... trzecia część jak na razie najlepsza. Tekst roku:
- Po co szukasz Kielicha Judasza?
- Mam już jego talerz, nóż i widelec, chcę mieć pełny zestaw.
XDD
ale jak dla mnei ciekawy pomysł,zrobienie z Judasza pierwszego wampira .. jakoś nigdy o tym nie słyszałam ale czemu nie ^^
Nie dośc że to skrzyżowanie Bonda ze Skarbem Narodów to jeszcze poszli w stronę Dana Browna
Ten tekst z sztucami Judasz niezły :)
Film niezły, ale wyraźnie widać inspiracje Indiana Jonsem:)
Ten motyw z Judaszem jako pierwszym wampirem pojawił się w horrorze "Dracula 2000". Swoją drogą polecam, pierwszy horror jaki obejrzałam od początku do końca i się w nim zakochałam. Butler jako Dracula - niesamowity :D
Motyw wampira Judasza jest popularny, mniej więcej na równi jak ten z Lilith( pierwsza zona Adama), ale jak ktoś się nie interesuje tymi tematami to w sumie nie musi wiedzieć ;p
Lilith matka czarownic, pierwsza żona Adama, żona Belzububa [podejrzę, na pewno jakiegoś diabła ], sama z siebie wstąpiła do piekieł !! a z Judaszem, to się zaczęło jak ktoś skojarzył, że się on powiesił na drzewie jesionowym [ co zabija wampiry, kołki jesionowe, ewentualnie drewniane, ale jesion to drewno ], czuł odrazę do tych srebrników, za które sprzedał Jezusa, [ a co zabija wampiry vol 2, srebro, btw. likantropy bardziej ] etc. ludzie zaczęli znajdywać, różne wersje tej samej historii
A ja to wiem bo interesuję sie tymi tematami od 7 lat ponad, tylko odpisywałam na posta, bo ktoś napisał, że motyw Judasza nie jest popularny;p
Szkoda, że nie mogę napisać prywatnej wiadomości, bo widzę iż fan/ka wampirów chyba również (przynajmniej z filmów tak wychodzi;p ), więc można by było się powymieniać poglądami i popisać:P
Jeśli chodzi o mnie, Hikaru_Oyama ?? To ja, jejku, uwielbiam wszystkie motywy wampirów, czarownic, wilkołaków, i demonów !! uwielbiam, tylko nie dzierżę Edzia, który zepsuł caaaaałeeee kino wampirów... poczynając ma hrabi Count von Count z ulicy sezamkowej, jak miałam 6 lat, a kończąc na Micku St. Johnie, i Damonie Salvatore <33 oczywiście uwielbiam tez wampirzyce. Moim zdaniem najlepiej zagrały Stana Katic, w bibliotekarzu, i Nina Dobrev - Katerinę Petrovę
Dla mnie ta seria to taki Indiana Jones dla ubogich, bo wiadomo na czym się wzorowano.
Nie chcąc nikogo tym obrazić oczywiście ;-)
Powiedziałbym że takim jednym z najbardziej spektakularnych klap nawiązujących do Indiany to jest Tomb Raider ;)
a skąd! to chyba "Zagadek Sfinksa" nie oglądałeś... wybitnie okropne połączenie Indiany i Lary Croft z wybitnie okropną obsadą, fabułą, muzyką, scenografią, wszystkim.
aktorów nawet ubrano tak samo jak Forda i Jolie w pierwowzorach. i w dodatku ten wątek miłosny...
Bibliotekarz 3 - nie wytrwałem do końca mimo obejrzenia znośnych jeszcze dwóch pierwszych części. Dodatkowo ten prosty humor w tym filmie (latający excalibur bawiący się z głównym bohaterem ;/). Humor na poziomie polsatowskich filmów z psami grającymi w kosza, piłkę, psów bohaterów itp.
Wiem że to film TV ale to nędzna podróbka Indiany Jonesa, Skarbu Narodów, czy nawet Alana Quatermaina z Richardem Chamberlainem.