PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=687215}

Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Batman v Superman: Dawn of Justice
2016
5,8 130 tys. ocen
5,8 10 1 129790
4,4 44 krytyków
Batman v Superman: Świt sprawiedliwości
powrót do forum filmu Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Będzie doskonałym Batmanem. Dojrzały, przystojny, wielki i silny. Do tego jest świetnym
scenarzystą i reżyserem, co zaowocuje świetnym solowym filmem o Batku jaki na pewno się
pojawi.

http://media.bestlittlesites.com/images/users/uploads/27330/World%27s%20Finest%2 0(19).png

<3

Szejku

Bardzo przypomina Batmana z serii gier Arkham. Źle nie będzie.

ocenił(a) film na 6
hr_dooku

Z wyglądu może i pasuje, zarówno jako Bruce Wayne i Batman, ale czy jego talent aktorski sprosta wygórowanym oczekiwaniom fanów? Jak na razie fani składają petycje o odwołanie Bena, a nawet grożą mu śmiercią. Przez internet przetoczyło się tyle rozgoryczenia, złości, a nawet nienawiści, że śmiem twierdzić, że przed Benem cholernie trudny orzech do zgryzienia. Ba, to będzie musiał odbudować zaufanie wielbicieli i sprawić, żeby hajs na koncie WB się zgadzał. Chyba ani Zack, ani studiu nie spodziewali się tak negatywnej reakcji ze strony fanów. Pewnie sobie myśleli - "No, fani się na pewno ucieszą. Taki znany aktor, laureat dwóch Oscarów, dwóch Złotych Globów [i dwóch Złotych Malin]. Teraz mamy murowany sukces".

Uważam, że Ben powinien zostać reżyserem któregoś z filmów osadzonych DCCU, a nie zakładać obcisły trykot. Ale co się stało to się nieodstanie. Ja tam jakoś przyjąłem tą sensację z grymasem na twarzy, ale zarazem nie spanikował jak co niektórzy. Póki nie pojawi się zwiastun, nie mam prawa go za nic krytykować. Ben musi teraz pokazać krytykom, że się mylili, bo jak nie - to arrivederci Justice League.

ash_williams85

Ja jestem fanem i pod żadną petycją się nie podpiszę, więc nie uogólniajmy. Przypomnę tylko, że fani byli oburzeni, jak Batmanem został Keaton, Później Bale, a Jokerem wiadomo kto. Za każdym razem fani się oburzali, więc nie zwracam na nich uwagi po prostu.

Cieszy fakt, że Ben będzie maczał też palce przy scenariuszu.

ocenił(a) film na 6
Szejku

Wielu narzeka na Goyera, tak więc niech sobie "macza paluszki". Może to wyjść filmowi na zdrowie :)

P.S. Zapomnijmy na jakiś czas o Batmanie. Czas skupić się na Luthorze [ http://www.filmweb.pl/film/Man+of+Steel+2-2015-687215/discussion/Znamy+nazwisko+ odt%C3%B3wrcy+Luthora.+Jednak+czy+nale%C5%BCy+wierzy%C4%87+portalowi+CosmicBookN ews,2273915 ].

Szejku

Affleck powinien zastąpić Snydera, wtedy może film miałby szanse mieć ręce i nogi.

Zaangażowanie Afflecka może filmowi wyjść jedynie na dobre.

ocenił(a) film na 6
Pasieka17

EEEEEEEEEEEEeeee czemu, skoro Snyder pokazał, że jest dobrym reżyserem? Jego filmy mają średnie scenariusze, ale nie można powiedzieć, że są źle wyreżyserowane.... Ludzie, odróżniajcie co jest najsłabszym elementem filmu... żeby to miało ręce i nogi trzeba ZASTĄPIĆ SCENARZYSTĘ a nie reżysera...

zombie001

Styl Snydera idealnie nadaje się do filmów o Supermanie, także tutaj tylko jego wyobrażam sobie w roli reżysera. Scenariusz kulał, ale może dlatego, że wycięto podobno 40 minut materiału, stąd sama akcja w filmie prawie.

ocenił(a) film na 6
Szejku

Wycięto podobno aż godzinę, a scenariusz kulał praktycznie tylko przez lipne dialogi, których nie potrafi pisać Goyer - co było oczywistością, więc nie wiem skąd to zdziwienie u niektórych osób.

zombie001

Jak dla mnie scenariusz nie kuleje przez słabe dialogi, a poprzez słabe poprowadzenie fabuły. Filmowi brakuje spokojniejszych momentów pozwalających odpocząć od akcji i bardziej zrozumieć wszystko co się dzieje.

zombie001

Jedyne co Snyder udowodnił, to to że biorąc arcydzieło sztuki komiksowej potrafi nakręcić średni film. Ma oko do ładnych obrazków, ale nie umie uchwycić treści, czego koronnym przykładem jest Watchmen, tak często przywoływane w jego obronie.

