PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=697454}

Chłód w lipcu

Cold in July
2014
6,4 8,1 tys. ocen
6,4 10 1 8131
6,8 12 krytyków
Chłód w lipcu
powrót do forum filmu Chłód w lipcu

antyteza Dextera

ocenił(a) film na 5

Reżyser chyba specjalnie wziął Michael C. Halla na tą rolę, wiedząc, że wcześniej grał faceta
zabijającego z zimną krwią złoczyńców. Najbardziej w tym filmie denerwuje sumienie i determinacja
głównego bohatera. Na początku jest takim chojrakiem, a potem nie wiadomo skąd i dlaczego
postanawia wyruszyć na wyprawę, która może się dla niego skończyć delikatnie mówiąc źle.

luczix

Nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz. Za SJP: chojrak - «człowiek zuchwały, popisujący się odwagą»

Co do tego, dlaczego "nie wiadomo skąd i dlaczego postanawia ruszyć na wyprawę" - błagam. Reżyser wręcz łopatologicznie to wyłożył. Poczytaj odpowiedzi w tym wątku: http://www.filmweb.pl/film/Chłód+w+lipcu-2014-697454/discussion/"niezły"+to+ocen a+geniuszy+kina+na+tym+portalu...,2512657 Między innymi, przytoczę:

"Wyobraź sobie, że żyjesz jakieś 15-20 lat w transie. Standardowa rodzina, nudna, mechaniczna praca, schematyczne zachowania. Potem bomba, coś Ci to wywraca do góry nogami. Początkowo logarytm w twojej głowie nakazuje Ci ochraniać rodzinę za wszelką cenę. Na tym też film mógł poprzestać i byłby kliszowym średniakiem. On jednak idzie dużo dalej. Nasz bohater bardzo ewoluuje. Myślę, że jego nowi towarzyszę imponują mu, czuje z nimi pewną więź. Trochę jak do starszych braci, co się z niego nabijają, ale ostatecznie stoją za nim murem. Nowa 'rodzina' musi coś zrobić, dlaczego? Bo tak trzeba, męskie sprawy, bardziej pierwotne niż ludzie prawo. Poza tym osoba, o która pytasz wsiąknęła w ten nowy świat, czuje się w nim lepiej, czuje, że żyje. Zauważ scenę na końcu po zabójstwie jednego z bandziorów, jak jego krew tryska na żarówkę, a nasz bohater staje w czerwonym świetle niczym nowo narodzone monstrum - kapitalny moment."

ocenił(a) film na 5
paryseusz

ok przepraszam. Mimo wszystko Hall pasuje do morderców niż do takich przestraszonych chłopców

ocenił(a) film na 5
luczix

Nie zaszufladkowałem Halla jako Dextera więc nie przeszkadzała mi odgrywana przez niego rola. Dziwna jest ludzka psychika, własnymi ścieżkami chadza i nieraz następuje przebudzenie, odkrycie siebie na nowo - ciekawe zjawisko a sam film - 5/10 !!!

ocenił(a) film na 7
luczix

A jak dla mnie to film mógłby właśnie opowiadać o "narodzinach" Dextera. Cały seans miałem takie dziwne odczucie co do niego :) Przemiana ze słabeusza w zimnokrwistego zabójce

ocenił(a) film na 8
luczix

Myslę że ta scena kiedy krew tryska na żarówkę, to takie puszczenie oka w stronę fanów Dextera, mogło by to być nawet alternatywną wersją powstania Dextera, bo obejrzeniu okropieństw z kasety video i sceny z tryskająca krwią w bohaterze mogły się wykształcić mordercze instykty wobec zabojców