrupułów na najwyzszym poziomie arogancji i chamstwa. A ta muzyka i spowolnienie akcji. Hmmm, istny majstersztyk.:D
Jeśli dzieckiem jesteś...
A MLECZKO, które ten 'szwab' pije jest bardzo ważnym elementem psychologicznym tego filmu...
LUDZIE, NA MIŁOŚĆ BOSKĄ!! Czy wy nie widzicie, że autorka tematu zwyczajnie pluje wam w twarz i ma z was ekstra polewkę, a wy jeszcze próbujecie ją "nawracać", wymądrzać się i tłumaczyć jej rzeczy, które ona doskonale wie? Może mały cytacik z jej profilu:
"Cześć! Jestem Małgorzata (Dla przyjaciół Gosia) Mam 13 lat Lubię dobre kino z inteligentnym, niebanalnym przesłaniem i aktorów którzy mają w sobie to... "coś" Jestem niepoprawną romantyczką i staram się optymistycznie patrzeć na świat Nie cierpię chamstwa, prostactwa i ludzi którzy starają się narzucić innym swoje zdanie Lubię poznawać nowych ludzi i wymieniać się z nimi poglądami na różne ciekawe tematy."
I wy daliście się nabrać, że ona faktycznie ma 13 lat i kocha <<hajskulmjuzikal>>? Ale z was naiwniacy... Nie przyszło wam do głowy, że to konto założyła osoba dorosła dla czystej rozrywki i prowokacji, żeby robić z was głupków? Czy nie widzicie, że coś nie klapuje w jej postach? Jak to byłoby możliwe, że 13 - latka pisze absolutnie poprawnie pod względem stylu, składni i zapisu? Nie mówiąc już o braku błędów ortograficznych! Przecież dzieci w tym wieku mają problem, aby złożyć poprawnie kilka prostych zdań... Kłopot sprawia im nawet czytelne przelewanie myśli na słowo pisane, nie wiedzą, gdzie stawiać przecinki, a tutaj proszę - laseczka z pierwszej klasy gimnazjum, która pisze lepiej pod względem technicznym od większości z was? To może ją na olimpiadę wysłać?
Pojmijcie, że to jest dojrzała kobieta (albo co gorsza - dorosły facet) która / który zwyczajnie się z was nabija, a wy, wdając się z nią / nim w rozmowę, tylko dajecie robić z siebie pośmiewisko... Ciekawe, jaką ta osoba ma przednią zabawę, czytając wasze oburzone komenty i próby nawracania :D. Trochę rozumu, koleżanki i koledzy! I ja nie napisałem tego, aby obrazić kogokolwiek z was, ale chciałbym, żebyście byli troszkę bardziej domyślni i bystrzejsi...
Aha, i jeszcze coś w ramach "materiału do ekspertyzy". Wejdźcie na jej bloga - to jest jawna prowokacja, waląca po oczach. Małgosia podaje się za trzynastolatkę i wyraża swoje uwielbienie dla Milusi Cyrusi, HSM, Zmierzchu, Zaćmienia i całej tej znienawidzonej sterty gówna. A o dziwo, notki które zamieszcza, są dziwnie nieadekwatne do pozowanej głupoty i dziecinności. Wszystkie zdania poprawne pod każdym względem, jakbyśmy mieli do czynienia z nauczycielką od polskiego. A przecież w każdym innym przypadku, na fotkach, fotoblogach itd. gdzie nastolatki zachwycają się tą całą szmirą, zamieszczają tam wpisy typu "Ajjjć ojjjć jak ja KoFfAm PaTiNsOnKa i lofffciam MiLuSiEeE!". Naprawdę nie widzicie, że coś tutaj nie klapuje?
Ja już to wcześniej zauważyłem :P Ale prawdą jest, że początkowo dałem się wkręcić... Jednak fakt, że na stronie Transformersów zaakceptowano "jej" recenzję już mnie mocno zastanowił i przekonał, iż osoba ukrywająca się pod nickiem "sweet_gosia" to prawdopodobnie 25-letnia osoba i niewykluczone, że być może jakiś moderator filmwebu :D
Ja tam się nie dałam wkręcić. Po pierwsze, zbyt ładny styl, po drugie-czy rodzice 13-latki pozwalali by jej oglądać takie filmy jak "Bękarty wojny"?
No właśnie :).
Słuszna uwaga Daniella - być może to jest nawet jakiś moderator FilmWebu korzystający z alternatywnego konta, założonego w celach czysto rozrywkowych :D.
