Jak w temacie - które z dostępnych biografii są wg Was godne polecenia, żeby wgłębić się w historię zespołu i Friediego? Słucham Queenów od dawna, ale dopiero film sprawił, że chciałabym dowiedzieć się więcej na ten temat. Możecie polecić (najlepiej linki) wartościowe książki z perspektywy fana i miłośnika zespołu?
Och, co za potworny nietakt. Zostaw proszę miejsce dla dyskusji na temat, jakiego ma dotyczyć ten wątek.
Hmm z tym "Queenów" to może nie aż potworny nietakt, ale taka odmiana nazwy tego zespołu wielu fanom może się nie podobać...
Odnośnie biografii to najbardziej kompletną,wyczerpującą w mojej ocenie jest ta autorstwa Lesley-Ann Jones pt Freddie Mercury: biografia definitywna,autorka udała się nawet do Zanzibaru, jak to określiła aby odkryć prawdę o przeszłosci Fred-die'ego,dowiadujemy się jakim był uczniem z kim się kolegował autorka pyta nawet o jego seksualność w młodości.Książka pełna jest wypowiedzi jego przyjaciół a także spostrzeżeń samej autorki,właściwie to jest historia nie tylko Freddiego ale i całego zespołu,opisany jest chyba każdy rok ich działalności aż do śmierci Freddiego.
Druga to może nie jest stricte biografia ale ksiązka autorstwa jego partnera Jima Huttona pt Freddie i Ja.Autor opowiada w niej historię od momentu poznania Freddiego do jego śmierci,książka napisana z jego perspektywy-człowieka tęskniącego za Freddiem,byc może nie do końca obiektywna,nie ma tu zbyt wiele o zespole za to mnóstwo o relacjach obu panów właściwie każda ich wspólna chwila,każda wyprawa jest tutaj opisana,min ta do Japonii i akurat ten rozdział mocno mnie wynudził.Hutton opisał tez ostatnie chwile Freddiego...dosłownie ostatnie,stawia też w niekorzystnym świetle Mary Austin,zwłaszcza jej zachowanie po śmierci Freddiego uważał za bardzo krzywdzące go...