PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=405394}
6,7 935  ocen
6,7 10 1 935
Brick Lane
powrót do forum filmu Brick Lane

Znakomity.

ocenił(a) film na 8

Pięknie opowiedziana wielowymiarowa opowieść o odnalezieniu siebie, wolności, miłości... Początkowo film zdaje się wpadać w pewien stały schemat historii o kobiecie stłamszonej w świecie mężczyzn, wydanej nieszczęśliwie za mąż, która odnajduje miłość gdzie indziej. Na szczęście film wyzwala się z tych schematów całkowicie i czyni to niepostrzeżenie, w sposób niezwykle subtelny. Naprawdę ujął mnie tym. Dzięki temu nie popada w banał i sentymentalizm, ale staje się prawdziwie ludzką i głęboką historią, która nie tylko wzrusza, ale i daje do myślenia. Brawo! 8,5/10

ocenił(a) film na 5
snoopy

hmm nie wiem co jest gorsze: radykalnie negatywna opinia na temat filmu czy totalna obojętność?? bo mi niestety ciężko jest się ustosunkować do tego obrazu. historia jakich niestety wiele. o kobiecie, która poddaje się temu co przynosi jej los. niby na końcu udowadnia swoją siłę i podejmuje, co raz pierwszy w życiu, samodzielną decyzję..ale zupełnie do mnie nie przemówiło to zakończenie. plus za uniwersalność - niezależnie od kraju, narodowości, religii, przesłanie zrozumiałe dla każdego. tylko jakoś tak...mało wyraziście.