Film sam w sobie niezły. Ale myślę, że emitowanie go w Wielki Piątek jest lekkim nieporozumieniem ze strony TV Polsat. Jak myslicie?
To jest bardzo.... dziwne ? Ciężko powiedzieć, co kierowało osobą, która takie coś postanowiła nadać w ten dzień. To jest już odmienna sytuacja niż dzisiejsza, bo NA SIŁĘ ktoś szuka kontrowersji. Pewno dla reklamy, jak widać dość skutecznej.
A co w tym złego? ;) Film jest bardzo dobry, przekazuje nawet wiele wartości. Sama jestem chrześcijanką, wierzę w Boga, ale nie widzę powodu nie emitowania go w Wielki Piątek ;). Wręcz przeciwnie. To, że Chrystus umarł na krzyżu nie znaczy, że mamy oglądać same przygnębiające filmy, bo jak stwierdziłeś/aś, ten dzień jest dniem "smutnym". ;)
Jesteś katoliczką, protestantką czy jakimś innym odłamem religii chrześcijańskiej? Po wiesz religia chrześcijańska tak się dzieli i myślę, że dobrze było by to określać bardziej dosadnie...
myślę, że jak się nie podoba, to oglądaj prokatolicką telewizję publiczną. Od komercyjnej nie masz prawa wymagać czegokolwiek. Ja z przyjemnością obejrzałem i uważam katolickie zaślepienie i histerię jaką obserwuję w ostatnich wątkach (z uwagi na to że film wyemitowano w święta) za żałosne do tego stopnia że aż śmieszne. Co religia ma wspólnego z TV ?! Oczekujesz emitowania przygnębiających filmów z Jezusem na krzyżu? Ateiści i wyznawcy innych religii zgodnie z twoim tokiem rozumowania powinni się poczuć urażeni dyskryminowani. Mądrości życzę.
Otóż to. Katolicy mają problem z pojęciem tego, że nie są pępkiem świata. Nie wszystko będzie się wiecznie w okół nich kręciło.
Chyba trochę przesadzasz. Jestem katolikiem i wcale nie wydaje mi się, że jestem pępkiem świata. Na ogół katolicy tak nie myślą, gdyż byłoby to niezgodne z nauką Jezusa, który jest naszym mistrzem i Bogiem oraz Panem.
My katolicy wierzymy, że mamy służyć ludziom i im pomagać stawać się lepszymi ludźmi gdyż tego wymaga od nas Jezus. Teza, że katolikom wydaje się, że są pępkami świata jest łagodnie mówiąc... chybiona.
MrKrzychV ale większość ludzi którzy uważają się za prawdziwych katolików właśnie tak się zachowuje i ma w d*pie innych ludzi.
Nie gorączkuje się, to jest moje zdanie dotyczące ludzi których zanan i którzy uważają się za tych prawdziwych katolików. Jeśli jesteś człowiekiem który szanuje i pomaga innym ludziom, to bardzo się ciesze.
Już sam fakt, że zbawieni będą tylko członkowie danej denominacji zakrawa pod przeogromne wywyższanie się nad wszystkimi dookoła. Każda religia uważa się za pępek świata, a żadna nie ma racji.
A co byłeś juz po drugiej stronie gadałeś z Bogiem że wiesz która sie myli a która nie ... no niewiesz to się zamknij i nie pouczaj ludzi jak mają żyć ja cie na siłę do kościoła nie ciągnę więc i ty uszanuj moje cudze poglądy znasz takie stare mądre przysłowie ..."Nie czyń drugiemu co tobie nie miłe " !
W tym momencie strzeliłeś sobie z dubeltówki w stopę ; )
Mój komentarz traktuje właśnie o tym, że NIKT nie może być pewien która religia prowadzi do Boga, bo nikt z nim nie rozmawiał i nikt nie był po drugiej stronie by poświadczyć o autentyczności jednej z denominacji.
Problem w tym, że to KAŻDA religia i KAŻDA denominacja uważa, że to ona jest najlepsza i tylko ona zapewnia ścieżkę do raju. Więc nie mi to mów, a katolikom mów "nie wysyłaj innych do piekła, skoro sam tam trafić nie chcesz".
O Dantym i Jezusie nie słyszałeś ;)? Tak poważniej ...są dowody z przestrzeni czasu potwierdzające autentyczność bytności Jezusa więc nie widzę przeciw skazań by nie wierzyć dalszym słowom odnalezionym w Piśmie św. doniosłość cudowność ,niemożliwość na ludzkie warunki tych czynów potwierdza że to co powiedział Jezus jest prawdą a on powiedział wyraźnie "Jam jest droga prawda i życie " to najlepsze potwierdzenie że tylko TA religia jest prawdziwa(Chociaż ja jestem zwolennikiem Pluralizmu modlitewnego bo każda z nich jest jak język forma za pomocą której człowiek się komunikuje z Bogiem i prowadzi do tego samego celu choć może w innej formie.) To tyle odemnie
Jakbyś wychował się w kulturze gdzie panuje islam, to pewnie byłbyś przekonany że to wiara w Allaha jest tą jedyną słuszną.... ale niech każdy wierzy w co chcę.
Może byłbym, może nie. Ale wiem, że tą jedyną słuszną jest katolicyzm i chrześcijaństwo. Żadna inna religia nie ma tylu dowodów na swą słuszność niż właśnie ta. I żadna inna religia nie ma tylu namacalnych dowodów na istnienie jej Boga co ta. Jednak nasza religia opiera się głównie na wierze bez dowodów: ,,Błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli" I tak Jezus dużo dowodów nam przedstawia, ale kto jest ślepy ten nic nie widzi...
