PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=395980}
7,1 43 tys. ocen
7,1 10 1 42793
6,6 16 krytyków
Boisko bezdomnych
powrót do forum filmu Boisko bezdomnych

Przed chwilą skończyłam oglądać "Boisko bezdomnych" i muszę stwierdzic, że nie jest to film łatwy w ocenie. Z pewnością na wielką pochwałę zasługuje rola Dorocińskiego, zresztą jak i pozostałych autorów. Historia smutna, czasem wręcz przygnębiająca, mimo wszystko z happy endem. No i właśnie ów piękny koniec filmu najwięcej tu mąci. Z jednej strony wzrusza i zachwyca, jednak ogladając film nie mogłam się oprzeć wrażeniu, że to takie "amerykańskie" - biedni, dośwaidczeni przez życie ludzie dzięki własnej silnej woli i samozaparciu dosięgają marzeń. Motyw maglowany na miliard sposbów, bardzo wyeksploatowany i niezaskakujący. Mimo wszystko losy bohaterów poruszające, przyznam że nie raz zakręciła mi się łza w oku. Z pewnością nie jest to realistyczna opowieść, chyba trzeba na nią spojrzeć jak na bajkę. Wówczas film może tylko zachwycać. Wniosek z tego taki - polecam serdecznie :)!

ocenił(a) film na 8
tra

Nie jest realistyczna? Bo według Ciebie człowiek nie może się zmienić? To właśnie jest przesłanie filmu. Człowiek, który ma motywację może zmienić swoje życie. Żadnego amerykańskiego patosu w tym filmie nie doświadczyłem. Nie przejmuj się, w boisku bezdomnych 2 wszyscy pozamarzają w zimę żebyś mogła uznać to za arcydzieło.

olisde

Nie do końca rozumiem Twoja wypowiedź.

ocenił(a) film na 8
tra

Chodzi o to , że happy end w tym filmie jest jak najbardziej pożądany. Pokazuje, że bezdomni osiągnęli coś ciężką pracą i poświęceniem pomimo napotkanych trudności. Pokazuje , jak jeden człowiek może zmotywować całą grupę i zmienić dzięki temu swoje własne życie. Amerykańskim happy endem byłoby pokazanie jak bezdomni wygrywają i zdobywają puchar. W filmie jednak pozostało niedomówienie. Bezdomni jedynie wyszli na murawę i to jest najlepsze z tego wszystkiego. Samo dotarcie do tego momentu to dla nich wielkie zwycięstwo i szansa na zmianę. Jak chcesz realizmu to obejrzyj sobie dokument na animal planet. Zresztą w Boisku Bezdomnych nie ma nic nierealistycznego.

ocenił(a) film na 7
tra

Hmm jestem zaraz po oglądnieciu tego filmu j bardzo mi się podobał .... Gra aktorów WSZYSTKICH była dobra i miała znaczenie, fajnie "rozpisane wątki bohaterów" ogólnie bardzo bardzo mi się podobał film tylko nie które momenty ściskały za serce ;/ Ubolewam nad tym że zamiast wyemitować taki film taki film to Tv pokaże po raz milinowy to beznadziejną odmóżdżającą papkę jaką jest np. Kevin sam w domu... źle się dzieje ;/