PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32199}

Ciemnoniebieski świat

Tmavomodrý svět
2001
7,5 5,4 tys. ocen
7,5 10 1 5420
Ciemnoniebieski świat
powrót do forum filmu Ciemnoniebieski świat

widziałem na yt film zrealizowany przez bbc o polskich lotnikach walczących podczas bitwy o anglię.
już nawet nie o to chodzi, że brytole potrafią lepiej opowiedzieć historię polaków niż oni sami, ale boli sam fakt, że polska kinematografia nawet nie podejmuje takich tematów.
mając na względzie dokonania polaków w II w. ś. widziałbym kilka rozdziałów zasługujących na film, który wcale nie musiałby opowiadać o spektakularnych porażkach, o których pamięć tak uwielbiamy podtrzymywać.
dzieje dywizjonu 303, który wykazał się najlepszym wskaźnikiem zestrzeleń ze wszystkich dywizjonów myśliwskich walczących w bitwie o anglię, 1 samodzielna brygada spadochronowa sosabowskiego i jej dokonania podczas market garden tak skutecznie przemilczane w filmie o „jeden most za daleko”, zdobycie monte cassino, bitwa pod mokrą...
w moim odczuciu przydałby się nam film ku pokrzepieniu serc, a jak widać wszyscy mogą tylko nie my.
w tytule link do filmu na yt

ocenił(a) film na 7
gwiazdor99_9

dzieki za cynk

gwiazdor99_9

ja polecam film Biwa o Anglię jest tam wyraźny epizod o Polskich lotnikach - stary film ale warto obejrzec jesli ktos interesuje sie ta tematyką. A Ciemnoniebieski Świat jak dla mnie to prawdziwe dzieło kina wojennego z lekką nutką dystansu jak przystąło na czeskie kino i to jest w tym najlepsze. Ogląda się go fantastycznie od poczatku do konca

ocenił(a) film na 8
cannibalus

oprócz faktu że polaków przedstawiono jako stado gdaczących gęsi podczas akcji bojowej, to owszem można obejrzeć ;]

AdamHappyman

no to fakt, ale reszta jak najbardziej ok ;)

użytkownik usunięty
gwiazdor99_9

bo te tematy były dla wielu niezbyt wygodne.Od pół wieku przemilczano udział Polaków albo pokazywano nam załaszowaną historię o ułanach rzucających się na czołgi , żeby wmówić nam naszą beznadziejność.U Czechów widocznie beton wcześniej popękał niż u nas ale myślę że jeszcze ich przegonimy.Po liczbie postów widać że jeszcze kogoś to intersuje i prędzej czy później ktoś coś nakręci.Dzięki za linka.