Dante to postać fikcyjna, choć książka niesamowita. W Biblii też nigdzie nie pisze, jakoby Bóg zszedł do piekieł.
Dowodów? Jakich niby dowodów? Badam wiele lat te wasze dowody i żaden z nich nie jest potwierdzeniem żadnego absolutu. Poza tym zapoznałeś się z dowodami, objawieniami i świętymi uleczeniami które mają miejsce w islamie, lub w hinduizmie? Zapoznałeś się z Awestą, której lektura pokazuje, że to zaratusztrianizm ma racje? Każda religia ma dowody na swoje poparcie - ma proroków, objawienia, wypełnione obietnice Boga, oraz cudowne uzdrowienia. Lecz to nie są żadne dowody, ponieważ nauka rozkłada je na łopatki w kilka minut.
O Dantym pisałem z przymrużeniem oka ;)Ale zgodzę się książka ekstra a gra i Animacja pierwsza klasa! ;) Mówisz masz !
Świadectwa piśmienne Rzymskiego historyka (niepomne jego imienia ale jak od najdę to dopisze)(Potwierdzono badaniami autentyczność tych zapisków)
Świadectwo piśmienne Józefa Flawiusza (Rzymianożyda) - wiem wiem toczyły się dyskusje o prawdziwości tych świadectw ale ostatecznie badacze udowodnili że tekst został zmieniony w X wieku (bodajże) przez chrześcijańskich kopistów tylko w formie odnoszenia się do samej osoby Jezusa przez Józefa reszta jest niepodważalna(jeśli zaczniesz kwestionować badaczy i ich wysiłki oraz metody to koniec dyskusji bo ja nie gadam z ludźmi ślepo wałkującymi swoje utarte w mantrze postanowienia nie biorącymi pod uwagę siły argumentów ostatecznych jakim są badania w wymiarze naukowym , poza tym nie lubię uzasadnień nie bo nie bezpodstawnych. )
Mandalion - chusta św Weroniki na której odcisnęła się twarz Jezusa w krwi ...wzmianki o niej pojawiają się w kronikach spisanych przez Templariuszy podobno czcili tę twarz ( co później tez obrócono przeciw nim i zarzucono że na chuście widnieje oblicze pogańskiego boga co było pretekstem i przyczynkiem do zniszczenia i spalenia Templariuszy jako Heretyków ) co do samej chusty nie znam szczegółów ..chyba spłonęła lub zaginęła.
Płyta nagrobna i sam grobowiec ..córki Annasza (jednego z arcykapłanów sądzących Jezusa) - co potwierdza po raz kolejny że taki człowiek był istniał sądził Chrystusa itd.
-Całun Turyński - I nie wmawiaj mi że to kopia i fałsz ..wypowiadał sie na ten temat biegły specjalista od fotografii itd stwierdził że efekt jawiącej się w trój wymiarze postaci jest niemożliwy do zrobienia tamtą techniką i to jeszcze na płótnie ...po za tym to tak jak by negatyw zdjęcia ...wielcy malarze oświecenia dwie epoki po średniowieczu dopiero zaczęli wprowadzać istotne zmiany do technik malarskich (gry z cieniami pseudo 3d ,kontury pozorny horyzont itd itd nie wspominając że żadnemu nie udało się namalować prawdziwie wypukłego trój wymiarowego obrazu ! ) Co do badania próbki metodą węglową ... nie pobrano fragmentu z środka całunu lecz z obrzeży a jak wiadomo cudowne płótno wędrowało od miasta do miasta i było wystawiane na powszechne obmacywanie po skrawkach i w tej części płótno zostało podarte poszarpane itd i ta część jest doszyta i nic w tym dziwnego że metoda węglowa datuje ten kawałek próbki na XIV wiek ...pewnie nieźle byś się zdziwił gdyby zbadano fragment z środka idę o zakład że ma 2K lat - mnie nie dziwi fakt że Kler nie chce zezwolić na pobranie próbki z środka to ich najcenniejsza relikwia i nie chcą ryzykować jej rozpadu w końcu liczy sobie parę latek ;).
No i Gra'l którego co prawda nikt nie miał w ręku i na oczy nie widział ze współczesnych (po za Indian'a Jonsem ;) ) ale występuje w tak wielu podaniach legendach i pismach apokryficznych że coś na rzeczy być musi ..nie wspominając już o objawieniach z Lurdes , Fatimy czy te dane siostrze Faustynie (Choć ja jestem akurat takiej natury że muszę mieć dowody ...najlepiej namacalne i ostateczne..muszę wsadzić palec w bok i daleki jestem od nieprzyjmowania wyjaśnień płynących z nauki jak choćby fakt że woda tryskająca z rany w boku Jezusa była w istocie płynem osierdziowym z serca ) a nawet relacjach z ust samych duchów nieczystych, polecam się przejść na jeden czy dwa seanse z egzorcyzmami czy obejrzeć sobie kasetę z nagranymi relacjami z rytuału wypędzania złego ducha same potwierdzają to co głosi Kościół ..iż Jezus jest SYNEM BOGA .Człowiek gwałtownie się nawraca ;)
Jak to nie jest powiedziane ...a słowa modlitwy ? "Zstąpił do piekieł (Uwalniając duszę sprawiedliwe zrodzone przed jego nadejściem) 3 dnia zmartwychwstał wstępując na niebiosa .." Dlatego też napisałem że JA OSOBIŚCIE nie stają w obronie żądnej religii stwierdzam ze każda jest jakąś drogą do Boga i językiem za pomocą dany człowiek z danego obszaru kulturowo etnicznego porozumiewa się z stwórcą.