Kiedy Snyder nie ma do wyreżyserowania arcydzieła z nagrodami Eisnera na koncie - kręci Sucker Punch lub Legendy Sowiego Królestwa (gdzie dał upust swojej fascynacji ładnymi obrazkami bez ładu i składu, wszystko rzecz jasna w slow motion).

Ten sam Goyer, którego tak łatwo oskarża się tu o poziom dialogów napisał bardzo dobre dialogi dla Nolana. Zadaniem reżysera jest powiedzieć scenarzyście, że ma coś napisać na nowo.

Dopóki za kamerą stoi Snyder - nie można spodziewać się filmu na miarę TDK, czy nawet TDKR. Oczywiście, ludzie znajdą sobie nowe kozły ofiarne - teraz największe szanse ma oczywiście Affleck wespół z Goyerem - ale istoty problemu to nie zmieni. Scenariusz na szczęście będzie czerpał z The Dark Knight Returns (kolejnego arcydzieła), więc film będzie średni, a nie słaby.

ocenił(a) film na 6
Pasieka17

Przecież GOyer napisał fatalne dialogi dla Nolana xD - scenariusz BB, który wyciekł a został napisany na początku przez niego samego był FATALNY - to Nolan go poprawił.... Przy TDK i TDKR Goyer nie tykał się dialogów czy nawet scenariusza , on jedynie POMAGAŁ braciom Nolan opracowywać fabułę - to co mu najlepiej wychodzi. Snyder w MoS niewiele mógł pomóc bo prawda jest taka, że też jest raczej kiepskim scenarzystą ale jest DOBRYM REŻYSEREM z pomysłami i to co miał przenieść na ekran zrealizował bardzo dobrze...

Co do Watchmen - ten komiks jest bardzo trudny do przeniesienia na taśmę filmową - czy naprawdę muszę tłumaczyć czemu... (no ale wszyscy wiedzą lepiej). Snyder musiałby nakręcić chyba 8 godzinny film, aby pomieścić tam wszystkie wątki, które są w komiksie... Zresztą wszyscy dobrze wiedzą, że to co się dobrze sprawdza na kartach komiksu/ książki niekoniecznie już da się tak łatwo pokazać w filmie - Snyder zrobił wszystko co mógł i wyszło mu to baaaardzo dobrze.

Legendy Sowiego Królestwa -to film stworzony na podstawie książki, scenariusz był pisany tak, że pomijano wiele wątków aby zmieścić film w wyznaczonym czasie
Sucker Punch to oczywiście pierwsza pomyłka Snydera - jego własna, celowo kiczowata, fanaberia - film jedynie podkreślający, że Snyder jest kiepskim scenarzystą, ale mającym bardzo dużo pomysłów.

ps. scenariusz MoS2 nie będzie czerpał z żadnego Dark Knight Returns.... masz złe informacje (oni tego nie ekranizują a czerpią inspiracje, a to dwie różne sprawy...)

To ty widzisz problemy tam gdzie ich nie ma.

zombie001

ps. scenariusz MoS2 nie będzie czerpał z żadnego Dark Knight Returns.... masz złe informacje (oni tego nie ekranizują a czerpią inspiracje, a to dwie różne sprawy...)

nie będzie czerpał

czerpią inspiracje

Bez komentarza. Nie będzie czerpał, ale będzie czerpał. Gdzie napisałem, że będą ekranizowali The Dark Knight Returns?

