PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=687215}

Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Batman v Superman: Dawn of Justice
2016
5,8 130 tys. ocen
5,8 10 1 129780
4,4 44 krytyków
Batman v Superman: Świt sprawiedliwości
powrót do forum filmu Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Byłem wczoraj na BvS i stwierdzam że taka "miażdżąca" krytyka ze strony recenzentów wynika chyba z tego że były ogromne oczekiwania wobec tego filmu. Oczywiście nie brakowało wad, Lex z ADHD,chaotyczny montaż i parę innych, lecz jak dla mnie nie było to aż tak rażące żeby zepsuło mi świetną zabawę, i mimo tych wad jest to jeden z najlepszych filmów superhero. Czekam na R:)
Pozdrawiam

waqo1986

Przewidują gigantyczny spadek w 2 weekend w okolicach 50mln.
Ponoć ludzie są zawiedzeni i 30 % wszystkich co kupiło bilety na 2 weekend to fani, którzy idą 2 raz.
Z 166 mln na 50mln. Jeszcze wieczorem w czwartek przewidywali duży spadek 58mln,
ale po słabiutkim piątku (15mln) zmienili na 50mln.

returner

Widownia też jest zawiedziona. Oceny od początku zbierał średnie, a idą ciągle w dół.
O krytykach lepiej nie wspominać, bo słusznie zjechali film wytykając Snyderowi co źle zrobił.
Byłem nastawiony na dobry film, ale więcej w nim minusów niż plusów w
najważniejszych aspektach filmu.

returner

Akurat zdanie krytyków jest średnio ważne. Na Iron Man 3 poszedłem bo obiecywali że będzie hit a okazał się kit. Jeszcze bardziej jeździli po Transformers 4. Tak więc średnio należy opierać się na recenzjach tych "znawców" od siedmiu boleści.

Luke87

Więc kogo mamy się słuchać

dziwię się też opini po transformes 4. Dla mnie to średni film,ale średnio-dobry, miły jest z tego odmóżdżacz.

LordVader345

Może najlepiej samego siebie ? No ale jak ktoś chce być podatny na czyjeś sugestie to ja nikomu nie zabraniam. Każdy może robić co mu się podoba.

ocenił(a) film na 5
Luke87

Też taki jesteś. SIedź i wmawiaj sobie, że żadne sugestie nie wpływają na twoje poglądy;>

ocenił(a) film na 5
Luke87

Jeździli po TS4 bo było żałosne ;)

ocenił(a) film na 5
Luke87

Aletutaj trafili. BVS to kpina, gorszego filmu nie mogli wydac. Chaotyczny,brak zrozumienia. Ten film obraza widza. Poza paroma momentami nie ma tu nic ciekawego. Nuda i glupota wylewajaca sie z ekranu poraza.

Luke87

Krytycy rzadko się mylą. Ich zdanie jest dość zbliżone w większości przypadków do
tych co znają się dobrze na filmach.
Transfomers przecież to dno więc jak mogli się pomylić. LOL

ocenił(a) film na 7
returner

Rozsądny człowiek zdanie krytyków ma w głębokim poważaniu. To skoro jakiś krytyk powie, że Transformers to gniot, to ja nie mogę wystawić im wysokiej oceny, mimo że świetnie się bawiłem, a efekty i muzyka są genialne?

Ryloth

Podajesz zły przykład. Bronić tak słabą serię jest dość komiczne :)
Jedynka była najlepsza. Ale nie była niczym odkrywczym.
I proszę nie przesadzaj z genialnym. na to słowo zasługują filmy wybitne w danym aspekcie.

ocenił(a) film na 7
returner

Muzykę transformers mają genialną :) Prawie wszystkie utwory w mojej liście odtwarzania to muzyka filmowa i wśród nich z kilkanaście jest właśnie z Transformesów :)

Moją ulubioną częścią jest trójka. No to jestem komiczny, skoro jej bronię, ale się tego nie wstydzę :) Umiem czerpać przyjemność z filmów.