Tu się mylisz kolego jestem humanistą i interesuje się sztuką literatura muzyką filmami historią ogólną .Lokalną (Krajową) do kręgu zainteresowań dołączam także różnego rodzaju kulty i mitologie ..religie owszem czytałem wiele rzeczy apokryficznych kanonicznych Islam z odłamami Szyickimi i Sunnicki , Judaizm z swą Torą i Talmudem , stare kulty Persko Medejskie Indyjskie ,Astryzm Zaratusztranizm (Mitra) Konfucjanizm , Religia dla Ateistów xD - Buddyzm ,Shintoizm (Yang/ Yng) Mitologia Nrodycka Celtycka Japońska (z swymi duchami Oni)troszkę Madaryńskiej nad szamanizmem i kultami afrykańskimi nigdy się nie rozczytywałem bo zwyczajnie mnie nudzą ;) no i na koniec satanizm i poczet Jasnych i Upadłych zastępów Pańskich z nazwy stanu ,powołania i rzędu w hierarchii chórów...coś przeoczyłem ;P? Chyba nie. Ale miałem nie miłą przygodę z śmiercią kliniczną i to co zobaczyłem po śmierci powiedzmy nie napełniło mnie zbytnim optymizmem więc już się tym tak teraz nie zajmuję jak kiedyś ale część wiedzy jeszcze mi została ;) Nauka jest darem i tak do niej trzeba podchodzić cieszę się że pracujesz nad opracowaniem lekarstwa dla nas(że masz swoje hobby ..to definicja człowieka prawdziwie szczęśliwego ;) ... rozwijasz je robisz to co lubisz kochasz ) ale chyba nie wyciągnąłeś odp wniosków z "Źródła" polecam obejrzeć sobie jeszcze Dekalog Kieślowskiego w szczególności 1 czy 2 epizod ...z Matematykiem i krą lodu a także Łowce Androidów... no i fragment o wieży Babel ;) I wyloozj na kolegę z dołu widać że jeszcze do pewny spraw nie dorósł by dyskutować na pewnym poziomie.
Huhu, konkretna odpowiedź : )
A tak, oglądałem też tę animację o Dantem. Pomijając fakt, że mało odwzorowujące realia książki, o tyle fajna naparzanka z demonami i ogólnie ciekawa animacja jeśli patrzeć na jej estetykę - brudna, plugawa, zgniła. Świetnie odwzorowuje realia piekła.
Tu się zgadzamy - argument "nie bo nie" argumentem nie jest i do takiego nawet równać nie może. Akurat sprawę tych dokumentów po prostu... pominę i się na ich temat nie wypowiem, ponieważ Jezus jako osoba jest dla mnie postacią historyczną, to samo tyczy się Mahometa, czy Buddy Siakjamuni. Inną sprawą są cuda Jezusa, nirwana Buddy, czy też wzięcie Mahometa do nieba z duchem i ciałem. Skupiłbym się raczej zatem na metafizycznym aspekcie, który towarzyszy historiom o tych osobach.
* Mandalion - nie ma zatem sensu rozmawiać o czymś, co gdzieś kiedyś zniknęło, bo nie mamy możliwości poznać tego przedmiotu bardziej, w razie niepewności o jego autentyczność.
* Płyta - postacie opisywane mogły istnieć, tak samo jak każdy z apostołów, lecz nie oznacza to, że faktycznie ktokolwiek jakieś cuda czynił. Jest to dowód na istnienie osoby, a nie jej zdolności paranormalnych.
* Całun - nie wypowiadam się na temat, ponieważ nawet Watykan nie uznaje całunu za oficjalny cud/relikwię. Jakaś dziedzina zajmuje się badaniem tego całunu, lecz tak jak powiedziałem - sam Watykan nawet go nie zaakceptował, więc czemu ktokolwiek inny miałby to robić?
* Gral - ja Grala wielokrotnie miałem w Heroes III : D Mówiąc bardziej poważnie: nie chcę wypowiadać się na temat legend, bo z równą ciekawością można podejść do tematu ziejących ogniem smoków, które występowały w każdej kulturze. Co dziwne - pomimo że kultury nie miały ze sobą styczności, smoki zawsze były przedstawiane tak samo - jaszczur o wielkich skrzydłach, ziejący ogniem. Wierzy w nie Chińczycy, Europejczycy, Hindusi, Aztekowie i Inkowie. Są to kultury które nie mogły mieć ze sobą styczności, zatem też coś na rzecz musi być z tymi smokami.
Jeśli chodzi o opętania, to jestem regularnie na spotkaniach z egzorcystą diecezji kaliskiej, czytałem "Wyznania egzorcysty", oraz słuchałem nagrać egzorcyzmów Enneliese Michel. Nie przekonuje mnie to jednak do tego, ponieważ wszystko dzieje się za zamkniętymi drzwiami, zawsze przy opętaniach pojawiają się TYLKO osoby, które my znamy. Czy tylko Neron, albo Hitler ma w piekle możliwość opętania? Czemu nigdy jakieś inne demony nie opętują? Czemu też "opętanych" nie poddaje się wnikliwemu badaniu psychiatrycznemu? Uwierzyłbym może, gdybym mógł być świadkiem takiego czegoś.
