PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=687215}

Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Batman v Superman: Dawn of Justice
2016
5,8 130 tys. ocen
5,8 10 1 129800
4,4 44 krytyków
Batman v Superman: Świt sprawiedliwości
powrót do forum filmu Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Jaki by był wasz wymarzony zespół?
Dla mnie to standardowo Batman, Superman, Wonder Women. Bez nich nie wyobrażam sobie ligi.
Do tego Marsjanin i Kapitan Atom bo mają fajne moce i są raczej mniej znani i z tego co kojarzę to
nie występowali w filmach czy serialach. Po za tym z Marsjaninem można by było zrobić dobry motyw
jak w animowanej lidze sprawiedliwych gdzie kosmici atakują ziemie i to on telepatycznie zbiera
wszystkich bohaterów.

ObywatelX

Marsjanina nie będzie,bo obecnie w komiksach jego miejsce zajmuje Cyborg,który również i w filmach się pojawi.
Więc zobaczymy taki skład: Superman,Batman,Wonder Woman,Aquaman,Flash,Cyborg,Zielona Latarnia.

ocenił(a) film na 8
Adorianu

Piszesz "więc zobaczymy"...to jest potwierdzone? bo z tego co kiedyś czytałem to Latarnia ma pojawić się w całej okazałości w JL2, a w pierwszej części niby dopiero pod koniec ma się pojawić... gdzieś taką plotkę czytałem :)

waqo1986

A co ma tu nie być potwierdzone? przecież DC wypuściło już jakie filmy powstaną.

Mamy Batman v Superman,Suicide Squad,solowy film z Wonder Woman,JL Part One,The Flash,Aquaman,Shazam,JL Part Two,Cyborg,Green Lantern.

ocenił(a) film na 8
Adorianu

Spoko, spoko chodziło mi konkretnie o Zieloną Latarnię bo tak jak mówiłem ma się pojawić na końcu JL1(o ile się pojawi) dlatego pytam

waqo1986

Jeśli chodzi o samą Zieloną Latarnię to nie wiadomo czy wcześniej niż w swoim solowym filmie się pojaiw, to była tylko plota że w JL Part Two się zjawi.

ocenił(a) film na 6
Adorianu

Czyli Shazam też się pojawi w lidze? W ogóle ten cyborg to jakaś spoko postać? Bo mi się wydaje, że lepiej by było go zamienić na kogoś innego albo wyrzucić. Ale zawsze mogę się mylić.

ObywatelX

No czy członkiem JL Shazam będzie to nie wiadomo.No i są też pogłoski że może nie być częścią uniwersum.Co do Cyborga to zależy,ja bym wolał Marsjanina,ale w komiksach Cyborg jest teraz członkiem.

ocenił(a) film na 6
Adorianu

Szkoda jeśli Shazam nie członkiem ligi jedna z fajniejszych postaci według mnie. A jeśli nie będzie w ogóle powiązany to lipa na maxa. Mam nadzieję, że to tylko ploty. Z tym cyborgiem też mam nadzieję, że mnie pozytywnie zaskoczą.

W obydwu częściach JL będą walczyć z brainiakiem? Bo słyszałem, że ma być przeciwnikiem ligi.

ObywatelX

Nic nie wiadomo kto będzie przeciwnikiem w JL.Ploty których jest cała masa ot co.

ocenił(a) film na 5
Adorianu

Sądzę , że prędzej czy później WB wprowadzi Manhuntera do JL.To w sumie też zależy od ilości filmów - jak długo WB będzie chciało to ciągnąć itp.Ja uważam , że taki Batman po JL II powinien zejść na drugi plan(np mógłby odejść z samej drużyny) i mógłby mieć jakiś wielki comeback w trzeciej części(brzmi dość przewidywalnie ale całkiem fajnie).Affleck wtedy będzie koło 50 więc mogliby wprowadzić jakąś ,,świeżą krew" - czyli np Marsjanina.

ocenił(a) film na 6
Tomas505

Albo Kapitana Atoma. Razem z Marsjaninem to w sumie moje ulubione postacie.

