Ekranizacja powieści Marcela Pagnola: osadzona w idyllicznych plenerach Prowansji
historia namiętności, która zrodziła się w trudnych czasach II wojny światowej.Patricia
(Astrid Bergès-Frisbey), śliczna i pełna energii osiemnastolatka, jest najstarszą córką
wdowca Pascala Amorettiego (Daniel Auteuil). Dziewczyna zajmuje się domem i
pomaga ojcu w wychowywaniu pozostałych pięciu sióstr. Pewnego dnia poznaje
przystojnego, pochodzącego z zamożnej rodziny Jacques’a Mazela (Nicolas
Duvauchelle). Rodzi się między nimi gorące uczucie. Niestety, wkrótce chłopak zostaje
wysłany na front, a zaraz potem Patricia odkrywa, że jest w ciąży. Szybko przychodzi też
wiadomość z wojska o zaginięciu Jacques’a. Kobieta jest zrozpaczona i nie wie, co
robić. Gdy Pascal dowiaduje się, że jego ukochana córka spodziewa się nieślubnego
dziecka, wpada w złość. Ekranizacja powieści Marcela Pagnola pod tym samym tytułem,
a zarazem remake jego własnego, i kontrowersyjnego ze względu na wydźwięk
polityczny, filmu z 1940 roku (z Fernandelem, Raimu i Josette Day w rolach głównych).
Ten wspaniale sfotografowany, wzruszający melodramat jest reżyserskim debiutem
wybitnego aktora Daniela Auteuila, laureata licznych prestiżowych nagród, w tym Cezara,
BAFTY, Złotej Palmy i Europejskiej Nagrody Filmowej. Auteuil, znany z takich obrazów jak
m.in. Jean de Florette, Serce jak lód, Ósmy dzień czy Ukryte, zagrał też w filmie jedną z
głównych ról. Partnerują mu prześliczna Astrid Bergès-Frisbey (Bruc. La llegenda, Piraci
z Karaibów: Na nieznanych wodach), zdobywca nominacji do Cezara Nicolas
Duvauchelle (Złodziejaszek, Mój przyjaciel Meaulnes, Polisse) oraz laureat tej nagrody,
Kad Merad (Nie martw się o mnie, Jeszcze dalej niż Północ, Mikołajek). Przepiękne
zdjęcia są dziełem nominowanego do Złotej Żaby Jean-François Robina (Wersja
Browninga, Nelly i pan Arnaud, Na ostrzu szpady), a nastrojową muzykę skomponował
czterokrotnie nominowany do Oscara Alexandre Desplat (Królowa, Ciekawy przypadek
Benjamina Buttona, Fantastyczny Pan Lis).