Mała nie znasz się na filmach i tyle. Do takich filmów trzeba dorosnąć. Za to twoi rodzice mają lepszy gust filmowy niż ty. Idź lepiej oglądać pierdółki Hannah-Montana, High Scholl Musical, Zmierzch albo posłuchać Tokio Hotel. Oceniam na 10. Nie pozdrawiam.
ludzie... czy wy naprawdę jesteście tacy tępi? a tak w ogóle to nie szkoda wam trollom czasu?
Dziewczynko jestem tylko kilka lat starszy od Ciebie w dodatku jestem chłopakiem a oni niby dorastają później, a jednak mam swój jakiś gust a nie głowę w którą pakuje mi się wszystkie śmieci typu amerykańskie filmy o nastolatkach. Ale Ty i tak nie zrozumiesz mojej wypowiedzi bo nie wiesz co to ironia.... mam słabe nerwy więc nie zajrzę już na to forum bo mnie trzęsie jak ktoś wyznaje "kocham Pearl Harbor" z uwagi na jednego z aktorów. Moja siostra ma 10 lat a jest bardziej dojrzała emocjonalnie.
Ludzie przecież to śmierdzi prowokacją na kilometr.Cały profil to prowokacja.Ot jakiś 18 latek chciał pośmiać się z ludzi i założył konto pod sŁŁIITT11 nickiem :P
to jest film dla ludzi inteligentnych a nie dla nastolatek co sa zachwycona badziewiami np zmierzchem,film wciagajacy i trzymajacy w napieciu ;] ode mnie 9/10,dialogi rewelacja
Moim zdaniem, film byl dobry. Niektore sceny zabojcze, plakalam ze smiechu, ale calosc na 7. Nie rozumiem jednej rzeczy, dlaczego krytykujecie ludzi, ktorzy nie przepadaja za Tarantino?? Myslalam, ze filmy sa robione po to, aby kazdy mogl znalezc w nich cos dla siebie. Dlaczego ma to swiadczyc o jego inteligencji?? Mowicie, ze kto ich nie rozumie lub kogo one nie smiesza jest idiota. Gratuluje pogladow. Ja kocham kino, a Tarantino tez nie nalezy do tych ulubionych. Kazdy ma prawo do swojej opinii a tutaj moze doczekac sie jedynie ataku ze strony innych.
Daniello - jedna rzecz. Nie zaniżaj umiejętności trzynastolatków... Właściwie mam 13 lat i dopiero idę do 1 gimnazjum. Faktycznie w dzisiejszych czasach o to trudno (nic nie czytają, ogłupiają się tym całym DisneyChannel), ale są osoby, które naprawdę lubią czytać i oglądać takie właśnie filmy jak Ojciec Chrzestny, kino Quentina, Lot nad Kukułczym Gniazdem czy inna Zielona Mila. No i muzyka (nie żadna tam Miley Cyrus, Tede i Peja - muzyka poważna, Joe Cocker, Sinatra, Deep Purple, jazz - właściwie coś z każdego gatunku muzycznego)
End. Lat 13
OO ,,Zielona Mila " była świetna. No niestety większość ludzi ocenia teraz nastolatków sterotypowo. Przyjęło się ,że osoby w tym wieku słuchają MC , oglądają bajeczki Disneya. Rzadko ktoś bierze pod uwagę ,że nie każdy nastolatek taki jest i są wyjątki . Nawet jeśli większość szaleje teraz za ww rzeczami to jednak nie każdy oszalał na ich punkcie i jest jeszcze jakaś nieznaczna część młodzieży która ma wyrobiony swój gust i ogląda ambitne filmy.
Hm... ja tam nie krytykuje kogoś kto nie przepada za Tarantino, bo sam lubię tylko część jego filmów, a niektórych wręcz nie trawię. Chodzi raczej o całokształt wypowiedzi tej idiotki - założycielki tematu. Choć ja obstawiałbym prowokację, bo aż tak głupim nie można być. Prawda...?
eeej nie wymagajcie od niej żeby zrozumiała ten film. to jeszcze dziecko, nie zna historii. a debilizm u młodych się szerzy. in to tylko fajki i alkohol w głowie.
Justin nie wypowiadaj się w imieniu całej młodzieży. Jakbyś chciał wiedzieć nie każdemu w głowie fajki i papierosy
nie czytałem wszystkich wypowiedzi lecz naprawdę współczuje rodzicom Sweet gosi naprawdę a gustu to nie skomentuje..
Zakładam ze masz może 10 lat.... gust filmowy powinnaś sobie zaczać wykształcać ;-).