ObywatelX

Atom będzie w serialu,więc wątpie że dadzą go do filmu.Może ale to może kiedyś,ale wątpie.Na początek najważniejsi są główni członkowie Ligi.

ocenił(a) film na 6
Adorianu

Kapitan atom ma mieć serial? Czy chodzi Ci o Atoma w arrow? Bo Kapitan atom i Atom to dwie różne postacie.

ocenił(a) film na 7
ObywatelX

pewnie chodzi o atoma w Arrow;p

ObywatelX

To mój błąd,myślałem że to jedna i ta sama postać.W takim razie czym się różnią od siebie?

ocenił(a) film na 6
Adorianu

Kapitan Atom to już nie człowiek tylko energia w specjalnym skafandrze. Jest mocnym koksem.
Chciałem wysłać linka ale nie mogę. Wpisz sobie w youtube Captain Atom vs Superman.

Atomem się jakoś nie interesowałem ale potrafi się zmniejszać(coś jak antman) i raczej nie jest taki mocny.

ObywatelX

No znam Captaina Atoma właśnie z anomwanej JL i myślałem że w Arrow to będzie właśnie on.Kapitan Atom i Atom,można sie kurde pomylić,zreszta Kapitan chyba też może się zmniejszać jak antman.

ocenił(a) film na 6
Adorianu

W animowanej lidze Atom też jest. Nawet w pierwszym odcinku JLU(inicjacja) siedzi na ramieniu Wonder Women podczas przemowy Supermana.
Na początku też nie wiedziałem, że to inne postacie.
Gdyby Kapitan Atom się pojawił w arrow to bym był zadowolony jak małe dziecko.

ObywatelX

Cyborg to nudna i nijaka postać, ale że w Lidze nie ma murzyna, to jednego dodali dla poprawności politycznej i by czarnoskóra część społeczeństwa miała swojego przedstawiciela.
Sam Cyborg ma na celu być odrobiną "nowoczesności" w lidze zdominowanej przez superpotężnych prawie bogów, w końcu jako jedyny ma coś wspólnego z technologią prócz Batmana oczywiście, bo reszta to koksy najpierw biją później myślą. Martian Manhunter to sto razy ciekawsza postać.

Ultraman616

W Lidze jest murzyn - Cyborg właśnie. Lepiej dodać murzyna, niż z białego zrobić murzyna, jak twój Marvel.

Szejku

Przed Cyborgiem był Manhunter i to on jest prawowitym członkiem JL, a nie Cyborg, który ledwie od 3 lat jest w lidze z powodów jakie podałem i pasuje tam jak pięść do nosa. Niby z kogo zrobiono murzyna?

Ultraman616

Co nie zmienia faktu, że JEST w Lidze. No jak to z kogo, z Nicka.

Szejku

Zamieniono go na Samuela L. Jacksona - wielka mi strata, pozatym oryginalny biały Fury istnieje w głównym świecie Marvela jako Unseen, nowy Watcher.

Ultraman616

Bla, bla, bla. Zrobili z białej postaci murzyna.

Szejku

A twoje DC zrobiło z Green Lanterna Alana Scotta Geja :)

Ultraman616

Skąd wiesz, że nie był wcześniej gejem? Po za tym, orientacja z wiekiem może ulec zmianie, kolor skóry - nie. :)

Ultraman616

Tak samo jak ponoć postać Czarnej Pantery rządząca super bogatym i rozwiniętym państwem w Afryce to wynik poprawności politycznej czy chęci "pocieszenia" czarnoskórych.Co zrobisz? nic nie zrobisz.Cyborg był lubianą postacią z Młodych Tytanów,po wydarzeniach we Flashpoint Paradox mamy doczynienia z nowym światem z nowymi wariacjami i zmianami,jedną z takich zmian jest właśnie Cyborg.Marsjanin dołączył chyba do JL of America.
Cyborg jak dla mnie jest całkiem spoko a w filmie może przecież wypaść jeszcze lepiej,nie wiemy jak tutaj postać zostanie nakreślona,także ja bym jeszcze tego wyboru nie skreślał choć też bym Marsjanina chciał ujrzeć i myślę że jak uniwersum DC się zacznie powiększać za co trzymam kciuki to zrobi się właśnie miejsce i dla niego.