Watchmenów dało się zrobić o wiele lepiej (i tak jako 2.5h film projekt był skazany na co najwyżej poprawność - może miniserial miałby szanse), ale jak się przymyka oko na bezpardonowe zarżnięcie postaci Silk Spectre (potrójne - "aktorką", kostiumem i ominięciem ważnych scen), to żadna dyskusja nie ma sensu.

ocenił(a) film na 6
Pasieka17

Wyjaśnię Ci, bo być może ja Cie zrozumiałem a ty mnie :
"Scenariusz na szczęście będzie czerpał z The Dark Knight Returns (kolejnego arcydzieła), więc film będzie średni, a nie słaby." Napisałeś to tak jakby scenariusz miał czerpać z TDKR fabułę , dialogi, charaktery postaci i same postacie itp. a to nie nie prawda (lub niekoniecznie prawda). Czerpie inspiracje - czyli równie dobrze z TDKR wezmą motyw starszego Batmana i jego spotkania/walki i tyle- biorąc pod uwagę cały komiks to niewiele lub nawet prawie nic...

"ale jak się przymyka oko na bezpardonowe zarżnięcie postaci Silk Spectre (potrójne - "aktorką", kostiumem i ominięciem ważnych scen), to żadna dyskusja nie ma sensu. " czyli tobie się nie podobało bo coś wycieli, coś zmienili, coś pominęli - to już subiektywne odczucia... tak jak napisałem komiksu nie dało się w 100% przenieść w nawet 3h film bo jest po prostu zbyt ROZWLEKŁY. To że Ci się aktora nie podobała to twoja sprawa...

zombie001

Film nie będzie ekranizacją TDKR choćby przez ten prosty fakt, że ma być filmem o Supermanie. Ale z dotychczasowych wypowiedzi wynika, że będzie dużo nawiązań do TDKR, więc nie zdziwię się jak na ekranie zobaczę pancerz wspomagany podłączony do sieci elektrycznej Gotham.

kończę, na chwilę obecną jestem przekonany, że film będzie w porywach średni. Obym się mylił.

Pasieka17

http://www.chamsko.pl/42666/Tragedie Ben to dla mnie dobry wybór

ocenił(a) film na 6
dawid10809

No nie powiem, uśmiałem się :D

zombie001

ja też ,za każdym razem jak są historie o człowieku sku*wielu to padam :D

zombie001

ale w kwestii Bena -to kwestia perspektywy.pomyśl że batmanem mógł zostać ktoś pokroju Ashtona Kutchera :D

dawid10809

Z każdej perpspektywy Ben to dobry wybór. :D

Szejku

mam nadzieje że będzie miał coś do powiedzenia przy reżyserii bo mu dobrze idzie

dawid10809

Reżyserem jest Snyder, ale jestem niemal pewien, że Ben dostanie w swoje ręce solowy film o Batku.

Szejku

wiem że jest Snyder reżyserem ale Ben mógłby się trochę "wtrącić" :)niech Ben zrobi Batmana ,niech przeciwnikiem będzie Black Mask :)

dawid10809

Ja bym chciał człowieka zagadkę lub Mr. Freeze'a. Mr. Freeze to mój ulubiony wróg Batka obok Jokera, a z człowiekiem zagadką mógłby wyjść naprawdę fajny i ciekawy film.

Szejku

u mnie na pierwszym miejscu jest Harvey Dent ,za nim jest Bane a potem Black Mask . po Masku jest Freeze Joker,Riddler

dawid10809

Tak, tylko Bane wypadł świetnie w TDKR i raczej nie ma sensu znów go przedstawiać. Joker to ikona, wiec musi się wcześniej czy później pojawić... trochę się zresztą tego obawiam, bo po Jokerze z TDK już nic nie jest takie samo. :D

Szejku

Joker rozwala wszystko wokół :D
ps : kogo byś widział w rolach Riddlera ,Freeza i Black Maska ?
Riddler-Andrew Scott ,Johnny Depp,Jude Law,Michael C Hall
Freeze :wydaje mi się żę Bruce Willis dałby radę
BlackMask -Julian Mcmahon,Sean Bean

dawid10809

Nie lubię zgadywać kogo bym widział, bo życie pokazuje, że takie wybory nie są tak oczywiste jakby mogło się wydawać. Np. nikt nie spodziewał się, że Ledger tak zmiażdży system, nikt go nie typował do roli, a okazał się strzałem w 10. Będę komentował, jak już studio kogoś wybierze. :)

Szejku

spoko :) Ledger porozwalał wszystko i wszystkich wokół :D

dawid10809

Oto ciekawa stronka, którą znalazłem w internecie:
http://www.comicbookmovie.com/fansites/001/news/?a=13188

Ketosz

po raz pierwszy coś przeczytałem od początku do końca :) fajna stronka :D