PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=687215}

Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Batman v Superman: Dawn of Justice
2016
5,8 130 tys. ocen
5,8 10 1 129790
4,4 44 krytyków
Batman v Superman: Świt sprawiedliwości
powrót do forum filmu Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Moi drodzy - jestem świeżo po przedpremierowym seansie. Jako wieloletni czytelnik Marvela i DC - byłem zmartwiony recenzjami (gównie RT). Nie wspominając o stworzeniu z trailera (staram się nie spoilerować), który pachniał słabym CGI - nie było zbyt wiele powodów do radośći. Dopiero ostatni trailer z walką Batmana ze zbirami - wyglądał dobrze. Teraz mogę śmiało powiedzieć, że nie jest źle - jest bardzo dobrze - jeśli oczywiście patrzymy tutaj na ekranizację komiksowych legend. Nie jest to industrialny Batman Nolana, ani także klasyczny Superman z Powrotu Singera - jest mroczno, brudno i brutalnie. Wizja uniwersum ma tutaj fajny wstęp i widać, że WB wiąże z nim wielkie nadzieje - i słusznie. Wszystkie postaci świetne, może poza Luthorem, który jest chyba trochę zbyt psychopatyczny i przez to - mało wiarygodny jako krawiec jednej z intryg. Tak czy inaczej - nie nastawiajcie się negatywnie. To naprawdę świetny hołd dla postaci DC. No i Wonder Woman - bajka. Polecam! 7/10

ocenił(a) film na 6
Kruchy_86

A jak Affleck w roli Batmana?

robert2207

starałem się napisać krótko, ale chętnie odpowiem na wszelkie pytania:)

Co do Afflecka - mi osobiście bardzo odpowiada wizja dojrzałego Bruce'a - tak około 45 lat - dużo starszego niż Superman. Wpisuje się to w fabułę. Superman ma około 32 lat - dopiero od około dwóćh jest w Metropolis tym, kim jest. Bruce jest Batmanem od lat - przez to jest trochę zgorzkniały i - mówiąc otwarcie - nie patyczkuje się jak Bale mówiący "no weapons". Nóż nie jest mu obcy. Ale to w połowie efekt scenariusza i wizji włodarzy WB i Snydera. Co dla mnie ważne - Affleck świetnie wypada bez kostiumu i po prostu jest Playboyem - to widać i słychać w jego głosie. Ma w sobie o wiele więcej dostojności (niż np Bale) i świetnie wypada przy Dianie Prince na "bankietach" etc. Konfrontacja z Clarkiem ze zwiastuna jest świetna po prostu. W kostiumie natomiast - jest w pełni w rękach reżysera, więc tutaj ciężko mówić o Afflecku jako takim. Ale jest dobrym Batmanem. Mam nadzieję, że zobaczymy go w solowym filmie

ocenił(a) film na 9
robert2207

Byłem dzisiaj na filmie i muszę powiedzieć, że takiego Batmana chciałem oglądać. Mamy do czynienia z postacią, która rzeczywiście jest "badassem", postacią, którą tak sobie wyobrażałem przez lata. Jako Wayne, równie prezentuje się znakomicie, początek filmu to mistrzostwo.

WW - CUDO! Piękna kobieta z pazurem, tylko tyle mogę napisać nie zdradzając szczegółów.

Kruchy_86

Też jestem po sensie, film bardzo fajny, ma sporo wad, ale to by trzeba było spoilerować. Batman mistrz, Wonder Woman mistrz. :D

ocenił(a) film na 6
Szejku

A największe zalety (bez spoilerów)?

robert2207

wiesz co - pomimo narzekań na CGI - ogląda się świetnie - to widowisko pełną gębą. to po pierwsze
po drugie - taka historia mogłaby być płytka - po prostu naparzają się po mordach. Ale dzięki scenom z Luthorem - motywacje dalszych działań i ich konsekwencje - trzymają się kupy.
po trzecie - kongres i odpowiedzialność Supermana
po czwarte - Wonder Woman i jeszcze raz Wonder Woman - jej solowy film to będzie bajka - nie przez walki - po prostu Gadot ma ten magnetyzm w sobie..
po piąte - smaczki z członkami JL - jaka szkoda, że nie ma tego więcej...
naprawdę plusy przesłaniają minusy. Jestem zaskoczony gorszymi recenzjami niż MOS

Kruchy_86

Prawie się ze wszystkim zgadzam, oprócz smaczków - wolałbym by nie było ich wcale. IMO psuły film. ;)

Szejku

jako wstęp do JL - mi odpowiadają - scena pod wodą, w laboratoirum i w sklepie - jest potencjał:) Ezra Miller da czadu - do dziś pamiętam go z roli Kevina.. aż ciarki przechodzą!

Kruchy_86

Takie rzeczy powinny być w scenach po napisach, bo w trakcie filmu to strasznie z klimatu wybijały. :/

Szejku

wiesz co - byli w obsadzie, dużo mówiło się o ich cameo - więc chyba wszyscy spodziewali się, że będzie wstęp do szerszej grupy. Ja myślałem wręcz, że większy. Tak jak w Marvelu - w Thorze był Hawkeye, zaraz zobczymy Panterę. Taka kolej rzeczy:) Ale Momoa z tymi hawajskimi rysami pasuje świetnie - przyznaj:)

Kruchy_86

Pasuje, już dawno gdy mówiło się o nim w kontekście Lobo to ja mówiłem, że Mamoa to idealny Aquaman. ;)

Kruchy_86

A weź mi powiedz co to było

SPOILER

Ten sen Brucea z Flashem? To był sen, wizja, czy co?

Szejku

Spoiler!

to nie był Flash:) to był... Nightwing z przyszłości

Kruchy_86

To był Nightwing? To był Flash, dosłownie widziałem Ezre Millera. ;)

Szejku

jutro obejrzę jeszcze raz i potwierdzę;)

Kruchy_86

Już mam potwierdzenie - to był Flash. ;) Tylko Flash umie podróżować w czasie i właśnie ta wizja Batmana to była przyszłość. ;)

Szejku

jesteś pewien???

Szejku

ale to był sen, więc jak to możliwe?

Kruchy_86

no właśnie to jest głupie, że nie wytłumaczyli o co chodzi w tej scenie. Wygląda na to, że bruce snil jakby wizje flasha z przyszlosci, a potem przyszedl flash i zaczal drzec jape. xDDDD

Kruchy_86

Może w tej 30 minut dłuższej wersji będzie mocniej powiązane z tym, bo Snyder mówił, że w wersji reżyserskiej będzie mocniej zaznaczony wątek innych meta ludzi i nawiązań do uniwersum.

Szejku

ok jutro sprawdzę jeszcze raz;)

Kruchy_86

To był Nightwing? To był Flash, dosłownie widziałem Ezre Millera. ;)

Szejku

Flash był w sklepie jak robił zakupy przy szklanych witrynach/lodówkach

robert2207

Największe zalety to Batman, Wonder Woman i intryga która rozgrywa się między supkiem, batkiem, lexem i resztą świata, przynajmniej dla mnie, bardzo fajnie to pokazali.