PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=795912}

Ciche miejsce

A Quiet Place
2018
6,6 125 tys. ocen
6,6 10 1 124748
6,9 68 krytyków
Ciche miejsce
powrót do forum filmu Ciche miejsce

Film, jako tako, się podobał.
Szkoda, że twórcy nie zostawili nam na koniec tego, co postanowili pokazać już po dziesięciu minutach w scenie na moście.
Typowa zagrywka w amerykańskim stylu. Zabić jednego z głównych członków rodziny, by wzmocnić cięcie, po którym zaraz widzimy planszę z tytułem filmu. Informacja dla mas, aby zaczęli się bać.
Nie zacząłem się bać a wręcz odwrotnie. Wyrzucałem z pamięci sceny z istotami.
Gdyby reżyser oszczędził na produkcji i bazował tylko na tym co widzą i słyszą bohaterowie - widzi i słyszy widz, mielibyśmy niesamowicie klimatyczny horror, który trzymałby w napięciu do samego końca. Niestety, początek zdradza nam już wszystko i także rodzaj kina z którym mamy do czynienia.
Typowy screamer, tylko ciut z wyższej półki (aktorsko Emilka na medal - szczegolnie scena w wannie).
To wszystko już było, chociażby u Shyalamana. Kręcił bardzo podobne, nawet lepsze filmy już dekady temu ale one wtedy nie trafiły w swój czas. Gdyby powstały dzisiaj, gdyby przepisać je na współczesny język filmu - zjadłyby na śniadanie wszystkie ciche miejsca, bo o nich (patrząc po wpływach z kin) jest dziś głośno. Momentami niewiarygodnie głośno.