PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=687215}

Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Batman v Superman: Dawn of Justice
2016
5,8 130 tys. ocen
5,8 10 1 129780
4,4 44 krytyków
Batman v Superman: Świt sprawiedliwości
powrót do forum filmu Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Ten

ocenił(a) film na 7

Nie dawno dostalismy zwiastun i po jego obejzeniu uwazam ze moze bedzie lepiej niz w Man of Steel, ale nie wiele.
Szkoda, bo lubie Henrego Cavilla jako Supermana, a Mamoa jako Aquaman to chyba najlepszy casting tych filmow.
Ale niestety, Zack Snyder dobrym rezyserem nie jest, robi calkiem srednie komiksowe ekranizacje i jeden jedyny oryginalny film jaki zrobil to Sucker Punch, ktory... mu nie wyszedl.
Tak wiec nie oczekuje za wiele.
Inna sprawa to fakt ze DC nie obchodzi wykreowanie spojnego swiata z komiksow, tylko chca pobic Marvel, zobaczycie ze im nie wyjdzie, bo Marvel, rozplanowal to sobie, spokojnie bez stresu stworzyl bohaterom osobne filmy, potem zrobil wspolny film.
Dwa lata temu dostalismy Man of Steel, za rok dostaniemy Batman V Superman: Dawn of Justice, a rok pozniej Justice Leauge: Part One, w BVS maja pojawic sie Batman, Superman, Wonder Woman i Aquaman, to nie wyjdzie, bo, jak dostana wystarczajaco duzo czasu by ich podbudowac, to wyjdzie taki Spider-man 3, jak nie to nie bedzie dobrze w JL.
Tak wiem ze przed JL ma wyjsc Suicide Squad (szczerze wygladajacy duzo lepiej od BVS) i Wonder Woman, ale to nie wystarczy, nadal mamy nie dobudowanych Aquamana, Flasha, czy Cyborga.
Kolejna sprawa, tytul i temat.
Batman Kontra Superman: Swit Sprawiedliwosci, okej, ale moim zdaniem powinno to byc "Batman I Superman: Swit Sprawiedliwosci"
Dlaczego bohaterowie, ktorzy potem buduja wspolnie grupe, musza walczyc?
Nie podoba mi sie to.
I tak, wiem to pochodzi z The Dark Knight Returns, ale szczerze, po przeczytaniu pierwszej czesci nie widze w nim nic specjalnego, jasne, nie jest zly, ale o wiele lepszy jest np. The Killing Joke.

Kolejny WTF to casting, Mamoa i Irons - super, Affleck, moze byc.
Ale Gal Gadot?!
Patrze na nia i w zaden sposob nie przypomina mi WW, a bardziej 16 letnia siostrzenice WW, ktora ukradla jej kostium i sie przebrala, widzialem cosplayerki ktore wygladaja bardziej przekonujaco (i tu nie chodzi mi o kostium, ten jest spoko).

Tak wiec, bedzie klapa.
Mam nadzieje ze bedzie jak z Amazing Spider-man 2, film okaze sie klapa, WB wywali Snydera, i rozplanuje to lepiej, na spokojnie.

Bo jesli zrobia to tak jak Marvel, to bedzie bardzo dobrze:
Najpierw np nowa wersja Supermana, ale nie origin.
Potem Wonder Woman, i co rok nowy film, ktory wnosi do spojnosci, czyli np Arrow, Flash, czy Aquaman, a tak szczerze to z tego co widzialem to lepiej jak to zrobia tworcy Flasha i Arrow (nie widzialem jeszcze ale widzialem clipy i jestem zachecony.) mogliby zrobic serial dla WW, Aquamana i innych, a potem zrobic film kinowy Justice League.

Tak wiec, jestem sceptyczny co do tej produkcji.

ocenił(a) film na 7
FenrirLokeson

P.S.
The Dark Knight Returns byl juz inspiracja do The Dark Knight Rises, nie maja innych komiksow o Batmanie do inspirowania sie?