7,5 59 tys. ocen
7,5 10 1 58698
7,6 30 krytyków
Clerks - Sprzedawcy
powrót do forum filmu Clerks - Sprzedawcy

Kurde, bardzo dziwna sprawa. Scenariusz do tego filmu jest naprawdę świetny i co najważniejsze - są w nim świetne i inteligentne dialogi. A ci Oskarowcy nawet nie dali nominacji. No cóż, wtedy wygrał "Pulp Fiction", ale nominacja by się przydała.

robert2207

inteligentne dialogi?

jeśli to są inteligentne dialogi to ja nie wiem już jak wyglądają głupie =.=

ocenił(a) film na 10
Lea_6

Dobra, może takie inteligentne nie są ale na pewno świetne.

ocenił(a) film na 9
robert2207

scenariusz rewelacyjny! taka karuzela chichrania się przeplatana z refleksją. wiem, że to beznadziejne z mojej strony, ale podczas zappingu, obraz w ogóle nie przykułby mojej uwagi. (i właśnie dlatego przykuwał... - myślę sobie: `co to za film`) swoją odczuwalną (bynajmniej w moim mniemaniu, zapewne jeszcze niewykształconym ^^) amatorszczyzną, zniechęcał mnie, ale wystarczyło 5 minut i dialogi mnie znokautowały.
Nieziemskie.

ocenił(a) film na 6
Lea_6

dokładnie.

robert2207

"Ten film powinien dostać Oskara za scenariusz!!! " hahahahaahahaha

ocenił(a) film na 9
robert2207

no może nie przesadzajmy z nazwaniem tych dialogów inteligentnymi ale coś w tym jest, film bluźnierczy, chamski nie pokazujący jakiś problemów społecznych, obrazu danej grupy społecznej i tym podobne lecz taki który daje czystą rozrywkę i kupę śmiechu, może właśnie na tym powinno polegać nowoczesne kino na tworzeniu absurdu na pewno sprzedawców można nazwać nowatorskim kinem

robert2207

dialogi są w pewnym sensie błyskotliwe. może nie jest to dzieło sztuki, ale pełne ironii dialogi w pozornie błahy sposób pokazują prawdy życiowe. Ja ten film włączyłem przez przypadek, a wystarczyło posłuchać tych dialogów przez niecałą minutę, żeby film przykuł moją uwagę.