Słowa te występują tylko w nicejsko-konstantynopolitańskim wyznaniu wiary, lecz w Biblii nie ma zawartego odpowiedniego fragmentu. Jest to więc nauka ludzka, niepochodząca od Boga, a przeciw temu Jezus nauczał bardzo ostro.
Podziwiam zatem szerokość wiedzy w temacie, w końcu ktoś, kto może się wypowiedzieć w temacie i wie więcej niż przeciętny zjadacz chleba : )
Cóż, tematu śmierci klinicznej nie miałem szczęścia przeżyć na własnej skórze, lecz czytałem wiele świadectw osób z tym doświadczeniem. Niestety, ale owe doświadczenie przez każdego człowieka jest przeżywane inaczej zupełnie. Niektórzy widzą coś, inni nic. Miałem znajomego kiedyś, który przeżył 3 razy śmierć kliniczną i nigdy jeszcze nic nie widział, nic nie słyszał także. Najnowsze badanie pokazują także, że śmierć kliniczna to idealne pole do popisu dla naszej podświadomości, która w wyniku niedotlenienia zaczyna mieszać fikcję z rzeczywistością, stan naszej wiedzy zostaje obnażony w postaci wizji i obrazów. Z tej samej studni czerpią choćby nasze marzenia senne.
Ależ obejrzę, na pewno. Jak tylko obejrzę, to się zgłoszę do Ciebie : )
Chętnie bym wyluzował, ale mam uczulenie na głupotę, szczególnie tego rodzaju : )
Tak jasne... Jak ty jesteś ateistą(ką) to wiadomo, że żadna nie ma racji. Idź ty się weź za coś pożyteczniej. Fakt inne religie nie mają racji, gdyż jedyną słuszną i prawdziwą religią jest religia katolicka. Ona nadaje sens życiu, a ty co żyjesz, żyjesz, żyjesz... Za chwilę nie żyjesz i twoje, życie się kończy. Dla Ciebie śmierć jest ponurą ostatecznością do, której wszyscy zmierzamy, a dla katolików tak nie jest i w tym sensie, masz gorzej ode mnie. Lepiej zacznij w coś wierzyć w cokolwiek bo najgorsza jest niewiara, wtedy człowiek nigdzie i w niczym nie dostrzega głębszego sensu. Mylisz się co do stwierdzenia, że każdy wyznawca Religi ma się, za pępka świata. Może tak jest, ale na pewno nie w większości religii katolickiej. Jest to wyjątkowa religia, która jako jedyna jest słuszna i jako jedyna ma przyszłość, ZROZUMCIE TO WRESZCIE!!! A ty ateisto i tak w nic nie wierzysz to co ja cię będę pouczał...
Jestem ateistą, nie ateistką. Robię coś pożytecznego - jestem biologiem, przyszłym genetykiem ; )
Masz jakieś dowody na poparcie swojej śmiesznej tezy? To nawet Biblia naucza przeciwko katolicyzmowi, jeśli chodzi o teologiczny punkt widzenia.
Ja żyję, poznaje świat, ludzi i rozwijam naukę. Wy walicie bajki na temat życia wiecznego i gówno tutaj robicie, zaś nauka wydłużyła życie ludzkie prawie dwukrotnie i nadal je wydłuża. Genetyka i cytologia ma możliwość dwukrotnego, a nawet trzykrotnego wydłużenia życia, co będzie oznaczać średni wiek 100-150 lat.
Dla mnie śmierć nie jest ponurą ostatecznością, lecz jest "koniecznością" bytu. W filmie Źródło pojawiło się fajne sformułowanie "śmierć to tylko choroba, na którą jeszcze nie znamy lekarstwa". Wiele dziedzin nauki dąży do tego, jak można pokonać ten proces, lub odłożyć go o kilkaset lat. Przemijanie powoduje, że chcemy działać i przeżyć jak najlepiej to życie na ziemi, to jedyne życie. Wy sobie wmawiacie że macie coś po śmierci, więc żyjecie tak, jakbyście takich żyć jak to mieli pod dostatkiem.
A co to znaczy głębszy sens? Ja widzę sens w nauce i rozwoju człowieka, a nie jakiś urojonych bożkach, co kiedyś mordowały całe miasta i narody. Takie coś mi nie imponuje, wybacz. Wierzę w ludzkość jako taką i w dobroć i to mi wystarcza, nie potrzebuje nad sobą krwawego absolutu, który narzuca absolutną moralność i który mi będzie mówić "kocham Cię, ale jak we mnie nie uwierzysz, to całą wieczność płonąć będziesz w piekle". Miłość w c**j.
Nie ma czegoś takiego jak religia katolicka człowieku. Katolicyzm to chrześcijańska denominacja. Ach, cóż za retoryka, cóż za argumenty "ZROZUMCIE TO WRESZCIE"! Działaj święta mocy Caps Locka! Biblia jasno naucza przeciw katolicyzmowi, zaś logika i dowody nauczają przeciw religii. Nie masz dowodów na swojego bożka i przykro mi, ale wierzysz w bajki.
Nie wierzę w nic, pewnie. Bo ateizm to odrzucenie wiary we wszystko. Ale co ja będę mówił to wierzącemu, dla którego wymyślony przyjaciel to wszystko co ma mu do zaoferowania życie i odrzucając Boga - w jego oczach - odrzuca się wszystko.
