PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=687215}

Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Batman v Superman: Dawn of Justice
2016
5,8 130 tys. ocen
5,8 10 1 129800
4,4 44 krytyków
Batman v Superman: Świt sprawiedliwości
powrót do forum filmu Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Po tym, jak Rupert Murdoch zrezygnował z zakupu Time Warner (m.in. Warner Bros. i świat
komiksów DC), pojawiają się kolejni chętni. Wymienia się tutaj m.in. studio Disney.

Disney ma w swoim władaniu Pixara, Marvela oraz Lucasfilm, czyli m.in. Sagę "Gwiezdne wojny".
Eksperci wymieniają studio Disney obok Google'a i Apple'a jako potencjalnych kupców Time
Warner. Wśród nich jest też chiński miliarder Wang Jianlin.

Do Tim Warner należą m.in. studio Warner Bros, świat komiksów DC (Superman, Batman itd.)
oraz CNN, czyli najpopularniejsza stacja wiadomości na świecie.

Na tę chwilę nikt oficjalnej oferty nie złożył. z hata.k. pl

wort801

Za crossover Avengers vs Justice League dałbym się chyba pokroić. Fanboje zaraz zaczną narzekać i gadać o profanacji gdyby Disney kupił Warnera i DC, ale dla mnie byłoby to fajne rozwiązanie, choć chyba jednak do tego nigdy nie dojdzie, jakoś w to nie wierzę.

Ultraman616

Avengers vs Justice League na to szans według mnie nie ma wcale ale kupienie Warner Bros. i DC przez Disney jest możliwy disney ma kasy jak lodu wiec wszystko możliwe jest .

wort801

Niech Disney ich kupi, przynajmniej kilku fanbojów zejdzie na zawał i przestanie się udzielać na Filmwebie:D

Ultraman616

Ale ty miły dla nich jesteś :)

użytkownik usunięty
Ultraman616

Ja bym się cieszył, gdyż to by dawało gwarant, że DC filmowo wreszcie by odżyło, bo jak WB, "umie" korzystać z bogatych zdródeł DC, każdy widzi. Hejtowanie Disneya jest żałosne i irracjonalne. Od dawien dawna to nie tylko myszka miki- piracia z karaibów. Marvel fani, histeryzowali, że DIsney wprowadzi do filmów hanne montanę i inne bzdury, a okazało się, że Marvel mając za partnera Disney, uformował pierwsze w kinie komiksowym złożone uniwersum filmowe, dostał dużo wolnej ręki, i ogromny grafik- 10 filmów już za nami a Marvel ma plany filmowe na kolejne osiem lat.
Niestety obecnie wątpie by Disneyowi się chciało sięgać po DC, mają wystarczająco dużo kasy, z Marvela, do tego jeszcze SW, DC chyba obecnie nie interesuje ich tak bardzo, bo zwyczajnie i bez tego są ustawieni do końca życia.Chociaż apetyty rośnie w miarę jedzenia, a kto bogatemu zabroni xd

ocenił(a) film na 6
wort801

Łączenie uniwersów Marvela i DC wypadłoby co najmniej...dziwnie. Łączenie ze sobą światów i kultowych postaci nie spodoba się wszystkim ,ale w tym przypadku skończyłyby się gadki,że coś nie jest możliwe do zrealizowania, bo należy do innego studia.

ocenił(a) film na 8
wort801

Jakoś tego nie widzę... połączenie tych dwóch światów: Marvel- zabawnego(nie dla wszystkich) ,przyjemnego, skierowanego do młodszego widza i DC bardziej mroczny i poważny. Jakby mieli zmienić Marvela na coś bardziej mrocznego i poważnego to jestem na tak, ale jeśli mają filmy DC wyglądaj jak średniaki Marvela to zdecydowanie na NIE!

waqo1986

Iron Man i Zimowy Żołnierz(nie widziałem Guardians of Galaxy, a Avengers było takie sobie). 2 świetne filmy. DC w ostatnim czasie też zrobił 2 dobre filmy tj. Batman Początek i Mroczny Rycerz(plus Batman Burtona sprzed 25 lat). Oprócz tego dorzucili Zieloną Latarnię i Człowieka ze Stali. Także bez uprzedzeń do uniwersum. A może właśnie pod Disneyem jakaś postać poza Batmanem dostałaby ciekawy film.

ocenił(a) film na 8
Tomahowk

Raczej nie... w sumie sam nie wiem, ale cała trylogia była bardzo dobra , oraz Mos przynajmniej jak dla mnie, na pewno dużo bardziej poważna niż wszystkie filmy Marvela,a dla mnie to jest bardzo ważne ponieważ lobię filmy o superbohaterach poważne, niestety Marevl jeszcze takiego nie zrobił... dlatego wolę aby filmy DC zostały u WB.

waqo1986

I ja to rozumiem. Także wolę te mroczniejsze filmy o superbohaterach. Nie poważniejsze, bo Joker Nicholsona poważny bynajmniej nie był, a jest genialny, ale właśnie mroczniejsze. I rozumiem zarzuty do filmów Marvela, bo poza wspomnianymi dwoma dobrymi filmami jest np. Thor całkowicie zrujnowany przez nieśmieszne żarty Kat Dennings i udziwnianą fabułę, albo pierwszy Kapitan Ameryka parodiujący filmy wojenne, ale wcale tak nie musi być z filmami DC.