PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31097}

Błękitny Grom

Blue Thunder
1983
7,0 6,3 tys. ocen
7,0 10 1 6319
6,0 4 krytyków
Błękitny Grom
powrót do forum filmu Błękitny Grom

To że zrobił pełen obrót to mnie po prostu rozwaliło...Pamiętam jak byłem mały to mnie niesamowicie fascynowało...że bohater dokonał niemożliwego...10/10....

ocenił(a) film na 10
janko_bzykant_

ech, pamiętam, że był to jeden z pierwszych (jak nie pierwszy) filmów sensacyjnych jakie obejrzałem w życiu. Później widziałem go jeszcze kilka razy i cały czas wydaje mi się świetny:) Nie wiem czy jest taki w rzeczywistości czy to przez sentyment, ale dla mnie też 10/10:)

ocenił(a) film na 10
DTH

Sentymenty są świetne...szczególnie te z dzieciństwa...

ocenił(a) film na 8
DTH

Dokładnie tak samo jest ze mną. Moja ocena, to subiektywny twór ówczesnej wyobraźni kilkunastoletniego chłopaka, kiedy oglądałem film w kinie.Dodatkowa magia dużego ekranu robiła swoje. Pamiętam emocje towarzyszące mi po seansie. To były inne czasy. Dziś z kinem jest dużo inaczej. A może to tylko sentyment do przeszłych czasów przeze mnie przemawia? He, he. Tak czy inaczej słusznie mówi "diana6echo" -"film nadal ogląda się z przyjemnością".

ocenił(a) film na 9
janko_bzykant_

..to zadziwiające, że po tylu latach film nadal jest świerzy i ogląda się go z przyjemnością :)

ocenił(a) film na 9
diana6echo

świeży* :>

ocenił(a) film na 10
diana6echo

Prawda, prawda. Ale nie można powstrzymać się od wspomnienia o sentymencie... Bo jakby nie patrzeć ten film jest z typu, tak głupkowaty, że aż genialny.

ocenił(a) film na 8
janko_bzykant_

I to w tym wszystkim najfajniejsze że takie filmy nawet po latach się podobają. Widać w nich ducha "epoki" w której dorastaliśmy bo założe sie ze wszyscy wypowiadający się przedemną dorastali końcem lat 80-tych i latami 90-tymi.
PS a co do obrotu o 360 stopni to brytyjski Westland Lynx i amerykański AH-64 Apache to potrafią :-)
Taka ciekawostka

ocenił(a) film na 9
docent88

Mój ulubiony film z lat osiemdziesiątych ! Doskonałe aktorstwo Roy Schneidera i Malcolma Mc Dowella, dobre dialogi i świetne sceny pościgów helikopterów.

janko_bzykant_

Oglądałem go dzisiaj pierwszy raz w życiu i wciągnął mnie niesamowicie :)

ocenił(a) film na 8
janko_bzykant_

A co w tym niemożliwego?
http://www.smog.pl/wideo/15411/manewry_helikopterem/

janko_bzykant_

Sceny kręcone w powietrzu i umiejętności pilotażu są tu na takim poziomie, że nawet kurczaki dokonują niemożliwego i latają w tym filmie. ;)