,,Głupcze, jeszcze tej nocy zarządzają duszy od Ciebie" Poznajesz ten fragment biblii? Zakładam, że nie bardzo. NAUKA, CZŁOWIEK, ROZUM, ŚWIAT. Cóż za wielkie ambicje macie. Śmierci nie pokonacie. NAUKA wbrew pozorom, tylko szkodzi ona człowiekowi. Głupcy! To Bóg powiedział ,,Rozmnażajcie się i czyńcie sobie ziemię poddaną na obraz i podobieństwo Boże". Ludzie ziemię tylko na jakiś czas dostali w dzierżawę.
Człowiek - to najpotężniejszy gatunek na świecie.
GENETYKA - największe zagrożenie ludzkości. Bawicie się w Boga, ludziom się wydaje, że mogą być bogami, ale tak nie jest. Człowiek stworzył naukę, i nauka w końcowym rezultacie zniszczy człowieka, gdyż Szatan już kontroluje niektóre wasze elementy. Biochip RFiD Słyszałeś? Jeżeli nie to szkoda. To najbardziej szatańskie narzędzie jakie stworzył człowiek. Nauka może jest czymś wielkim, ale czym jest bez wiary.
,,PROCHEM JESTEŚ I W PROCH SIĘ OBRÓCISZ" Tak mówi Jezus.
Świat zmierz ku autodestrukcji i tylko my katolicy to zauważamy nikt poza tym.
Twoje argumenty są śmieszne, mówisz, że pokonacie śmierć. HA dobre sobie. Spróbuj tylko śmierci nie da się pokonać.
http://www.google.pl/search?hl=pl&rlz=&q=%C5%9Amier%C4%87&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch &source=og&sa=N&tab=wi&ei=UQ-HT7-yFYXvsgaNiqH7Bg&biw=1024&bih=677&sei=Ug-HT5WVMM 7KswbQu4nXBg
Kogoś takiego chcecie pokonać głupcy? Wątpliwe! Ale mam dla was pocieszenie kogoś takiego pokonał tylko on:
http://scouteu.s3.amazonaws.com/cards/images_vt/merged/jezus_chrystus_1.jpg
Tylko Jezus Chrystus jest Królem Świata i człowiek marny proch przy tych mocarzach nic nie poradzi. Przykro mi.
Skoro jesteście tacy mocni to dlaczego ludzie giną w Tsunami, Tornadach, Pożarach, Trzęsieniach ziemi i innych katastrofach. Oni mają was na strzała jak to się mówi. A wy co mocarze, dalej giniecie bo jesteście bezsilni wobec tego. Tym rządzi tylko BÓG JEZUS CHRYSTUS I MARYJA ZAWSZE DZIEWICA ORAZ WSZYSCY ŚWIĘCI. Zrozum, że jedyny dla was ratunek to nie technika, nie technologia, nie nauka, lecz WIARA... Bo wiara czyni cuda, pamiętaj o tym.
Mógłbym jeszcze trochę porozważać bo nie wyczerpałem tematu, ale pozwolę sobie dać Ci czas na przemyślenie tego. Na koniec zobacz sobie, jak i z czym ofiary chcecie Walczyć...
http://news-poland.com/upload/news/2029ptsunami-wave.jpg
I co postawicie się do tego?
http://www.varbak.com/grafika/du%C5%BCe-zdj%C4%99cie-po%C5%BCar%C3%B3w-las%C3%B3 w-nb14181.jpg
A może spróbujecie stawić się temu
http://www.hoax-slayer.com/images/oil-rig-tornado.jpg
Co powiecie na to?
Myślę, że wyżej wymienione zjawiska mają was na strzała i nie muszę już pisać czym wy marna prochy jesteście przy tym, razem ze swoją nauką.
Ale nie martwcie się On Czuwa i zawsze da wam szanse na poprawę i nawrócenie, na to nie jest za późno. On ma to wszystko w jednej ręce. W jednej chwili może to zesłać a w drugiej cofnąć i sprawić by zniknęło.
Bo on jest naszym i czy chcecie czy nie waszym Królem i Panem. I niesie światu światło zbawienia:
http://mseb.blox.pl/resource/jezusswiat.jpg
,,Głupcze, jeszcze tej nocy zarządzają duszy od Ciebie" Poznajesz ten fragment biblii? Zakładam, że nie bardzo.
Znam, szkoda tylko, że wyrwałeś go z kontekstu, przez co zniszczyłeś jego oryginalne przesłanie.
"NAUKA wbrew pozorom, tylko szkodzi ona człowiekowi."
To giń tępaku i swoich dzieci nie szczep, nie używaj lekarstw i nie biegnij do lekarza jak jest czas choroby. To wszystko to wymysły nowoczesnej, "szkodliwej" nauki. Jeśli Twoje dziecko będzie umierać z powodu niedoboru czerwonych krwinek to każ mu umrzeć, bo przecież "szkodliwa" transfuzja krwi to piekielny wynalazek! Nie używaj internetu (toż to wynalazek nauki!), olej samochody, samoloty i całą masę nowoczesnych wynalazków.
"Człowiek - to najpotężniejszy gatunek na świecie."
Najpotężniejsze to są bakterie, a nie człowiek. Człowiek jest od nich zależy w każdym, najmniejszym calu. Gdyby nie bakterie, to ludzi by nie było, a mikroby by sobie spokojnie prowadziły żywot.
"GENETYKA - największe zagrożenie ludzkości. Bawicie się w Boga, ludziom się wydaje, że mogą być bogami, ale tak nie jest."
