PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=687215}

Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Batman v Superman: Dawn of Justice
2016
5,8 130 tys. ocen
5,8 10 1 129784
4,4 44 krytyków
Batman v Superman: Świt sprawiedliwości
powrót do forum filmu Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Czekałem

ocenił(a) film na 9

na ten film i się nie zawiodłem, obraz jest mroczny i poważny, fabuła jest całkiem spoko, a liczę na to, że wersja reżyserska jeszcze bardziej ją rozwinie, ponadto film jest widowiskowy, a to najważniejsze w filmach o superbohaterach, Henry Cavill to dobry Superman, nie przeszkadza mi gra tego aktora, natomiast największym plusem na pewno jest Ben Affleck, na początku nie pasował mi na Batmana, ale zmieniłem zdanie, jego bohater jest postacią zgorzkniałą, mroczną i brutalną, i to mi się podoba, Batman był zawsze moim ulubionym bohaterem komiksów, małym minusem jest Jesse Eisenberg, Lex Luthor w jego wydaniu jest za bardzo groteskowy, przypomina mi psychicznego klauna, inaczej wyobrażałem sobie tą postać, Luthor zawsze kojarzył mi się jako inteligentny drań, Gal Gadot jako Wonder Woman nie pojawia się często, ale jak już jest to wypada całkiem nieźle, sporo krytyki spadło na ten film, ale jak dla mnie jest to naprawdę świetne kino, mała odmiana od lżejszego repertuaru Marvela, czekam więc na "Ligę Sprawiedliwości" i kolejne obrazy z DC Comics

ocenił(a) film na 7
LucasLang

To syn tego prawdziwego Lexa. Moze w komiksach rzeczywiscie byl postrzelony? :D

ocenił(a) film na 9
Qjaf

Właśnie to mnie ciekawi, w każdym bądź razie mówią na niego Lex Luthor, ale w filmie coś tam wspominają o ojcu

LucasLang

Też mi się bardzo podobało. Nie dbam osobiście o zdanie krytyków ale mimo wszystko przykre jest to że film spotkał się aż z taką krytyką i trochę obawiam się o Ligę Sprawiedliwych w wykonaniu Snyder'a. Jakoś nie jest ulubieńcem krytyków i raczej nie ma się co spodziewać że jego LS 1 i 2 zdobędą uznanie a to byłaby już zbyt duża klęska. Jest jeszcze czas i może należałoby przemyśleć czy jest On odpowiednim człowiekiem na odpowiednim miejscu zanim będzie za późno i sprawy zajdą za daleko. BvS miał potencjał by przebić nawet Avengers w Box office. Mówi o tym chociażby dzień otwarcia i to w marcu a podejrzewam że gdyby nie recenzje to mógłby sięgnąć $90M. Podkreślam ze mi film bardzo się podobał ale może można było zrobić go w trochę inny sposób, Jeśli LS zostanie tak samo zmiażdżona przez krytyków to będzie koniec tego Universum i pozostanie jedynie reboot.

ocenił(a) film na 7
Luke87

To moze zbyt daleko idaca sugestia, ale predzej zwolnilbym scenarzyste. Chociaz ten ponoc jest laureatem Oscara, wiec powinien znac sie na robocie. Snyder zawalil montaz, ale i do niektorych kwestii czysto fabularnych mozna sie mocno przyczepic.
Watpliwe sa jakiekolwiek roszady personalne. No chyba, ze film nie zarobi jeszcze z przynajmniej 150 mln. Bo na razie ma ok. 700 mln, a granica przyzwoitosci to ponoc 800. Niektorzy mowia o mozliwym 1 mld, ale to raczej watpliwe.

ocenił(a) film na 9
Luke87

Trochę to smutne, bo film nie zasługuje na taką krytykę, są znacznie gorsze adaptacje komiksów, film jest dla wielu kinomanów za poważny i chaotyczny, i w tym jest problem, podobnie było kiedyś z "Batmanem" Tima Burtona, pierwszy obraz był znakomity dla wszystkich i odniósł mega sukces, natomiast druga część / jak dla mnie genialna / była już mroczniejsza i poważniejsza, a obraz zarobił znacznie mniej niż poprzednik, mam nadzieję, że nie będzie tak źle z pozostałymi obrazami DC Comics, a patrząc na wyniki Box Office to nie jest tak źle z "BvS" jak niektórzy piszą, jak do tej pory obraz zarobił prawie 700 mln, czemu od razu musi być miliard? Inne filmy zarabiają mniej, a mówi się, że odniosły sukces i kręci się sequele, liczę więc, że nadchodzący "Justice League" odniesie sukces, a czy to zrobi Snyder czy ktoś inny to czas pokaże

LucasLang

Kolejny ogromny spadek w Box office :/ Prawie 80% w porównaniu do poprzedniego poniedziałku. WB musi szybko wyciągnąć wnioski bo taka sytuacja nie może się powtórzyć w LS