PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31097}

Błękitny Grom

Blue Thunder
1983
7,0 6,3 tys. ocen
7,0 10 1 6319
6,0 4 krytyków
Błękitny Grom
powrót do forum filmu Błękitny Grom

Badham to dobry rzemiecha, który miał szereg hitów. Niestety te jego filmy mocno się
zestarzały. Blue Thunder nie jest filmem złym, ale sprawia wrażenie dużo starszego. Po
latach gdy go ponownie obejrzałem, to mnie trochę zniesmaczył.

Minister Zdrowia

Wiesz, to już już prawie 30-letni film i to jeszcze o nowinkach technicznych - to naprawdę musiało się zestarzeć :) Ale jak się oglądało ten film jako dzieciak, to było coś naprawdę niesamowitego. Zwłaszcza w polskich realiach, kiedy jeszcze długo nie miałem pojęcia co to np. automatyczna sekretarka i że można aktywować ją z innego telefonu.

Sentyment oczywiście robi swoje, ale dziś tak naprawdę najbardziej mnie zniesmaczają efekty specjalne w tym filmie - aż się prosi, by je cyfrowo poprawić. Zwłaszcza bardzo słabe wizualnie strzały z działek (tylko dym i dziwne płomienie), grafika komputerowa (wręcz dramatycznie "ziarnista", jak z ówczesnych domowych komputerów 8-bit) no i te samoloty. Sama fabuła zaś mogła być tylko dodatkiem do prezentacji śmigłowców, techniki i świetnych zdjęć plenerowych, ją raczej trudniej poprawić ;)

mig_29

film jest doskonały, jak miałem 25 lat to poszedłem na ten film z laską! Tak jej sie film podobał żem ja wymacał dokładnie, potem sie ożeniłem z nią, a film obejrzałem później! Hej!