Taa, widzę argumentów żadnych tu się nie doczekam...
Ludzie mogą i będą. A Twoje urojenia i Twoje wymysły nie będą mieć na to wpływu. Jedyne co mnie smuci, to że z osiągnięć nauki będą tacy jak Ty również korzystać. Najlepiej byłoby wam pozwolić zdechnąć na zwykłą grypę. Ciekawe czy wasz śmieszny Bóg uleczyłby was ; ) Przez XIX wieków jakoś nigdy tego nie zrobił...
"Człowiek stworzył naukę, i nauka w końcowym rezultacie zniszczy człowieka, gdyż Szatan już kontroluje niektóre wasze elementy. Biochip RFiD Słyszałeś? Jeżeli nie to szkoda. To najbardziej szatańskie narzędzie jakie stworzył człowiek. Nauka może jest czymś wielkim, ale czym jest bez wiary."
Widzę nie odróżniasz trepie NAUKI od TECHNIKI. Biochip to osiągnięcie TECHNIKI. NAUKA poznaje zasady rządzące światem, a nie go kreuje.
Czym nauka jest bez wiary? Nauką, a nie bajkami i wymysłami.
"Świat zmierz ku autodestrukcji i tylko my katolicy to zauważamy nikt poza tym."
Ta, psychiatria już dawno dostrzegła wasze problemy z wymyślonymi bytami ; )
"Spróbuj tylko śmierci nie da się pokonać."
Słyszałeś o genie SIRT1? Komórkach macierzystych? Neurochirurgii? Kriogenice? Nie? Więc japa w kubeł plebsie.
"Kogoś takiego chcecie pokonać głupcy? Wątpliwe!"
No nie mogę! Bo padnę! : D You made my day you f****ng idiot! : D Straszne, kostuchy się boję jak jasna cholera : D A ta kosa, uuu aż strach się bać : D
"Ale mam dla was pocieszenie kogoś takiego pokonał tylko on:"
... i najlepszym na to dowodem jest jego śmierć na kawałku drewna xD
"Skoro jesteście tacy mocni to dlaczego ludzie giną w Tsunami, Tornadach, Pożarach, Trzęsieniach ziemi i innych katastrofach. Oni mają was na strzała jak to się mówi. A wy co mocarze, dalej giniecie bo jesteście bezsilni wobec tego."
Mówisz tak, jakby Twój Bóg to powstrzymywał przed wami. Jakoś katolicy giną, umierają na choroby, itp. Jakoś tak żadne wskaźniki nie pokazują, że ginie was mniej, albo przeżywacie każdy kataklizm. Giniecie w takich samych proporcjach.
Nauka debilu POZNAJE świat, a nie go kreuje. Wulkanów, trzęsień ziemi nie da się powstrzymać, bo są to naturalne zajścia kształtujące naszą planetę. To wasz urojony Bóg raczej powinien odpowiedzieć czemu stworzył tak zwalony świat z tyloma zabójczymi rzeczami...
"Tym rządzi tylko BÓG JEZUS CHRYSTUS I MARYJA ZAWSZE DZIEWICA ORAZ WSZYSCY ŚWIĘCI."
Szkoda tylko, że w Biblii tego nie ma, zaś ona sama naucza przeciwko katolicyzmowi ; ) Sorry man ; )
"Bo wiara czyni cuda, pamiętaj o tym."
Będę pamiętać czytając o holokauście, trzęsieniach ziemi, huraganach, pandemiach, głodzie itp ; )
"Na koniec zobacz sobie, jak i z czym ofiary chcecie Walczyć...
http://news-poland.com/upload/news/2029ptsunami-wave.jpg
I co postawicie się do tego?"
A ktoś powiedział, że chcemy się temu przeciwstawiać? To Ty sobie jakieś kolejne urojenia tworzysz w głowie...
To, co możemy zmieniać to NAS i inne ORGANIZMY a nie ZJAWISKA KLIMATYCZNE trepie...
"Ale nie martwcie się On Czuwa i zawsze da wam szanse na poprawę i nawrócenie, na to nie jest za późno. On ma to wszystko w jednej ręce. W jednej chwili może to zesłać a w drugiej cofnąć i sprawić by zniknęło."
Szkoda tylko, że jeszcze NIGDY spektakularnie tsunami nie zatrzymało się przed jakikolwiek wybrzeżem. Nie słyszałem też, by trzęsienie ziemi zniszczyło pół miasta, ale żaden człowiek nie zginął. Coś słabo działa ten wasz śmieszny Bóg...
"Bo on jest naszym i czy chcecie czy nie waszym Królem i Panem. I niesie światu światło zbawienia:"
Ach ten religijny totalitaryzm iście nazistowski... "Czy chcecie czy nie"... Wspaniała wolna wola ; )
Widzę, że kompletnie nic do Ciebie nie przemawia. Dalej jesteś tępy, głuchy, ślepy i niemy na wszystko co jasno i wyraźne przedstawione. Ale nic pozostaje mi się zapytać, na którym roku tych studiów jest. Porozmawiamy jak będziesz na 3 albo na ostatnim wtedy powinieneś zaczynać wszystko rozumieć.
No ale modlimy się za Ciebie i za Wielu innych, i please nie bredź o totalitaryzmie, bo zupełnie nie orientujesz się w tych tematach.
Przedstawione? Idioto, Ty mi tylko parę śmiesznych obrazków podałeś, ŻADNEGO argumentu.