Adorianu

Panther powtał w latach 60' i jest pierwszym czarnoskórym superbohaterem, to inna historia.
Nie lubie Cyborga ani z komiksów ani z animacji, we Flashpoint Paradox był do bani, w JL War niewiele lepszy, ot taka inna wersja Iron Mana do zadań technologicznych, przydupas jak Falcon, a nie postać godna głównej eskadry.
Manhunter jest milion razy ciekawszy, oryginalniejszy i oby coś z nim się znalazło, bo przez to NEW 52 wszystko jest nie tak: z Lobo zrobili śmiecia i go zabili ot tak, Alan Scott gej, Manhunter poza ligą - żenada i tyle.

Ultraman616

A Fury wciąż jest czarny.

Ultraman616

To Ty nie lubisz :) fanów jednak ma,ja go lubiłem z bajki Teen Titans a i w JL War wypadł ciekawie(w przeciwieństwie do innych postaci jak WW według mnie).Co do Iron-Mana to nigdy bym go z nim nie porównał,choć jak Stark pełni rolę speca od technologii ale to samo można powiedzieć o Batmanie,a jednak on i Cyborg to inne postacie.
I tak jak pisałem wyżej mam nadzieje że jak uniwersum się rozkręci to przyjdzie czas i na samego Marsjanina,bo jego też lubie bardziej od Cyborga,taki sentyment mi pozostał do tej postaci bo kiedyś sie oglądało animowane JL :).
Jego zmiennokształtne moce byłyby czymś świeżym.Ale mimo wszystko jestem otwarty na filmowego Cyborga i się zobaczy jak wypadnie,ja
zawsze jestem pozytywnie nastawiony :)

A Falcon w Cap2 wypadł dobrze, i nie wiem czy można go nazwać byle jakim przydupasem skoro obecnie w komiksach został samym Kapitanem Ameryką

Adorianu

Jednakże, w animowanej adaptacji pierwszego tomu Ligii Sprawiedliwych jakoś swobodnie zastąpili Aquamana Shazamem, choć to ten pierwszy jest w komiksie.

Pytanie jest dla mnie, kto dokładnie będzie za maską Lanterna i Flasha. Jakoś tam wolałbym Wally'ego Westa, aniżeli Barry'ego Allena. Odrobinka humoru i optymizmu przyda się lidze. Latarnik? Wolałbym Hala Jordana, ale znając dzisiejsze Hollywood pewnie dadzą Stewarta, by podpiąć się pod poprawność polityczną, o czym już się wyżej pisze w tym temacie. Nie żebym miał coś przeciwko Afroamerykanom, po prostu wolałbym Hala.

Ketosz

Już Cyborg jest murzynem, więc na zieloną latarnie mogą dać spokojnie Hala. ;)

ocenił(a) film na 6
Ketosz

Też bym wolał Hala. Ryan Reynolds idealnie pasował szkoda, że green lantern z 2011 był lipny bo wątpię żeby go 2 raz wzięli.

Ketosz

Zastąpili Aquamana Shazamem po to by mieć opcję zrobienia osobnego filmu z Aquamanem w roli głównej po to żeby lepiej nakreślić tą postać.

Flashem będzie z tego co słyszałem Barry Allen,a i jego przecież humor i optymizm się trzyma,co widać choćby w serialu.Co do Zielonej Latarni to ja jednak myślę że to będzie Hal,jak narazie wygląda na to że w filmach członkowie Ligi będą tacy sami jak są w komiksach New 52.Stewart był głównie lubiany w filmach animowanych bo ponoć w komiksach jest raczej dupkowatą postacią i ludzie aż tak bardzo za nim nie przepadają.

ocenił(a) film na 6
Adorianu

Gdzieś czytałem, że w filmie pojawi się doomsday wiadomo czy to prawda? Szczerze mówiąc wątpię ale z chęcią bym go zobaczył. Jest jednym z moich ulubionych villainów.

ObywatelX

Nie,to tylko plotki.Czemu jest jednym z twoich ulubionych villainów? to tylko potwór co wszystko rozwala bez żadnej osobowości xD.

ocenił(a) film na 6
Adorianu

Właśnie dlatego mi się podoba :). Nie powstrzymana siła destrukcji(chociaż zawsze znajdą jakiś sposób, żeby go pokonać (: ). Nie można z nim negocjować czy zawierać układów nie da się go przekupić. To mi się w nim własnie podoba(Im mniej myśli i się zastanawia tym lepiej). Chociaż np. Joker też mi się podoba mimo, że to zupełnie inna kategoria. Gdyby wszystkie postacie były oparte na sile było by nudno.