PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=124619}

Bezprzykładna obrona twierdzy Deutschkreutz

Die Beispiellose Verteidigung der Festung Deutschkreuz
1967
6,1 134  oceny
6,1 10 1 134
Bezprzykładna obrona twierdzy Deutschkreutz
powrót do forum filmu Bezprzykładna obrona twierdzy Deutschkreutz

i jego kolegami do zapomnianej przez ludzi twierdzy Deutschkreuz. Choć zastajemy w niej okna zabite deskami, dziedziniec zarośnięty trawą, zaś sam budynek nieco nadgryziony zębem czasu, to dla chcącego nic trudnego - można zabawić się w odtwarzanie historii. Chłopaki lubią przecież "zabawę w wojnę". Przy okazji tych młodzieńczych eksperymentów wysłuchujemy kilku anegdot z historii zamku, jak np. hrabiowie zabawiali się ze służącymi na polach czy jak wykąpali służące w winie, które potem sprzedawali - na pewno za dobrą cenę.
Ostatecznie film jest okazją do namysłu nad sensem wojny, nad zachowaniem ludzi w skrajnych sytuacjach, kiedy czekając na wroga nie wytrzymują nerwowo. Bo czują, że wróg jest blisko, ale jednoczesnie nie mogą go dostrzec; wtedy nawet kępa trawy wydaje się zakamuflowanym żołnierzem. Choć najgorsze jak podkreśla reżyser, to "gdy człowiek przebierze się za człowieka w ludzkiej skórze"...

ocenił(a) film na 5
kosmiczny

No coś w tym jest, też miałem różne przemyślenia odnośnie wojny i zachowań żołnierzy. Ale film nie jest dla mnie zbyt czytelny i nie wykorzystuje do końca lokacji, która jest świetna. Można rzucić okiem, ale jak dla mnie nic specjalnego.