Pewnie, że się nie orientuję : D We wszystkim w czym mam większą wiedzę od Twojej ciasnej mózgownicy, to się na pewno nie znam ; )
Modlić się za mnie nie życzę sobie, ponieważ nie chcę być na językach wierzących idiotów, którzy modlą się do swoich posranych bogów.
Aha. Czyli te obrazy są dla ciebie śmieszne? Bawi cię to? Ciekawe czy byś się śmiał gdybyś tam był. Bo ja chyba nie bardzo. Argumenty są dla szczupłych na umyśle,
Idź ty faszysto ze swoją swastyką. HI HITLER Co? Do Niemiec na roboty wyjeżdżać a nie pieprzyć tu.
Twoim posranym bogiem jest nauka i wszystko co z nią związane.
Jesteś ślepy i głuchy na wszystko co jest czymś więcej niż tylko namacalną
rzeczą. żal mi takich ateistów.
Jak trochę podrośniesz i skończysz te swoje studia, poznasz cały sposób funkcjonowania świata, wtedy może zaczniesz wszystko rozumieć, bo na razie twój umysł jest ciasny.
Taaak, argumenty są dla debili, pewnie. Widać po Tobie że ludzie bez argumentu to tak zaje****ie światli ludzie, że ameba mogłaby sobie waszym mózgiem tyłek podcierać.
Faszysto, pewnie : D Dawaj więcej bzdetów, bo już nie masz argumentu : D Śmieszysz mnie upośledzony człowieku.
Pewnie, że jest ciasny, jest ZA ciasny, by ktoś tam wcisnął takie śmierdzące gówno, jakie Ty masz. Widać co religia robi ludziom z głową...
No tak, wymyśliliśmy metro, szczepionki, żywność w puszkach, aspirynę, samochody, naświetlanie rentgena, elektryczność, komórki...
Co ta nauka robi ludziom z głową! Co ta nauka zła zrobiła z ludzkością!
No i co z tego, żeście to wymyślili. Poza tym jakie WY, chyba nie ty? Tylko twoi poprzednicy, ty na pewno nie przyczyniłeś się do wynalezienia ani jednego z tych dobrodziejstw ludzkości. Nie twierdze, że to jest złe. jak wcześniej pisałem, jednak wiem, że te wasze i NASZE wynalazki, kiedyś i tak szlak jasny trafi, więc nie ma co do nich przywiązywać tak wielkiej wagi i tak się nimi fascynować!
My, ludzie myślący, którzy umiłowali sobie świat i naukę.
No tak, znowu 100% opinia z 0% dowodów...
,,My, ludzie myślący, którzy umiłowali sobie świat i naukę.
No tak, znowu 100% opinia z 0% dowodów..." Możesz jaśniej?
Najlepiej by było jakby na każdym kanale leciało kilka filmów religijnych pod rząd, paranoja
Film fajny ...na pewno bardziej wartościowy niż mordobicia z JCV czy innszym Segalem... macie racje może i w Polsce niema 100% Katolików może i Katolicy nie są pępkiem świata może i Polsat jest prywatny ..ale jednak jest to kraj w większej mierze oddany chrześcijaństwu a dla chrześcijan Wielki Piątek jest dniem wielkiego smutku....pomijając najzwyklejszy fakt że to po prostu prostacki nietakt świadczący o poziomie wrażliwości właściciela stacji.
Oddany chrześcijaństwu? Bez jaj... Pomijam fakt, że według badań kościelnych niespełna 50% katolików w tym kraju aktywnie uczestniczy w życiu wspólnoty, oraz w samym łonie kościoła jest - ewenement na skalę Europy - ogromny antyklerykalizm. To "oddanie chrześcijaństwu" świetnie tez ilustruje znajomość Biblii i wykładni Kościoła pod postaną KKK, encyklik, lub bulli papieskich.
W Polsce ludzie są zrytualizowani, a nie wierzący. Wierzący, to w tym kraju marginalna mniejszość, która zna fundamenty wiary, księgę wyznaniową, wykładnię Kościoła.
Nietakt? To może od razu uznajmy, że filmy wojenne, czy westerny są złe, bo godzą w VI przykazanie. Zakażmy też drukowania nagich zdjęć, bo godzi to w godność ludzką i jest przeciw VII przykazaniu. Ludzie, nie jesteście pępkiem świata. Byliście w średniowieczu, ale to już minęło.
Sory ale twoja kontrargumentacja nie trzyma się całości niema w niej krztyny sensu ja o księżycu ty o Słońcu.
Dziedzictwo tego kraju czy ci się to podoba czy nie zawdzięcza bardzo wiele wytężonej pracy umysłowo kulturowej Kleru i takie są fakty mój drogi/droga ...a prawdziwie wierzących w tym kraju trochę jest po sumuj sobie te wszystkie mohery i chociażby tych co popierają Pis i młodzież z pul Legnicy ... to nie jest jakaś tam garstka i tak samo jak muslimy czy starozakonni czy ATEIŚCI a nawet poganie mają prawo ubiegać się i pielęgnować swoje prawa zagwarantowane przez konstytucję i mało tego jeszcze konkordat ...zapewnia dodatkowe gwarancje.