Ryloth

Ok to nadal jest komiczne zachwycać się tak przeciętnymi filmami nawet w swoi gatunku. Filmów dobrych jest mnóstwo. A większość tych najlepszych przechodzi niezauważana przez masy.
W top 300 z największymi zarobkami w większości to płytkie filmy.

ocenił(a) film na 7
returner

Przesadzasz. Logiczne, że filmy rozrywkowe zarabiają najwięcej. Rozrywka może być jednak tak samo wielka jak filmy "ambitne".

ocenił(a) film na 8
returner

A ja od samego początku mówiłem że g*wno mnie obchodzi opinie "znawców" ważne czy film mi się podoba, a podobał i to bardzo :) i najprawdopodobniej zarobi na tyle że będziemy oglądać kolejne obrazy DC co najwyżej mogą polecieć głowy na niektórych stanowiskach(możne i dobrze ) czekam na JL...
Ps: wydaje mi się że Doomsday jeszcze się pojawi...

waqo1986

Dla mnie 4 batmany były lepsze, 1 porównywalny, a 2 gorsze.
1) Mroczny rycerz -10/10 (imdb 9,0)
2-3) Batman początek - 9/10 (imdb 8,3) oraz Mroczny rycerz powstaje -9/10 (imdb 8,5)
4) Batman 1989 - 8/10 (imdb 7,6)
5) BvS -7/10 (imdb 7,3 i spadnie do ok 7,0 do końca roku)
6) Powrót Batmana - 7/10 (imdb 7,0)
7) Batman Forever -5/10 (imdb 5,4)
8) Batman i Robin - 3/10 (imdb 3,7)

Kiedyś popełnili błąd, że nie pozwolili Batman forever reżyserować Burtonowi i
postawili na kolorową i bardziej dziecinną konwencje.
Tu Snyder niepotrzebnie pociął film, bo pewnie producenci obawiali się,
że trzygodzinny film z R może zbyt mało zarobić. Moim zdaniem zarobiłby tyle samo ok 900mln.

ocenił(a) film na 8
returner

Ale to był film w którym Batman wystąpił, a nie solowy, więc nie można tego porównywać

waqo1986

Na solowy poczekamy do 2018 :) Choć może ktoś z JL też się pojawi w tym filmie.
Z tego co pamiętam to w tym roku jeszcze będzie Suicide Squad,
gdzie na chwilę pojawi się Batman.
w 2017 będzie Wonder woman i JL part one
W 2018 Batman, Flash i Aquaman.
W 2018 JL part two.
Całkiem sporo, porównywalnie tyle planują zrobić filmów co Marvel.
Pytanie czy ludzie będą chcieli to oglądać np: Flash czy Aquaman.

ocenił(a) film na 8
returner

Flash`a i Aquaman`a tak, gorzej z Cyborgiem, ale miejmy nadzieje że wszystko wyjdzie:)

waqo1986

Box Office USA: Potężny spadek "Świtu sprawiedliwości"

Po 166 milionach zarobionych przed tygodniem, tym razem szacuje się, że widowisko zgarnie 52,4 mln dolarów. To oznacza 68-procentowy spadek. Spośród filmów o superbohaterach tylko "X-Men Geneza: Wolverine" zaliczył większy dół (69%).

ocenił(a) film na 8
returner

Miejmy nadzieję że WB wyciągnie wnioski i zrobi roszady kadrowe ale nie zatrzyma Uniwersum ...

waqo1986

Wiesz, film zarobił już 682 mln globalnie.
Mówili, że film musi zarobić ok miliarda, by wyszedł na zero.
tzn ok 400mln Stany, 600 reszta krajów.
Nawet jeśli zarobi mniej ok 920-960mln i lekko nawet stracą to nie zatrzyma universum, bo Suicide Squad jest prawie gotowe. Nie wiem czy to prawda z tymi dokrętkami, by film miał więcej humoru. Wonder woman też zapewne powstanie.
A reszta zapowiadanych filmów zobaczymy.
Najwięcej pewnie teraz myślą nad Justice League i Batmanem.

ocenił(a) film na 8
returner

Z tego co czytałem to szefostwo WB obniżyło trochę poprzeczkę i film wystarczy że zarobi 800+ i będą zadowoleni, ale to się jeszcze okaż. Suicide Squad jest gotowe, WW też prawdopodobnie ma większość scen nakręconych i wydaje mi się że dzięki własnie tym filmom to uniwersum ruszy na dobre, dobrze że pomimo fatalnych opinii,BvS zarobił, i miejmy nadzieje że WB uczy się na błędach:)

waqo1986

A co tu jest do zadowolenia jak film nie przyniesie zysków tylko straty.

