PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=262204}

Chmura

Die Wolke
2006
6,8 4,1 tys. ocen
6,8 10 1 4068
Chmura
powrót do forum filmu Chmura

Zacznę od tego iż niechętnie oglądam jedynkowe produkcje z cyklu okruchy życia lub inne wieczoro-umilacze związane z prostymi opowieściami zza rogu . Do wczorajszej Chumry podeszłem bardzo sceptycznie , i to tylko dlatego iż kino domowe zostało akurat zajęte przez mojego brata .
Dzięki Bogu że tak się też stało gdyż inaczej niemiałbym okazji zapoznać się z " dziełem " , które zawładnęło mój umysł i sprawiło iż całą noc spędziłem z przemyśleniami - A gdyby to w naszej dzielnicy stała się taka tragedia .
Film który łączy w sobie wielokrotność gatunków , i sprawia iż człowiek nie pozostaje obojętny ukazanym w nim wydarzeniom uważam że ARCYDZIEŁO .
Dawno nie targały mną tak sprzeczne emocje i uczucia . Począwszy przez smutek , płacz , skończywszy na złości , agresjii i zażenowaniu . To naprawdę cud ażeby prosty z pozoru film potrafił dostarczyć tylu wrażeń .
Co do gry aktorów - znakomita . Zaaintersuje nie tylko ludzi starszych ale też młodsze pokolenie . Dziewczyny wzdychać będą do głównego bohatera i marzyć o miłości tak trwałej i pięknej , chłopcy natomiast współczuć będą głównej bohaterce i z oddaniem kibicować jej kolejnym poczynaniom .
Aktualnie oddaje się poszukiwaniom tego filmu na dvd w internecie , gdyż muszę go mieć w swojej kolekcji , bez niego ona nie będzie taka jak powinna być .
Dodam jeszcze że największe wrażenie zrobiło na mnie hasło które ktoś wypisał na murze " Sami Sobie Jesteście Winni " - dedykuje je naszym politykom !

Alexanderrr

oglądałam :D:D też 17 ;))
i powiem ze nie brakowało mi momentów żebym sobie popłakała lub uśmiechnęła się ...
na prawdę film jest cudowny....
a co do hasła też mi się spodobał...kiedy ten pan powiedział Sami jesteście sobie winni(to był napis na szkole...;)

ocenił(a) film na 8
Alexanderrr

Myślałam, że będzie badziew typu tych wszystkich katastroficznych kiczów śmiesznych, gdzie główny bohater walczy z daną ,,siłą,, jest nieomylny wspaniałomyślny i szczęśliwie wychodzi cało z matką, żoną, synem córką.... A tu wstrząs, konsekwencje strasznego kataklizmu ukazane w sposób który porusza, świetnie się to oglądało. Współczucie, żal smutek, nasze mózgi zaczynają pracować. Film bardzo ciekawie przedstawiony i poruszający wiele ważnych wątków = miłość + tragedia+przyjaźń + Życie + choroba +
pokonanie bólu(szczęście mimo tego, że wie się o swoim końcu, akceptacja)

kaktusno44

tak właśnie, chyb w końcu ktoś pomyślał żeby stworzyć film, w którym będą dominowały WSZYSTKIE uczucia.