Tak NIETAKT ..mam ci to rozrysować ? Jak by w Ramadanie strojono sobie jakiekolwiek żarty z Mahometa to właściciel stacji fruwał by w powietrzu :] a jak w Szabacie oficjalnie ktoś zaczął by się nabijać z pejsatych ..to by znikł xD albo nagle znajomi zaczęli by go omijać albo nikt by już z nim w ukłądy finansowe nie chciał wejść... więc sory Bejbe ale pozbieraj zabawki idź się bawić w swojej piaskownicy .Kler już swoje odpokutował , ( I nawet mi nie wyskakuj z krwią niewinnych na rękach ludzi kościoła bo ja ci przytoczę liczby niewinnych w tym i duchownych którzy polegli z rąk rewolucjonistów krzewiących ateizm - brak religii!) Dobranoc!
Primo - zanim zaczniesz wypowiadać się na forach, to jest taka zajebiaszcza książka z którą się MUSISZ zapoznać. Wiesz jak się zwie? Słownik ortograficzny.
Secundo - ależ oczywiście, że ten kraj zawdzięcza wiele klerowi i kler pomógł zaistnieć wielu ważnym wydarzeniom w historii naszego narodu - np rozbiory. Faktem jest, że wielu biskupów dołączyło do targowicy, zaprzedając Polskę pod skrzydła carskiego orła. Sam papież pochwalił w piśmie do Katarzyny Wielkiej wszystkie jej dokonania, wymieniając również rozbiór Polski. Mało tego - papież, wiele mniejszych księży i prawie wszyscy biskupi wystąpili przeciwko uchwaleniu Konstytucji 3 Maja, która była oświeceniowym dokumentem, 3 konstytucją w Europie i 4 na świecie. Następnie papież Grzegorz XVI w encyklice Cum Primum potępił powstanie listopadowe i nakazał wierność wobec władzy carskiej. O tak, Kościół był bardzo ważny w kształtowaniu się historii naszego państwa. Szkoda, że stanowczo za często w ten negatywny sposób.
Mohery? A od kiedy mohery znają Biblię? Gadałem z wieloma takimi i jeszcze żadna mnie nie zaskoczyła znajomością Biblii, oprócz parę często powtarzanych frazesów, których teologicznego znaczenia i tak nie znały. Młodzi? Od 4 lat jeżdżę co rok na Lednicę i z trudem znajdowałem kogoś z zadowalającą znajomością Biblii i wykładnią encyklik i nauk papieskich. Wybacz, ale takie są fakty. A PiS to najgorsza partia jaka może być, która gdyby mogła, to by rozpoczęła wojnę z połową Europy, rozkopując historię na atomy i rozliczając świat za wszystkie krzywdy na Polakach, ale samemu by kogokolwiek przeprosić to ni uja...
I oczywiście - walczymy o swoje prawa - prawa do świeckości państwa, opodatkowania Kościoła katolickiego, wycofania religii i zdjęcia krzyży. Do tego dążymy i to w końcu osiągniemy. Wtedy będziemy na polu społecznym spełnieni.
To, że ktoś wyleci w powietrze w islamie (jeszcze nie słyszałem, by jakiś żyd wysadził się w powietrze w jakimkolwiek budynku, czy w metrze) to jest sprawa zacofania kulturowego w połączeniu z technicznym postępem. Przypominam jednak, że jeszcze 300 lat temu gdy ktoś mówił coś przeciw Kościołowi i Bogu, kończył na stosie. Chrześcijaństwo już tego wyrosło, to wszystko. Nie mniej jednak było takie, jaki dziś jest islam i to całkiem niedawno.
Huhu, jakich to niby ateistów? Jakobinów którzy chcieli wprowadzić kult Budowniczego? A może Hitlera, który uważał, że wypełnia wolę Boga? A może Związek Sowiecki, który nie propagował ateizmu, a uprawiał antyteizm, czemu się sprzeciwia ateizm organiczny, czyli ten wyznawany przez ateistów.
Od kiedy ateizm krzewi brak religii? Widać, że mieszasz pojęcia i wrzucasz wszystko do jednego worka. Ateizm odrzuca istnienie jakiś śmiesznych bogów i tyle. Nie zakłada żadnej walki, czy cokolwiek innego...
Pisałem ci konretną ripostę ale komp mi się zwiesił ... przez co jestem w chu zły i pewnie nie prędko będzie mi się chciało odpisywać ale wiedz jedno "Niemów Hop zanim nie przeskoczysz" Pozdrawiam
Znam tą skądś ; ) Opanuj zatem złość i być może odpiszesz w ten weekend, lub w następnym tygodniu : )
Shalom.
"Nieodpowiedni" to byłby "Żywot Briana"... wczoraj z resztą zgodnie z tradycją oglądałem ;) Argument, że piloty wynaleziono wiele lat temu i kanał zawsze łatwo można zmienić, już padł, więc nie ma się co produkować.
Co do filmu to nawet fajna i lekka komedyjka, akurat aby obejrzeć i zapomnieć.
Ja uważam, że jak ktoś jest aż tak bardzo religijny to nie musi oglądać, ale dobrze. że Polsat wyemitował. Jak dla mnie to nic złego. Zwłaszcza, że potem już leciał film o Jezusie.
dla mnie to jest troche nie w porządku. W Wielki Piątek to już kompletnie nie wypada emitować takiej komedii. Mało polsat ma innych dni, gdzie mogliby puścić ten film? Należy zachować jakiś szacunek dla tego tragicznego dnia, no bez przesady..
Przecież to normalna sympatyczna komedia która nie drwi z Boga, wręcz przeciwnie.
W Polsce podobno większość to katolicy, nawet jeśli to większość nie oznacza wszystkich.
Dlatego miło ze strony Polszitu że wziął pod uwagę innych widzów, dla których ten dzień jest zwykłym piątkiem.