Z drugiej strony co było kiedyś z marvelem ? Byli blisko bankructwa i sprzedali swoje postacie. Foxowi np: X-menów, a Sony -Spider-mana. I dopiero od 2008 roku, dzięki Iron manowi zaczęli liczyć się i postanowili zbudować universum.

ocenił(a) film na 8
returner

Kosztował 250 zarobi 800+ gdzie tu strata?

waqo1986

Myślałem, że masz mózg i sam dojdziesz.
Budżet 250mln + koszt promocji 150mln to
400mln koszt całkowity filmu, a nie twoje 250mln.
Zatem jak obliczyli musi film zarobić ok miliarda, by wyszli na zero. 400mln w Usa + 600mln Poza
Z Usa 50% z tego co zarobią kina wraca do producentów.
Z Europy ok 40%.
Z Azji dużo mniej niż 40% (z Chin 25%)
Dlatego tak bardzo producentom zależy na dobrych wynikach finansowych w Stanach, a mnie przykładają wagę do Europy, nie mówiąc o Azji.

Zarobi 400mln w Usa - wraca 200mln
Zarobi 300mln w Europie - wraca 120mln
Zarobi 300mln w Azji - wróci ok 80-100mln w zależności jak dużo będzie z Chin

ocenił(a) film na 8
returner

Koleżko tylko bez obrażania OK? Czytają to teraz masz szczęście że nie jesteś koło mnie...

waqo1986

Nic byś nie zrobił, bo jestem przecież serdeczny,
pomocny i koleżeński :)
Zwróciłem tylko grzecznie uwagę, a nie miałem złych intencji.
Poza tym nie jestem zwolennikiem rozwiązań siłowych w państwie prawa, a skrzywdzić kogoś jest tak łatwo :)

returner

Ogólnie rzecz biorąc dla nich najbardziej liczą się zyski ze Stanów, a najmniej z Azji, bo stamtąd najmniej wraca % z kin do kieszeni producentów.

ocenił(a) film na 8
returner

Też nie jestem zwolennikiem rozwiązań siłowych, natomiast życie mnie nauczyło że czasami trzeba użyć siły aby ktoś coś zrozumiał dokładnie,
Dobranoc.
Ps. takie to państwo prawa że kilka dni temu prawie wylądowałem za kratkami ponieważ nasza inteligentna policja nie potrafi czytać i zgarnęli mnie i prawie zamknęli, ponieważ mam takie samo imię i nazwisko co osoba poszukiwana prze interpol,ale nie doczytali już że data urodzenia się nie zgadza i dopiero po 30 minutach w radiowozie się zorientowali...

waqo1986

Co do policji to rzeczywiście sytuacja nie do
pozazdroszczenia :)

waqo1986

Fajni wyjaśnione jest na pewnej stronce stosunek zysków do strat BvS. Na co liczą producenci filmu ? Na to:
B.O. USA -$375M
B.O. ŚWIAT -$450M
B.O. CHINY - $100M
Razem na świecie - $925M
Co daje producentom:
Szacunkowy zysk z kin w USA (55% z wpływów)- $206.3M
Szacunkowy zysk z kin na świecie (40%) - $180M
Szacunkowy zysk z kin w Chinach (25%) - $25M
A zatem przy zarobku 925mln z kin wróci do
producentów ok 411mln
Dodatkowo liczą że:
GLOBALNY HOME ENTERTAINMENT & SVOD -$260M
GLOBALNY TV - $135M
411M z kin + 260M + 135M = 806M

Straty na film:
KOSZT PRODUKCJI - $250M
GLOBALNE KOSZTY REKLAMY - $165M
GLOBALNE KOSZTY HOME ENTERTAINMENT - $91M
UDZIAŁY I POZOSTAŁE KOSZTY - $92.4M
CAŁKOWITY KOSZT - $598.4M

Zyski 806M- koszta na film 598M =207M CAŁKOWITY ZYSK
O ile film zarobi 925M na świecie w tym 375M w Usa

ocenił(a) film na 9
waqo1986

Problem zawyżonych oczekiwań odbił się nie tylko na recenzjach krytyków ale i na ocenie widzów. Ale to był trudny temat i jestem przekonany, że na prawdę można to było skopać. Uważam, że Zack wyszedł z tego obronną ręką i świetnie oddał atmosferę tych bardziej mrocznych i poważnych komiksów z Batmanem i Supermanem. A przecież o to głównie w tej zabawie chodzi. A wady, które były, nie powinny tego przesłaniać.