Ja mam 14 lat i uważam ten film za arcydzieło.... chyba coś ze mną nie tak eeee raczej z tobą ;-)
pozdrawiam
Ps. Mniej hanny montany i innych pierdół więcej poważnych filmów...
o sorry masz 13 lat szacun hehe
czyli co? nie oglądałaś do końca, bo *aktor był brzydki*? oczy cię bolały i pewnie musiałaś wyjść :d
Bo to nie film dla takich lowaśnych słitaśnych dziefcynek jak Ty Gosiu. Rozumiem, że Hana Montana i Justin Biber 100 razy lepse są!! Ja to fsystko rozumim!! :D :D
Po pierwsze - zmień sobie nick na "stupid_gosia", bądź inny bliskoznaczny; po drugie - w twoim koncie na FW przydałoby się aktywować funkcję "parental control" - jak widać rodzice (póki co) są od ciebie znacznie mądrzejsi, a z pewnością znacznie bardziej wyrobieni filmowo. Twój post jest jednym z najgorszych, najnudniejszych i najgłupszych jakie kiedykolwiek widziałem na "FW'. Kolejny rozemocjonowany dzieciuch na FW, martwi mnie ta tendecja...
Ja też mam 14 lat i wszystkie filmy Tarantino i Rodrigueza są moje ulubione. A takiego "Chuj School Musicala" to nie do końca lubię.
po przeczytaniu twojej opini na temat tego filmu,uwazam ze brak ci a to brak ci pozadnego RYPANKA.na stole w kuchni,w lazience gdziekolwiek.
Gosiu, Gosiu... przytul misia i oglądaj filmy właściwe dla swojego wieku, ja kamproka nie krytykuję bo nie obejrzałbym czegoś takiego nawet przez przypadek
widać że twoi rodzice mają jakiś gust ten film to arcydzieło widać że jesteś typową nastolatka oglądającą hanne montanie i jonasów...
niektórzy do tego niedojrzali... film jest świetny! Tylko trzeba lubić specyficzny styl Tarantina
I tu się nie zgodzę. Mam za sobą ponad 20 lat oglądania filmów "ze zrozumieniem". Ubóstwiam Wściekłe Psy, bardzo lubię Kill Billa, mniej Pulp Fiction. Świetnie ogląda mi się tytuły w których tylko poprawiał scenariusze (świetne dialogi). Ale Bękartów nie trawię. I to z prostej przyczyny. Moim skromnym zdaniem Tarantino wyeksploatował swoje ulubione motywy westernów i filmów o samurajach. Ile razy można powtarzać w kółko ten sam schemat filmu? Ile razy można przerabiać motywy muzyczne z westernów? Tarantino gryzie własny ogon. Niestety ze startą dla nas samych. Ale cóż. Może to tylko zniżka formy?
Pozdr.
Idź oglądaj kreskówki. Film fenomenalny. Dramat, Akcja i do tego nutka ironicznego humoru. Co wychodzi? Cud, miód i orzeszki.
dobra prowokacja, gdyby nie ten nick to więcej osób by się nabrało, poćwicz jeszcze trochę
popieram ten film to kutasówa na najczystszej postaci , którą ratuje tylko postać Hans Landa , a tą kurwę żydowską Rotha to sam bym tym bezjbolem zapierdolił , przegadany film jak Jackie Brown i czym wy się tu kurwa zachwycacie ??? Na siłę chyba bo to Quentin przecież :) i nie wypada na mistrza kiczu złego słowa powiedzieć. Film zamiast być czymś typu Kill Bill bo jak szaleć to na całego to zjebali ten film na maxa , a można było zrobić zajebiste kino akcji klasy B zamiast silić się na komedię wojenną typu B , bo o ile pierwszy gatunek przechodzi spokojnie ( Kill Bill rozpierdalał w swojej konwencji ) tak inne gatunki typu B to porażka , nie płacz mała fanko Hany montany i innych gówien , akurat ten film Bękarty Wojny to gówno, przy którym to chujostwo Pearl Harbor to fajny film , poza tym ja też lubię Afflecka , facet jest spoko więc za to się wstawiłem za tobą. I nie silcie się , że to jakiś dorosły film bo kurwa dla 12 latków w sam raz , nawet zero Tarantinowej krwistości i głębi też żadnej nie ma , nawet nie jest kurwa sprawnym filmem weekendowym dla relaxu , to po prostu G.Ó.W.N.O !!! A jestem pierdolonym fanem Quentina , a Pulp Fiction oglądałem już kurwa w 96.