PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=697454}

Chłód w lipcu

Cold in July
2014
6,4 8,1 tys. ocen
6,4 10 1 8131
6,8 12 krytyków
Chłód w lipcu
powrót do forum filmu Chłód w lipcu

Cudo

ocenił(a) film na 9

Skromna i prosta rewelacja. Zemsta, kult broni palnej, wolnościowe idee, świetnie dobrane trio (szczególnie Shepard, Johnson niedaleko za nim), zasysająca mózg muzyka, powalająca końcówka, ponury klimat i odpowiednio podkreślające to stylowe zdjęcia. W ogóle miałem wrażenie, że to wszystko powyższe składa się na jeden wielki i piękny hołd dla kina Carpentera (scena obławy w domu głównego bohatera przy rzęsistym deszczu normalnie aż krzyczy, że wesoły cieśla był przejazdem na planie i z nudów podpieprzył reżyserowi kamerę przy tej kapitalnej sekwencji), co uważam za ogromny plus, bo jest to zrobione z głową i bardzo subtelnie. W każdym bądź razie jest to film z gatunku "czemu nie kręci się tego więcej do k*rwy nędzy?!". 9/10

ocenił(a) film na 7
PacMan

Szczerze mówiąc mówiąc gdyby pominąć współczesne realia ten film jak ulał pasuje do ...westernu , naprawdę . Zamienić samochody na konie i powozy , ogólnie pozabierać nowoczesne gadżety , zatrudnić jako reżysera Sama Peckinpaha i " włala " ... To nie jest pierwszy taki film gdy odnosi się wrażenie że scenariusz został napisany X lat temu , przeleżał w szufladzie z jakiegoś powodu kilkadziesiąt lat , by go odkurzyć , uwspółcześnić , i puścić w świat . Przeważnie dotyczy to kina akcji kl B , ale też najnowszych wyczynów Stallone i Arniego . Film prosty i bez niepotrzebnych udziwnień , polecam .

ocenił(a) film na 9
jjarek_filmweb

Coś w tym jest. Naprawdę. Ale to tylko jeszcze jeden plus dla produkcji:)

PacMan

Zgadzam sie z powyzszymi plusami... ale ja za cholere nie moge filmu traktowac powaznie z uwagi na jeden, nie tak drobny, szczegol. Jak (spoiler!!!) niby RICHARD mialby trzymac sztame z czlowiekiem, ktory grozil jego rodzinie, w dodatku malemu dziecku... Mnie to wlasciwie pohamowalo w dalszym ogladaniu.

ocenił(a) film na 6
Adilka1

Normalnie. Niezgoda rujnuje, zgoda buduje. Mam natomiast pytanko, choć może niezbyt uważnie oglądałem :D LITTLE SPOILER Kto jechał samochodem Rusella podczas obławy na niego w domu? Przecież podobno cały czas ukrywał się w piwnicy.

Grandziarz94

No to byla sciema policji, ze ukrywal sie w piwnicy. Tak mniemam... Ale argument wyzej mnie nie przekonuje ;-) nawet w kinie gatunku. A to nie film klasy B. To za duzy zgrzyt.

Adilka1

Nie ukrywał się w piwnicy tylko chyba na tym strychu z którego kapała woda. Po co policja miałaby kłamać w tej sprawie?

Grandziarz94

a nie... jednak to auto D. Johnsona :-) Jak tak uwazniej sie przyjrzalam scenie calej i pozniejszym ujeciom auta.

Adilka1

To na pewno nie auto Johnsona. Wtedy Russel nawet jeszcze nie nawiązał z nim kontaktu. W filmie było wyraźnie powiedziane, że ktoś po prostu przyjechał do sąsiada i szuka miejsca do zaparkowania. Tylko jakoś to tak niefortunnie zmontowali, że można było źle zrozumieć całą scenę.

ocenił(a) film na 8
JCDenton

Kurcze ile różnych wersji krąży. Ukrywał się na strychu, a nie w piwnicy, ale to wiesz, i nie "szukał miejsca do zaparkowania" tylko "sąsiad szuka psa".
A policja wg mnie, skłamała by wytłumaczyć swoją nieporadność. Dlaczego woda miałyby kapać gdyby ukrywał się tam cały czas.

ocenił(a) film na 7
Adilka1

Warto przeczytać książkę aby wiele się wyjaśniło - sztama itp :) Joe R. Lansdale.

djtapczan

Dzieki za trop. Jak to bywa czesto, ksiazka zawsze wiele wyjasnia :-)

ocenił(a) film na 7
Adilka1

Proszę bardzo Dziewczynko i polecam się na przyszłość :)

ocenił(a) film na 9
PacMan

Otóż to.

użytkownik usunięty
PacMan

Jest dokładnie odwrotnie. Film jest nieudaną próba stworzenia ciężkiego, klimatycznego kina zemsty. Aktorzy nie pasują. Sheparda nie da się oglądać. Hall takie same drewno jak w Dexterze. Reżyseria nie istnieje. Brakuje odpowiedniej muzyki.

ocenił(a) film na 8

to ja krótko... Nie zgadzam się że brakuje odpowiedniej muzyki. Jak genialnie zauwazył twórca tematu...toż to Carpenter w czystej postaci. A ja kocham Carpentera i Jego muzykę. :)

ocenił(a) film na 8
damajk_2

Dokładnie! też mi muzyka bardzo skojarzyła się z Carpenterem, warto porównać te 2 utwory, bardzo duże podobieństwo :)

COLD IN JULY
https://www.youtube.com/watch?v=exgMW_ZaORI

THE FOG
https://www.youtube.com/watch?v=yNSLaYJboPE

ocenił(a) film na 6
PacMan

Film z jednego wątku niepozornie ucieka w całkowicie inny niż mogłoby się wydawać. Ale to na plus. Ciekawy film choć ma "naciągane" momenty. Jako całość - okej.
Choć pewne sceny bardzo kiczowato wymyślone.
Jak np. zemsta ojca za syna, którego widział ostatni raz gdy ten miał 5 lat. Rozumiałbym chęć zemsty gdyby ojciec utrzymywał kontakt z synem, ale tak? Swoje dziecko totalnie olał i dopiero gdy dowiedział się o jego śmierci to postanowił ponękać jakąś rodzinę, która zastrzeliła jego - ja myślał - syna, który był kryminalistą?
Albo ta akcja z czekaniem na niego aż zjawi się rodzinkę "akurat teraz" nastraszyć i sytuacja ze znokautowanym policjantem. Rany, kicz niczym z horrorów! I jeszcze to "ukrył się w piwnicy i czekał".

ocenił(a) film na 8
PacMan

Nic tylko podpisać się rękami i nogami. Brawo za zgrabne i trafne ujęcie klimatu filmu.