Zaczynając moją skromną analizę chciałbym od razu zaznaczyć, że nie znalazłem nigdzie informacji na temat jaki był budżet filmu. Moim zdaniem (w przeciwieństwie co do niektórych), film ma jak najbardziej realistyczną fabułę. Istnieje wielu piłkarzy, którym zapowiadano wielką karierę reprezentacyjną, a którzy musieli z niej zrezygnować z powodu poważnej kontuzji. Wielce prawdopodobna jest przeciętna praca jako trener wf'u, który ma problemu z alkoholem i ze sobą samym. Zgodzę się, że kilka wątków jest zbędnych ("francuzka", historie niektórych piłkarzy).
To co na pewno należy zaliczyć na plus to nietypowy styl dokumentu. Czuć też oryginalność w samej fabule. Mimo nie specjalnej obsady, piękna gra aktorska, szczególnie Marcina Dorocińskiego. Jeszcze gdyby muzyka byłaby trochę lepsza, a reklama dotarła do większej rzeszy widzów...
Mimo wszystkich wad, film sto razy lepszy od niedawno powstałych szpruchtów i tandet typu: "Nie kłam kochanie", "Testosteron" czy "Koń Trojański" niewartych krztyny uwagi.